Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Кањон реке Замна – Рајска прераст 🙂

13. август 2023. 06:00 - 22:00

РСД3.000

Кањон реке Замна – Рајска прераст 🙂

Велико ливађе – Река Замна – Дудићева и Цанетова пећина – Рајска прераст

Аутор насловне фотографије – пријатељ Клуба планинара „Авантуриста“ – Властимир Симић из Неготина

13. Август 2023. Недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћинаJ Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Пролазимо Велико Градиште, дунавском магистралом, Доњи Милановац и стижемо у Плавну одакле креће наша стаза према најлепшем кањону – Кањону реке Замна и Рајској прерасти 🙂

Кањон Замна је речног типа и пролазак кроз најлепши део кањона траје око два сата.

Ова кањонска Авантура, пролазак кроз кањон реке Замна је намењена планинарима, љубитељима природе, авантуристима. Потребна је спретност у ходу по камењу и кроз плитку воду, на пар места је дубља, више од колена!

До уласка у кањон пешачимо око сат времена, на стази имамо два лепа успутна видиковца на околину, пролазимо кањоном највише два сата и по изласку из кањона до нашег возила, пешачимо још око 2,5 км.

Аутор дела текста о реци Замна и Рајској прерасти – пријатељ Клуба планинара „Авантуриста“ Душко Опачић – Дуки

Река Замна извире у подножју планине Дели Јован. Дужине је 50 км. Улива се у Дунав код Михајловца (недалеко од Неготина). Власи је зову и река Земна. На туру крећемо из атара села Плавна са пута између Мајданпека и Неготина.

Истоцна Србија је предео богат кањонима, пећинама, водопадима, врелима… Лети идеална за бег од жеге и за расхлађивање.

Кањон реке Замне првобитно је заштићен од стране државе 1957. године. Овај предео још увек одолева туристима а обилазе га углавном планинари и остали љубитељи природе. На појединим местима пролазак кроз кањон могућ је само кроз воду између литица.

Рајска прераст

Прерасти су стотинама година биле места извођења магијских ритуала. По власком веровању само вода која пролази испод прерасти сматра се „чистом“ а камена капија (прераст) испод које тече вода представља место где душе улазе у рај па одатле и назив Рајска.

И ако се највиши камени мостови у Европи налазе у кањону реке Вратне (неколико километара одавде) по многима најлепши камени мостови су баш ови, Рајске прерасти. У јуну 2020. године донета је уредба о прогласењу споменика природе по коме је овај спелеолошки објекат типа тунелске пећине сврстан у прву категорију заштите. Простор који је стављен под заштиту у атару села Плавна и Штубик поверен је на управљање ТО Неготин.

Напуштамо кањон Замне и одлазимо ка сеоском домаћинству Бадејевић на уговорени ручак.

Прва дужа пауза на око пола пешачке туре. У овом домаћинству можете да купите орахе, гљиве, семенке, шипурак, мед… Као и да преноћите. И да доручкујете, ручате, вечерате…

Заврсни део стазе је углавном равничарски. И на крају туре поглед на Дели Јован.

Очекивано време доласка на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), обућа за прелазак и гажење кроз реку (најбоље старе патике), одећа прилагођена временским приликама. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална препорука водича.

мобилни телефон (најпре због камере) заштићен у непромочивој футроли. До уласка у кањон можете ићи у патикама са вибрам ђоном, а кроз кањон у старим добро запертланим патикама или папучама за воду са држачима стопала, најбоље марке CROCS (кроксице). Одећа, до уласка у кањон шортс или кратке панталоне, а кроз кањон купаћи костим.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници. Имамо најављен ручак током акције у домаћинству Бадејевић у Плавни.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 3.000 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Премијерна Акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА“ 🙂

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Кањон реке Замна – Рајска прераст“ дана 13. Август 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Organizer

Борис Братић – Боки
Phone:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Email:
instruktorboris@gmail.com
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *