Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Лукин камен – етно село Бистрица + бања Ждрело 🙂

27. фебруара 07:00 - 22:00

РСД1.600

Лукин камен – етно село Бистрица + бања Ждрело 🙂

Манастир Витовница – етно село Бистрица (воденице – слапови – црква – водопад) – Лукин камен – бања Ждрело

27. Фебруар 2021. – субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова и Петровца на Млави до манастира Витовница. Манастир Витовница је према предању задужбина српског краља Милутина (13 век) Манастир је споменик културе од великог значаја са црквом посвећеном Успењу Богородице. Налази се изнад реке Витовнице до које се спуштамо да видимо лепоту мини кањона и лековити извор. Манастир је познат и по оцу Тадеју.

Затим локалним путем преко Стамнице долазимо до етно села Бистрица. На стазу полазимо од Павићевске воденице (воденичар Раца) узводно колским путем уз кањон реке Бистрице до цркве цара Константина и царице Јелене. Уживаћемо пролазећи крај малих водопада и слапова 🙂 и стижемо до великог водопада, ваљавице и етно крчме 🙂 Након паузе настављамо узводно уз Бистицу, прелазимо реку неколико пута и савлађујемо успон преко брда до уласка у шумски пут ка Ловачком дому и Лукином камену. Излазимо на врх а затим шумско-колским путем преко Доњег Лаза се спуштамо до крчме и истим путем затварамо нашу данашњу кружну стазу.

Стаза је дугачка око 12 км са успоном од око 380 м. Највећим делом иде изузетно лепом трасом уз реку Бистрицу и шумским путевима. Прелази се за око пет сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, некоме лаке а одлична је за стицање кондиције, поготово пред захтевније пролећне Авантуре 🙂

Затим идемо у бању Ждрело на купање и уживање (бањање) у термалним водама температуре до 42 степена. Време предвиђено за купање, ручак и боравак у бањи Ждрело је до два и по сата. У склопу бање Ждрело постоји и добар ресторан у коме можете ручати 🙂

За Београд полазимо најкасније у 19 и 30 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у Млавским термама бање Ждрело.

Појединачна улазница за базене у Бањи Ждрело износи 700 динара, а за групу од 10 и више је 500 динара.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници. Ручак у ресторану бање Ждрело.

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.600 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Место

Lukin kamen
Vitovnica, Ždrelo
Bistrica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *