Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Јегричка – стазом крај реке и Бачких салаша + Кобасицијада у Турији 🙂

25. фебруар 07:00 - 21:00

РСД2.500

Трекинг Акцију организује

Клуб Планинара „АВАНТУРИСТА“ из Београда

Јегричка – стазом крај реке и Бачких салаша + Кобасицијада у Турији 🙂

25. Фебруар 2024. Недеља (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Јегричка је река у северној Србији, у јужном делу Бачке у Аутономној Покрајини Војводина. Јегричка представља највећу речицу на Бачкој јужној лесној тераси. Некада најдужа аутохтона војвођанска река, нема класичан извор и представља систем повезаних бара кроз које вода отиче до свог ушћа у реку Тису. Водом се снабдева из више депресија јужно од места Деспотово, где се и налази њен природни почетак. Код Деспотова спајају се депресије – кракови Јегричке и формирају јединствени водоток који се на 37. километру код Жабља улива у Тису.

Путујемо аутопутем до Новог Сада а затим до Сирига и полазне тачке наше данашње стазе (плац ПСК „Сириг“ на излазу из Сирига ка Србобрану). У Сиригу правимо паузу за јутарњу кафу, доручак у пекари.

Акција се изводи дуж реке Јегричке живописним пределима са обиласком војвођанских – јужно Бачких салаша. Полазимо са плаца ПСК „Сириг“, низводно десном обалом Јегричке, најпре до Војиног, сада Ациног салаша, преко моста на малом каналу па до салаша Мали Којот.

Потом се наставља обалом Јегричке па преко моста на леву обалу, даље се иде узводно поред Хевировог салаша (стари бунар са механизмом) и назад до мотела, односно плаца где су наши комбији. Пешачка стаза је кружна, траје око четири и по сата хода, у дужини од око 15 км са занемарљивом висинском разликом.

Акција је намењена свим категоријама планинара и истинским љубитељима природе.

Благо уморни а јако задовољни полазимо нашим возилом ка Србобрану и Турији на чувену манифестацију Кобасицијада 🙂 Разгледамо, пробамо, купимо неки од пикантних производа, по жељи ручамо и најкасније у 19 часова полазимо кући.

Очекивано време повратка на паркинг испред центра Сава“ је око 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или трекинг патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску, најбоље чеону лампу, кишобран и пелерину. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у пекари и продавници, односно ручати на кобасицијади у Турији. На стази нема извора воде!

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.500 динара (мала група-комбијем)

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ТРЕКИНГ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА“

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Јегричка – стазом крај реке и Бачких салаша + Кобасицијада у Турији“ дана 25. Фебруар 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Јегричка
Сириг
Турија, Србобран, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *