Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Кроз Лазарев кањон – пећина „Народа“ – ПЕТ видиковаца Ковеја – Мустецић 🙂

15. октобра 06:00 - 23:00

РСД2.500

Кроз Лазарев кањон – пећина Народа“ – ПЕТ видиковаца Ковеја – Мустецић 🙂

Злот – ПЕТ видиковаца Ковеја – Ла врсатура – пешћира Народа“ – кањон Лазареве рекеЧаброви Лазарева пећина – домаћинство Мустецић 🙂

15. Октобар 2022. – Субота (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Kањон Лазареве реке, познатији као Лазарев кањон, дужине до 9 километара и висине између 300 и 500 метара је најдубљи и најдужи кањон источне Србије.

Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Kучај, и кроз њега протиче истоимена река. Са свих страна је заклоњен стеновитим гребенима: са југа и југоистока уздиже се Малиник (1.087 м), са севера Стрњак (720 м) и Kорњет (696 м), а са запада Погара (883 м) и Микуља (1.022 м).

Литице кањона су вертикалне и равне, а на најужем делу ширина кањона износи мање од 7 метара. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан.

Kањон је познат по многобројним пећинама и јамама. Најпознатије су Лазарева пећина (позната и као Злотска), Верникица и Дубашничка јама у народу знане под именом „Злотске пећине“.

Споменик природе „Лазарев кањон“ налази се под заштитом државе, а због своје јединствене лепоте, као и богате флоре и фауне, представља изазов планинарима, љубитељима нетакнуте природе и дивљине 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин а затим магистралним путем у правцу Бора и Зајечара, до села Злот, уз успутне паузе по потреби. Споменик природе „Лазарев кањон“ је удаљен око четири км од центра села Злот. Возимо се до Палилуле, локације у Злоту, одакле полази наша стаза колским путем ка имању Мустецића на Ковеју и пет величанствених видиковаца на Лазарев кањон 🙂

Добродошлица и послужење са Влашким специјалитетом ПЛАШЋИНТЕ (по цени од 150 рсд комад) код домаћина, односно на Ковеју. Обилазимо одабраних ПЕТ видиковаца Ковеја, Петрине стене, Буква, Мали Илија, Ацин бор и Мустецић 🙂

Затим колском стазом, преко Ковејског потока и преко сипара Ла врсатура долазимо до луде пећине „пешћира Народа“ на Влашком језику.

Пећина је доступна, мала са отвором са кога се пружа одличан поглед на кањон. Недалеко од пећине се спуштамо стрмом стазом у величанствени Лазарев кањон.

За спуст користимо постављену сајлу и уже. Под ногама испод лишћа се налази камење чије покретање може повредити оне који су у спусту пре вас, па је потребна опрезност и држање прописаног одстојања.

Пролазимо Микуљски крак и сувим коритом реке, преко успутних препрека у виду палих стабала по могуће клизавом камењу ако је претходно било падавина, напредујемо до „ЧАБРОВА“, места где обрушена стена „не да даље“ 🙂 односно захтева обилазак стазом у стрмини изнад природних камених базена.

Опрезно пролазимо препреку и настављамо кроз кањон знатно равнијим путем, завршних 2,9 км, по глатком, облом камењу. Оквирно време изласка из Лазаревог кањона у зависности од темпа групе, је у сам сумрак, око 17 и 30 часова, па је потребно имати са собом батеријску, најбоље чеону лампу.

Стижемо испред званичног улаза у Лазареву пећину, надам се задовољни данашњом авантуром, и обједињени, сви заједно нашу стазу кружно затварамо у правцу куће наших домаћина у Злоту, најкраћим путем, где нас чека топла вечера коју за нас спремају вредне руке породице Мустецић.

Влашки специјалитет – комплет ручак, који садржи главно јело месо са шаргарепом и кромпиром испод сача, домаћи хлеб и проја, купус салата и за десерт крофна са џемом 🙂 Све ово за 1.000 динара по особи. Очекујемо лепо време и пријатну атмосферу за вечеру на отвореном у дворишту, односно у топлом, у њиховој великој сали у кући.

Укупна дужина данашњих стаза (пре, кроз кањон и по изласку) износи око 16,5 км.

Стаза кроз кањон иде коритом реке које је суво у ово доба године, преко стабала, по камењу, облуцима који понегде могу бити клизави па је потребна већа опрезност у ходу. Стаза кроз кањон тражи пажљивост у ходу, спретност и добру психофизичку спремност.

Стаза кроз Лазарев кањон је изузетно атрактивна, зато јој се изнова враћамо са дужним поштовањем!

 Преподне по доласку у Злот у бус нам доносе топле плашћинте (уштипци са сиром и јајима), Влашки специјалитет по цени од 150 динара комад.

За Београд полазимо након ручка, односно вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо до 23 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу. Тање рукавице (могу бициклистичке) за спуштање на косини-стрмини при уласку у кањон, правилно – пожељно кацига (шлем).

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можете купити на пумпи у доласку на првој паузи, као и топле Плашћинте у Злоту, односно на Ковеју. По завршетку планинско – кањонско пешачког дела акције, имамо договорен ручак – вечеру у домаћинству Мустецић.

НАПОМЕНА: Улазница за споменик природе Лазарев кањон се плаћа 150 рсд + ПДВ.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

 ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Кроз Лазарев кањон – пећина Народа – пет видиковаца Ковеја – Мустецић“ дана 15. Октобар 2022. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Spomenik prirode „Lazarev kanjon“
Lazarev kanjon
Zlot, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *