Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

НП Ђердап – планина Мироч – врх Мали Штрбац – Џеврински камен

15. јун 06:00 - 23:00

РСД3.500

НП Ђердап – планина Мироч – врх Мали Штрбац Џеврински камен

15. Јун 2024.Субота (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ 

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича за понети (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, сокова, слаткиша у продавници „Јера“ уз магистралу. Кафу или Капућино из аутомата, ко жели, добијамо на поклон од наших добрих домаћина. Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Пролазимо поред Голубачке тврђаве (сликање само у ходу, не стајемо), кроз нови тунел и настављамо Дунавском магистралом у правцу Доњег Милановца. Стижемо на локалитет „Голо брдо“ 254м (сусрет са ренџером НП Ђердап и плаћање улазница), одакле полази наша стаза. Планинарење са погледом на Дунав, ка врху и изузетном видиковцу Мали Штрбац 626м. Стаза је све време кроз шуму што прија нарочито лети и по врућини, укупно дуга 7,1 км уз просечан нагиб од 20% са тачно 372м успона. Идеална стаза за планинарење.

Уз пут ка Голом брду, након проласка тунела „двоцевка“ и „број 1“ возилом стајемо да са видиковца снимимо лик Децебала, последњег краља Дачана, уклесаног у стени преко пута Дунава на румунској страни. Испод камене скулптуре стоји натпис на латинском језику „Decebal rex – Dragan fecit“, што у преводу значи „Kраљ Децебал – направио Драган“.За ову прилику треба понети двоглед ради потпуног ужитка. Израду скулптуре иницирао је и финансирао румунски тајкун и историчар–аматер Јосиф Kонстантин Драган. Зато је у њеном подножју уклесан натпис . Обликовање стене вршено је динамитом и пнеуматским чекићима, а укупна цена радова достигла је милион долара.

Враћамо се до нашег буса или комбија, истом стазом преко цветних ливада и крај воћњака. Затим настављамо Дунавском магистралом у правцу Текије и Кладова. Застајемо у Текији код одличног рибљег ресторана са врхунским погледом са терасе „ПАНОРАМА“, где могу остати они који би да у наставку уживају крај Дунава, на плажи, опуштено ручају и прошетају се Текијом.

За оне који желе још планинарења, возимо се око 8 км од Текије ка Кладову, до моста са кога полази наша стаза ка фантастичном видиковцу на Дунав – „Џеврински камен“ 434м, маркантан кречњачки врх на уласку у Сипску клисуру. Са стене Џеврин или Ђеврин уживамо у погледу на моћни Дунав и његов ток, Сипску клисуру, Румунске планине, хидроелектрану Ђердап 1. Очарани погледом, на врху остајемо довољно дуго да упијемо сву енергију места и задовољно се исфотографишемо.

Стаза је све време кроз шуму што свакако прија, укупно дуга око 5,5 км, уз просечан нагиб 15% са око 330м успона, готово идеално за право планинарење. Враћамо се истим путем до нашег буса или комбија, шумском стазом уз Ђеврински поток и возимо у Текију у одлични ресторан Панорама на ручак, или шетњу крај Дунава на плажи, до поласка за Београд.

Повратак за Београд је планиран око 19 и 30 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 23 часа.

Уколико желите, можете након првог дела акције – успон на Мали Штрбац, остати у Текији и провести време до повратка дела групе са Џевринског камена. Шетати уређеним делом на плажи, купати се у Дунаву, ручати и/или уживати у одличном погледу са терасе ресторана Панорама.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, ципеле за планинарење – гојзерице, могу патике за планинарење са вибрам ђоном, одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови су потребни, али нису услов.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду, сокове и слаткише можете купити у доласку на првој паузи у продавници „Јера“ код Љубичева, крај магистрале. По завршетку планинарења, имамо времена за ручак по сопственом избору и жељи у одличном ресторану са погледом на Дунав – „Панорама“ у Текији.

НАПОМЕНА: Улазница у национални парк Ђердап износи 150 динара по особи (за групу већу од 10 особа) и није урачуната у цену акције!

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 3.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазницу у НП Ђердап и ваше индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом вашег пријављивања за исту.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „НП Ђердап – планина Мироч – врх Мали Штрбац – Џеврински камен“ дана 15. Јун 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Đerdap, Miroč
Mali Štrbac, Đevrin
Golo Brdo, Tekija, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *