Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Козомор – водопад Котлине – Скакавци 🙂

5. март 2022. 07:00 - 22:00

РСД1.400

Козомор – водопад Котлине – Скакавци 🙂

Ражана – Обртаљка – врх Велики Козомор 1.007 м – језеро и брана Росићи – водопади Котлине – Скакавци – домаћинство Лазовић

5. Март 2022. Субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Ваљевска греда је одомаћени назив за лепе Ваљевске планине, издужени појас брдско – планинског терена у Србији, које се пружају у правцу запад – исток (Медведник, Јабланик, Повлен, Маљен и Сувобор) у дужини од преко 50км. Врх Велики Козомор 1.007м чини јужни део Маљена, чија се подгорина спушта до прелепих слапова и водопада на реци Котлине, као и малог Росића језера са браном која прелива због обиља воде у Марту 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. На уласку у Ваљево правимо полусатну паузу код пекаре „НАНА“ у месту Попучке за доручак, односно јутарњу кафу и тоалет у оближњој кафаници 🙂

Настављамо пут ка Ваљеву, обилазницом ка Буковима, Каони и Косјерићу. На уласку у Ражану, код „Дечијег игралишта“ излазимо из нашег буса и полазимо на пешачку стазу.

Прелазимо магистралу и мостић, и улазимо у четинарску шуму. Идући широким колским путем у правцу севера, прелазимо поток и напредујемо „ка гребену Обртаљке“. Он се налази на 775 метара висине и представља диван видиковац према Каони и даље према Ластви.

Завршни гребенски успон прочишћеним делом шуме (СКИ стазом) траје око 45 минута. Стижемо до „Усамљеног бора“ симбола врха а затим и на пространи, каменити врх Велики Козомор 1.007 мнв

Са врха Козомора се пружа леп поглед према врховима Маљена, Паљби, Великом Голупцу, Краљевом столу, Дивчибарама а насупрот су остале Ваљевске планине. Види се и Субјел као на длану, Кик, Овчар, Каблар,…

Са врха се спуштамо широком гребенском стазом у правцу Малог Козомора и ка засеоку Росића, до језера и бране. Одмор уз уживање крај језера. Од бране, благим успоном кроз шуму до првих кућа а затим ширим локалним путем долазимо до водопада „Скакавци“ на речици Котлина.

Водопад је најлепши, пред крај зиме и у рано пролеће јер обилује водом, која кипи на све стране. Село „Скакавци“ је добило име управо по водопадима који „скакућу“ 🙂 Уживамо у лепоти водопада, сликамо се, и полазимо ка кући наших добрих домаћина, породице Лазовић на вечеру.

Домаћинство се налази у непосредној близини водопада у Скакавцима. Топао дочек у лепом амбијенту и домаћинска вечера у опуштеној атмосфери.

За Београд полазимо након вечере код наших домаћина, најкасније до 19 и 30, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

Дужина ове изузетно лепе планинске стазе износи 13,8 км. Имамо тачно 501м успона и око 480м спуста. Прелази се за око пет сати хода са малим успутним паузама за фото и друга уживања 🙂 Стаза није технички захтевна, спада у рекреативне (средње умерене јачине) и погодује свим узрастима планинара. Највећим делом иде шумом (широким шумско – колским путевима), преко ливада и кроз ониже растиње.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.400 динара за 40 и више уплата

1.650 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ, ВЕСНИКА ПРОЛЕЋА И АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Vodopad Skakavci
Ražana, Obrtaljka
Skakavci, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *