Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Кроз Лазарев кањон – пећина „Народа“ – ПЕТ видиковаца Ковеја – Мустецић 🙂

31. октобра 2021. 06:00 - 23:00

РСД1.900

Кроз Лазарев кањон – пећина Народа“ – ПЕТ видиковаца Ковеја – Мустецић 🙂

Злот – ПЕТ видиковаца Ковеја – Ла врсатура – пешћира Народа“ – кањон Лазареве рекеЧаброви Лазарева пећина – домаћинство Мустецић 🙂

31. Октобар 2021. – НЕДЕЉА (од 6 до 23 часа)

Полазимо по плану Акције у 6 сати ПО НОВОМ (јесењем) рачунању времена!

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Kањон Лазареве реке, познатији као Лазарев кањон, дужине до 9 километара и висине између 300 и 500 метара је најдубљи и најдужи кањон источне Србије.

Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Kучај, и кроз њега протиче истоимена река. Са свих страна је заклоњен стеновитим гребенима: са југа и југоистока уздиже се Малиник (1.087 м), са севера Стрњак (720 м) и Kорњет (696 м), а са запада Погара (883 м) и Микуља (1.022 м).

Литице кањона су вертикалне и равне, а на најужем делу ширина кањона износи мање од 7 метара. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан.

Kањон је познат по многобројним пећинама и јамама. Најпознатије су Лазарева пећина (позната и као Злотска), Верникица и Дубашничка јама у народу знане под именом „Злотске пећине“.

Споменик природе „Лазарев кањон“ налази се под заштитом државе, а због своје јединствене лепоте, као и богате флоре и фауне, представља изазов планинарима, љубитељима нетакнуте природе и дивљине 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин а затим магистралним путем у правцу Бора и Зајечара, до села Злот, уз успутне паузе по потреби. Споменик природе „Лазарев кањон“ је удаљен око четири км од центра села Злот. Возимо се до Палилуле, локације у Злоту, одакле полази наша стаза колским путем ка имању Мустецића на Ковеју и пет величанствених видиковаца на Лазарев кањон 🙂

Добродошлица и послужење са Влашким специјалитетом ПЛАШЋИНТЕ (по цени од 100 рсд комад) код домаћина. Обилазимо одабраних ПЕТ видиковаца Ковеја, Петрине стене, Буква, Мали Илија, Ацин бор и Мустецић 🙂

Затим колском стазом, преко Ковејског потока и преко сипара Ла врсатура долазимо до луде пећине „пешћира Народа“ на Влашком језику 🙂 Пећина је доступна, мала са отвором са кога се пружа одличан поглед на кањон. Недалеко од пећине се спуштамо стрмом стазом у величанствени Лазарев кањон. За спуст користимо постављену сајлу и уже. Под ногама испод лишћа се налази камење чије покретање може повредити оне који су у спусту пре вас, па је потребна опрезност и држање прописаног одстојања.

Пролазимо Микуљски крак и сувим коритом реке, по могуће клизавом камењу ако је претходно било падавина, напредујемо до „ЧАБРОВА“, места где обрушена стена „не да даље“ 🙂 односно захтева обилазак стазицом у стрмини изнад.

 Пролазимо препреку и настављамо кроз кањон готово равним путем по облом камењу 🙂 Завршница проласка кроз кањон је у сам сумрак, око 17 часова, па је потребно имати са собом батеријску, најбоље чеону лампу. Уколико у завршници стазе, због пролонгирања времена, у правцу Лазареве пећине нас затекне мрак, не треба паничити због мрака, већ још пажљивије ходати 🙂 Долазимо испред званичног улаза у Лазареву пећину надам се задовољни данашњом авантуром.

 Стазу кружно затварамо у правцу куће наших домаћина у Злоту, где нас чека топла вечера коју за нас спремају вредне руке породице Мустецић. Влашки специјалитет – комплет ручак, који садржи главно јело месо са поврћем испод сача, домаћи хлеб, купус салата и десерт. Све ово за 600 динара по особи. Очекујемо лепо време и пријатну атмосферу за ручак на отвореном у породичном дворишту 🙂

Укупна дужина данашњих стаза (пре, кроз кањон и по изласку) износи око 16,5 км. Стаза кроз кањон иде коритом реке које је суво у ово доба године, по камењу, облуцима који понегде могу бити клизави па је потребна опрезност у ходу. Стаза кроз кањон тражи пажљивост у ходу, спретност и добру психофизичку спремност. Стаза кроз Лазарев кањон је изузетно атрактивна, зато јој се изнова враћамо са дужним поштовањем.

За Београд полазимо након ручка – вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо до 23 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Батеријска, најбоље чеона лампа, тање рукавице (могу бициклистичке) за спуштање на косини-стрмини при уласку у кањон, правилно – пожељно кацига (шлем).

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду, слаткише можемо купити у доласку на паузи (пумпа), као и Влашке палачинке ПЛАШЋИНТЕ (уштипци са сиром и јајима) које топле добијамо на Ковеју 🙂 По завршетку планинско – кањонско – пешачког дела акције, имамо ручак – вечеру у домаћинству Мустецић.

НАПОМЕНА: Улазница за споменик природе Лазарев кањон се плаћа 150 рсд + ПДВ.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.900 динара за 40 и више уплата

односно ДОПЛАТА у износу од 500 динара за сваки мањи број уплата учесника акције, која се плаћа најкасније на дан реализације акције у нашем превозу

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

 ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Spomenik prirode „Lazarev kanjon“
Lazarev kanjon
Zlot, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.