Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лазарев кањон 🙂

18. септембра 2021. 06:00 - 23:00

РСД1.900

ЛАЗАРЕВ КАЊОН 🙂

Злот – Лазарева пећина – кањон Лазареве реке – Чаброви – видиковци изнад Лазаревог кањона – „Крши Сатули“ – Мустецић 🙂

18. Септембар 2021. – субота (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Kањон Лазареве реке, познатији као Лазарев кањон, дужине до 9 километара и висине између 300 и 500 метара је најдубљи и најдужи кањон источне Србије.

Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Kучај, и кроз њега протиче истоимена река. Са свих страна је заклоњен стеновитим гребенима: са југа и југоистока уздиже се Малиник (1.087 м), са севера Стрњак (720 м) и Kорњет (696 м), а са запада Погара (883 м) и Микуља (1.022 м).

Литице кањона су вертикалне и равне, а на најужем делу ширина кањона износи мање од 7 метара. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан.

Kањон је познат по многобројним пећинама и јамама. Најпознатије су Лазарева пећина (позната и као Злотска), Верникица и Дубашничка јама у народу знане под именом „Злотске пећине“.

Споменик природе „Лазарев кањон“ налази се под заштитом државе, а због своје јединствене лепоте, као и богате флоре и фауне, представља изазов планинарима, љубитељима нетакнуте природе и дивљине 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин а затим магистралним путем у правцу Бора и Зајечара, до села Злот и Лазареве пећине, уз успутне паузе по потреби. Споменик природе „Лазарев кањон“ је удаљен око четири км од центра села Злот. Возимо се до испред Лазареве пећине 🙂

Посећујемо Лазареву пећину, уређеном стазом кроз прелепе пећинске канале у дужини око 900 метара, у трајању од око 40 минута (цена улазнице је 300 динара).

НАПОМЕНА: Плаћањем улазнице за Лазереву пећину, уједно измирујемо таксу за обилазак Споменика природе „Лазарев кањон“.

Они, који не желе да иду у Лазареву пећину, могу прећи висећи мост над реком и провести време до повратка групе, на тераси мотела „Злотске пећине“. Попити кафу или неко освежавајуће пиће по жељи или само уживати у бајковитом амбијенту 🙂

Потом се спуштамо стазом у величанствени Лазарев кањон и сувим коритом реке напредујемо до „ЧАБРОВА“, места где обрушена стена „не да даље“ 🙂 Враћамо се истим путем до Лазареве пећине у укупној дужини 5,9 км.

Затим полазимо уређеном (бетонском стазицом) од Лазареве у правцу пећине Верњикице ка два фантастична видиковца на Лазарев кањон 🙂 Први, пре Верњикице са „обезбеђене стене“ а други изнад ње стазом кроз шумицу 🙂 Дужина стазе у оба правца износи 4,6 км.

У завршници данашњег планинарења је обилазак „Крши Сатули“ (Сеоски крш на Влашком), јединствене (обредне) стене необичног изгледа са које се пружа фантастичан видиковац 360 степени на Злот и околину 🙂 На путу ка Крши Сатули, изузетан призор, стари храст – споменик природе, старости око 400 година, заштићен законом. Стаза полази и завршава у центру Злота, и дугачка је у оба правца 3,9 км.

 

Укупна дужина данашњих стаза износи 14,4 км. Можете их комбиновати, са чекањем групе код Лазареве пећине, односно у центру Злота. Стазе нису много захтевне, умерене су тежине и погодују свим узрастима планинара и љубитеља природе 🙂

Aктивно боравимо у природи око осам сати са све паузама 🙂

Након дивно проведеног дана у Лазаревом кањону, пријаће нам Влашки специјалитет – ручак наших домаћина, породице Мустецић. На свом имању, на ливади, или у породичном дворишту на Палилули у Злоту, за нас спремају и сервирају комплет ручак, који садржи главно јело месо са поврћем испод сача, домаћи хлеб, купус салата и десерт 🙂 Све ово за 600 динара по особи. Очекујемо лепо време и пријатну атмосферу за ручак на отвореном 🙂

Преподне по доласку у Злот у аутобус нам доносе топле плашћинте (уштипци са сиром и јајима), Влашки специјалитет по цени од 100 динара комад.

Очекујем да се на велики паркинг испред центра „Сава“ вратимо око 23 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца 🙂 Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, као и топле Плашћинте у Злоту 🙂 По завршетку планинско – кањонско пешачког дела акције, имамо ручак у домаћинству Мустецић.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.900 динара за 40 и више уплата

односно ДОПЛАТА у износу од 500 динара за сваки мањи број уплата учесника акције, која се плаћа најкасније на дан реализације акције у нашем превозу

У износ котизације није урачуната улазница за заштићено природно добро – Споменик природе „Лазарев кањон“

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

 ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Spomenik prirode „Lazarev kanjon“
Lazarev kanjon
Zlot, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.