Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Делиблатска пешчара – Брацина стаза 🙂

28. јануар 08:00 - 20:00

РСД2.000

Делиблатска пешчара – Брацина стаза 🙂

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

28. Јануар 2024. – Недеља (од 8 до 20 часова)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Делиблатска пешчара (Делиблатски песак) или Банатска пешчара (Банатски песак), јединствена је пешчара у Европи, а налази се у југоисточном делу Српске покрајине Војводине, у јужном Банату. Ова пространа област површине од око 300 км², чије су главне пешчане масе елипсоидног облика окружене плодним лесним пољоприврдним површинама, протеже се између Дунава и југозападних падина Карпата. Овај споменик историје природе Панонске низије једно је од ретких прибежишта за многе специфичне врсте флоре и фауне, које у европским и светским размерама представљају природне реткости. Пешчара представља геоморфолошки и еколошко-биогеографски феномен не само Панонске низије, већ и читаве Европе. Специјални резерват природе Делиблатска пешчара је проглашен 1977. године. Специјални резерват природе се простире на површини од 34.829 ха, у четири општине: Ковин, Алибунар, Бела Црква и Вршац. Резервату припада и Ада Жилава (92 ха) и део акваторије Дунава. Простире се на север од Дунава, у правцу југоисток-северозапад, око 35 км у дужину и око 9 до 12 км у ширину. Рељеф је настао на лесној валовитој заравни наношењем слојева песка и наноса Дунава и околних река које су се потом деловањем ветра (Кошава) обликовале у дине. Највиши врхови су Плуц (198 м) и Црни врх (192 м). Дебљина песка се креће од 5 до 30 м у ниском песку који је најближи Дунаву и где су надморске висине између 75 и 85 м, па све до 20–100 м у областима високог песка где су надморске висине од 100 до 135 м.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева и Долова ка Делиблатској пешчари. У Долову правимо успутну паузу за доручак (пекара „Арена“) и јутарњу кафу (два кафића у центру), куповину у продавници ДИС.

Настављамо преко Мраморка и Делиблата ка едукативном центру „Чардак“ а затим и школско – рекреативном центру „Делиблатска пешчара“ познатијем као Омладинско насеље „Чардак“ у шумовитом делу пешчаре, одакле полазимо на нашу пешачку стазу по бајковитим пределима Специјалног резервата природе.

Од „Чардака“ се крећемо „НОВОМ“ маркираном стазом број 7 названом „БРАЦИНА СТАЗА“. Назив стазе је дат у част дугогодишњег члана ПД „Јеленак“ из Панчева, друштва које је маркирало стазе у околини Чардака. Пешачка стаза је кружна, у дужини од око 12 км са занемарљивом (кумулативно око 50 м) висинском разликом.

Акција је намењена свим категоријама планинара и истинским љубитељима природе 🙂

Опис стазе: Стаза полази од Чардака ка шумарској кући – лугарници на Врелима. Великим делом пролазећи кроз четинарску шуму, што даје изузетан доживљај, нарочито зими. Благим успонима – валовито стаза пролази кроз карактеристичне ливадске и степске пределе. Ходамо лагано кроз разбацане шумарке борова и бреза, праћени мноштвом трагова дивљих животиња. Изузетно лепе, бајковите стазе нас воде до скривених ливада, лепих пејзажа и чаробних видиковаца 🙂

Кружно се враћамо до платоа испред Чардака, након три и по сата хода са све успутним паузама.

Уколико сте задовољни дужином пређене стазе, можете остати, грејати се у бусу до повратка групе која жели још пешачења данас.

За групу која жели додатно да пешачи кроз лепи амбијент Делиблатске пешчаре, полазимо на стазу број 6 названу „ЕКО стаза – зелена маркација“ у дужини од 3,5 км. Траса којом се крећемо је шумска стаза која иде листопадним и четинарским шумама, преко пашњака, пешчаних дина, динских ливада са прегршт дивних видиковаца.

Благо уморни а јако задовољни полазимо нашим возилом ка Делиблату и одабраном ресторану на ручак уколико будете желели (претходни пут смо били у Секином салашу). Ако пак жеља буде већа да се раније вратимо кући, можемо свратити у одличан ресторан брзе хране у Панчеву или директно кући.

Ова акција се дуго памти, јер бајковити зимски призори у пешчари, никога не остављају равнодушним 🙂

Очекивано време повратка на паркинг испред центра „Сава“ је најкасније до 20 часова, ако не идемо у ресторан и раније.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или трекинг патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у пекари и продавници. На стази нема извора воде!

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ ТРЕКИНГ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Deliblatska peščara
Dolovo - Čardak
Kačarevo, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *