Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац + бања Ждрело 🙂

12. децембра 2021. 07:00 - 22:00

РСД1.700

Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац + бања Ждрело 🙂

Манастир Витовница – етно село Бистрица (воденице – слапови – црква – мали и велики водопад) – извор Бистрице – Ловачки дом – Велики Суморовац 912м – Лукин камен 515м – етно крчма Ђеринац + бања Ждрело 🙂

12. Децембар 2021. – недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на НОВОЈ пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова и Петровца на Млави до манастира Витовница. Манастир Витовница је према предању задужбина српског краља Милутина (13 век) Манастир је споменик културе од великог значаја са црквом посвећеном Успењу Богородице. Налази се изнад реке Витовнице до које се спуштамо да видимо лепоту мини кањона и лековити извор. Манастир је познат и по оцу Тадеју.

Затим локалним путем преко Стамнице долазимо до етно села Бистрица. На стазу полазимо од Павићевске воденице (воденичар Раца) узводно колским путем уз кањон реке Бистрице до цркве цара Константина и царице Јелене (опционо полазак са паркинга испод брда на коме је црква) Уживаћемо пролазећи крај малих водопада и слапова 🙂 Стижемо до малог водопада, ваљавице и етно крчме Ђеринац. Након паузе за сликање, настављамо узводно уз Бистицу ка великом водопаду, потом прелазимо реку неколико пута до њеног каптираног извора.

Од извора Бистрице, стрмим успоном кроз шуму, преко брда до уласка у шумско – колски пут ка Ловачком дому и даље у наставку ка врху Велики Суморовац 912м. Излазимо на врх, затичемо стуб-ознаку врха у густој шуми без израженог видиковца а затим бајковитим амбијентом са врха се спуштамо према извору Лукине реке, и уређеном стазом ка Лукином камену 515м.

Обзиром да се рано смркава, треба очекивати да нас у повратку са Лукиног камена, пространим шумско-колским путем преко Доњег Лаза сустигне мрак, но тада не треба паничити већ са батеријским лампама уживати у сваком кораку на стази ка етно селу Бистрица 🙂 Као мелем на рану следи грејање крај камина уз чашу топлог вина у етно крчми Ђеринац над реком Бистрицом 🙂

Стаза је дугачка око 16,71 км са кумулативним успоном од око 650 м. Највећим делом иде изузетно лепом трасом уз реку Бистрицу и шумским путевима. Прелази се за око шест сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, захтева уиграну кондицију, како физичку, најпре психичку. Врхунска је акција!

Одморићемо крај камина, можда и ручати а затим идемо у бању Ждрело на купање и уживање (бањање) у термалним водама температуре до 42 степена. Време предвиђено за купање, ручак и боравак у бањи Ждрело је до два и по сата. У склопу бање Ждрело постоји и добар ресторан у коме можемо ручати.

За Београд полазимо најкасније у 20 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску (најбоље чеону) лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у Млавским термама бање Ждрело.

Појединачна улазница за базене у Бањи Ждрело износи 700 динара, а за групу од 10 и више је 500 динара.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Ручак имамо у крчми Ђеринац или у ресторану бање Ждрело.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.700 динара

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Место

Lukin kamen
Vitovnica, Ždrelo
Bistrica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *