Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

На Банатским слаповима 🙂

29. јун 06:00 - 22:00

РСД2.500

На Банатским слаповима 🙂

Вршачке планине (Кула – Турска глава – Ђаков врх) – Купање на реци Караш у Јасенову – Врачевгајско језеро – Плаже реке Нере 🙂

29. Јун 2024. – Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати!

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо магистралом преко Панчева и Банатског Карловца до Вршца. У „Банатском Карловцу“ правимо паузу за доручак у одличној пекари и посластичарници „САН“ а преко пута у кафићу можете по жељи попити јутарњу кафу.

Пут није дуг! Уз успутну паузу, за мање од два сата стижемо у Вршац на полазну тачку наше стазе.

Пролазимо кроз град и вршачке винограде и стижемо на паркинг испред Турист инфо кућице подно Вршачке куле, одакле полазимо на стазу. Десетак минута хода и ми смо код Куле (399м). Ако будемо имали среће, уживаћемо у „директном преносу“ полетања параглајдера од „Куле“ а свакако у величанственом панорамском погледу на град Вршац „као на длану“ и околину.

Од куле се спуштамо стазом ка видиковцу „Обла Стена“ и даље кружно до Инфо центра.

Настављамо стазом кроз шуму ка врху Турска Глава и нашем новом видиковцу а затим благо спуштамо до „Дома Црвеног Крста“. Краћа пауза у дивном парку код ергеле коња и старог тенка из другог светског рата. Полазимо благо брдовитом и доминантно шумском стазом у правцу Ђаковог врха (449м).

Са Ђаковог врха се спуштамо шумском стазом ка извору питке воде (испод букве) и планинарском дому на „Широком билу“ у чијој летњој башти правимо дужу паузу за освежење од летње жеге.

Након заслуженог одмора, у наставку, кружном стазом у правцу Лисичије Главе се враћамо подно Вршачке куле и инфо центра до нашег превоза.

Стаза је релаксирајућа, кружна и укупне дужине око 12 км. Углавном је са благим успонима и неоптерећујућим спустом и највећим делом иде шумским путевима. На стази имамо извор пијаће воде, каптирани извор – чесму испод велике букве у шуми, односно Дом у близини.

 

Затим одлазимо у Јасеново на купање у реци Караш. Односно на плажу „Велики Гат“, на популарне Банатске слапове, где остајемо највише два сата. Они који не желе да се купају, могу обићи занимљиви Стари Млин који се налази на око километар од слапова дуж реке, односно уживати у амбијенту и сталној поставци „Музеја скулптура на отвореном“.

  

Пут нас даље води кроз Делиблатску пешчару у правцу прелепих Белоцркванских језера. Ми бирамо уређено Врачевгајско језеро.

  

Годинама уназад смо били на Врачевгајском језеру, тачније на ОСТРВУ где и сада остајемо да се одмарамо, купамо и сунчамо на плажи уз нове садржаје. Они који желе више авантуре“ и купање у хладној и брзој реци продужавају у правцу плажа на величанственој Нери 🙂 Купање на плажи, истраживање околине и шетња крај обале реке Нере, до повратка за Белу Цркву, Врачев Гај и Београд.

  

У Белој Цркви пред повратак за Београд, можемо вечерати у ресторану брзе хране, односно провереном ресторану „СОКОЛАЦ“ уколико буде времена или се само освежити уз сладолед или хладни напитак.

 

Купимо наше другаре који су остали на Врачевгајском језеру, купали се и вечерали по жељи у локалном ресторану „НА ОСТРВУ“ и обједињени полазимо за Београд.

 

Путујемо преко Ковина и Панчева. У Београд, на велики паркинг испред центра Сава стижемо око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), одећа прилагођена (у складу са) временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу корисни и потребни на стази.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче)

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи у Банатском Карловцу у пекари и продавници. По завршетку планинарско – пешачко – купачког дела акције, можемо вечерати у ресторану брзе хране у Белој Цркви, или у ресторану „Острво“ на Врачевгајском језеру.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба/друштва чији сте члан.

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.500 динара

Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације у износу од 2.500 динара на текући рачун приликом пријављивања.

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „На Банатским слаповима“ дана 29. Јун 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Упознајте Вршачке планине са Авантуристима 🙂 и купајте се у једном дану на две реке и језеру!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Jasenovo
Stara Palanka, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *