Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Крупајско врело – клисура Осанице – прераст Касоње 🙂

11. септембра 2021. 07:00 - 21:00

РСД1.700

Крупајско врело – клисура Осанице – прераст Касоње 🙂

11. Септембар 2021. – субота (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича, воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, може на новој пумпи преко пута.

Настављамо пут у правцу Крепољина и Крупајског врела. Обилазимо овај величанствени споменик природе. Опчињени смарагдном бојом врела и пуни утисака путујемо до следећег природног бисера – клисуре реке Осанице у истоименом селу. Стаза полази из центра села. На путу ка клисури запажамо разноликост архитектуре минулих деценија као и статуе испред кућа.

Пролазимо крај малог вештачког језерцета, ловачке куће, ходамо кроз плитку воду Осаничке реке и обалом ка прерасти Касоње. Пролазимо кроз прераст и настављамо до извора.

Стаза је укупне дужине око 2,5 км у једном правцу, са незнатном висинском разликом. Истим путем се враћамо у центар села.

Враћамо се у Горњачку клисуру, посећујемо манастир Горњак и пешачимо крај реке Млаве до излетишта Чваринац. Недалеко од реке се налази извор квалитетне пијаће воде која важи за лековиту. На стази ка манастиру Горњак пролазимо поред отвора у стени, тунела које је копала војска. Обилазимо подземне тунеле – катакомбе. Неопходно је имати батеријске лампе!

Долазимо до манастира Горњак (из XIV века, посвећен Ваведењу) Ако нам монахиње дозволе, обилазимо манастирску цркву и читав комплекс са испосницом и малом црквицом у стени.

На крају, овог дивног дана имамо ручак по избору у провереном ресторану.

Ова планинарска Акција је мале километраже, осмишљена да на најлепши начин активира све заљубљенике у природне лепоте и ојача планинарски покрет.

Очекујем да се на велики паркинг испред центра „Сава“ вратимо до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), чизме, водонепропусна обућа за пролазак кроз плитку воду, одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису неопходни, батеријска (најбоље чеона) лампа.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, када добијамо кафу из аутомата по жељи 🙂 По завршетку планинско – кањонско пешачког дела акције, имамо ручак у ресторану.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.700 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Klisura Osanice
Krupajsko vrelo
prerast Kasonje, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.