Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Јелица – Стјеник – Небош – Црна стена – Јежевица 🙂

16. априла 07:00 - 22:00

РСД2.000

Јелица – Стјеник – Небош – Црна стена – Јежевица 🙂

16. Април 2022. – Субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Планина Јелица представља природну границу између Драгачева и Чачанске котлине. Припада динарском систему планина и пружа се у правцу северозапад југоисток у дужини од 30 km. Највиши врх је Црна стена 929м, затим по висини следе: Небош 894м, Ветриње 869м, Градине са познатим археолошким налазиштем 849м, Стјеник 825м и Рајачки вис 819м.

Путујемо ка Обреновцу и аутопутем Милош Велики до Прељине, а затим преко Чачка и Заблаћа до Јежевице одакле полазимо на стазу по планини Јелица. На пумпи „Леонардо“ у Чачку правимо полусатну паузу за доручак (пица, топли сендвичи, палачинке), јутарњу кафу и тоалет, или пекара Падрино у Трнави.

Стаза полази колским путем из места Бањица (око 380м) а затим благим успоном кроз букову шуму до нама најближег врха Стјеник 825м.

На том путу се налази пећина Светог Јована а у наставку и наш други данашњи врх Небош 894м.

Затим идемо гребенском стазом ка највишем врху Јелице – Црна стена 929м. Са врха Црна стена се лагано спуштамо ка Јежевици.

Успон на врхове планине Јелице иде шумским стазама са изласцима на стеновите видиковце са којих пуца поглед на Драгачево, Чемерно, Троглав, Муртеницу, Чиготу, Јавор и Мучањ.

Посебно је леп поглед са Црне стене на Стјеник. Пуно лепих позиција са одличним погледом на стази. Кружно затварамо стазу ходајући кроз бајковите букове шуме врховима и гребеном Јелице.

Тура је права пролећна, дужине око 17,2 км са кумулативним успоном од око 780 м. Стаза је кружна и највећим делом иде кроз шуму, ливадама и колским путем. Стаза је средње захтевна, умерене тежине. Aктивно боравимо у природи око шест и по сати без дужих пауза.

По повратку са туре, обилазимо манастир Јежевица а можемо и ручати у локалној кафани, ресторану.

Након ручка полазимо за Београд, аутопутем Милош Велики.

Очекујем да се вратимо у Београд на велики паркинг испред центра Сава око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду могуће хладније пролећно време и јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручак по жељи и јутарња кафа на пумпи „Леонардо“ у Чачку или пекари у Трнави. Ручак по завршетку стазе, могућ у локалној кафани – ресторану у Јежевици.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.000 динара (мала група – рентираним комбијем)

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПРОЛЕЋНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Planina Jelica
Ježevica, Banjica
Čačak, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.