Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

НП Уна – Штрбачки бук – Мартин Брод – Кањон Унца – Јаподски отоци – извор Санице 🙂

20. августа 2021. 06:00 - 22. августа 2021. 23:30

EUR90

НП Уна – Штрбачки бук – Мартин Брод – Кањон Унца – Јаподски отоци – извор Санице 🙂

20 – 22. Август 2021. ~ петак у 6 сати – недеља око поноћи

 ПОЛАЗАК Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) у петак 20. Август и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Први дан, петак 20. Август

Београд – Етно село „Станишићи“ – Бањалука – Босанска Крупа – Бихаћ

Путујемо аутопутем у правцу Бијељине, и преко Павловића моста улазимо у Републику Српску (БиХ). Прву успутну паузу правимо у највећем Етно селу на Балкану „Станишићи“, сат времена за разгледање, односно доручак или јутарњу кафу 🙂

На трећем километру од Бијељине према Павловића мосту, у срцу семберске равнице, на површини од петнаест хектара, породица Станишић је изградила Етно Село „СТАНИШИЋИ“.

Етно Село „СТАНИШИЋИ“ је село са двадесетак аутентичних дрвених кућа, мљекаром, воденицом, ковачницом, амбаром за жито, старим кућама и великом гостинском кућом, који су пренијети из села у општини Вареш и села са планина Звијезде и Романије, из сусједних општина 🙂

У наставку путујемо „КОРИДОРОМ“ и аутопутем „9. Јануар“, преко Брчког, Босанског Шамца и Добоја у правцу Бањалуке. Пауза у Бањалуци за ручак, замену новца у мењачници, обилазак тврђаве Кастел.

Настављамо путем према Приједору, уз реку Сану до Новог Града, уз реку Уну у правцу Босанске Крупе са жељом да обиђемо Ада Млинчиће код Босанске Отоке, односно „Зелене Отоке“ (мале Аде) у Босанској Крупи. Могуће је и краће купање – расхлађивање на Уни ако нам пролазно време буде добро. Око 21 час стижемо у Бихаћ, где се смештамо по собама у хостелу „Уна Роса“, који се налази на пет минута хода од центра града. Слободно време и ноћење!

Други дан, субота 21. Август

Бихаћ – Лохово – Двослап – Трослап – Мартин Брод (слапови и велики водопад) – манастир Рмањ – Кањон Унца – Јаподски отоци

Устајање, доручак и јутарња кафа у сопственој режији и полазак возилом тачно у 7 и 30 часова од смештаја.

У Лохову посећујемо Еко село „Натура Арт“ на обали Уне у близини двослапа 🙂 а затим и величанствени трослап на Уни, пар километара узводно. Затим полазимо ка Мартин Броду на прелепе слапове, и велики водопад а у близини су и стари млин и бучница. Посећујемо Манастир Рмањ из 15-ог века. Одмах поред манастира почиње стаза за кањон Унца која води до Црног врела. Левом страном наилазимо на тунеле, док стаза десном страном кањона иде кроз шуму и спушта до воде коју прелазимо на путу ка Црном врелу.

По изласку из кањона Унца ручамо у чувеном ресторану код Пере врхунски спремљене пастрмке а потом у повратку ка Бихаћу обилазимо Јаподске отоке, културно – археолошко подручје у насељу Рачић недалеко од Бихаћа. Пет дрвених мостића повезују пет речних ада, које када се гледају из ваздуха дају јединствену слику „СРЦА ПРИРОДЕ“.

У природном окружењу Јаподских отока се налази ресторан са живом свирком за наш потпуни вечерњи угођај 🙂 Враћамо се у наш хостел на ноћење, односно по жељи вечерњи обилазак лепог града Бихаћа.

Трећи дан, недеља 22. Август

Бихаћ – НП Уна – Штрбачки бук – плажа „Пискар“ – извор Санице – Бањалука – Београд

Устајање, доручак и јутарња кафа у сопственој режији. Своје спаковане ствари уносимо у наш превоз и полазимо тачно у 7 и 30 часова из хостела Уна Роса у правцу величанственог Штрбачког бука, највишег и најспектакуларнијег водопада у НП Уна, висине 24,5 метра. Пливамо на купалишту „Пискар“ на Уни а затим полазимо пут Босанског Петровца, односно ка извору реке Санице. Краћа пешачка тура до извора. У наставку вожње, преко Кључа, Чађавице и Мањаче стижемо до Бањалуке а након паузе за ручак полазимо пут Београда.

Повратак у Београд на паркинг испред „центра Сава“ око поноћи.

ОПРЕМА и ИСХРАНА: мали ранац са водом и храном за једнодневне излете (дневна пешачења), планинарске ципеле (гојзерице). Одећа прилагођена временским приликама, пресвлака, пиџама. Заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина, лична апотека. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича. Храна је у сопственој режији. На пуно места имамо проверено добру ресторанску исхрану, као и пекаре, продавнице брзе хране.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

– Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба чији сте члан.

– Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације од 50 евра приликом пријављивања.

– Број места за акцију је ограничен! Рок за пријављивање је до 17. Августа, односно до попуне слободних места! По Правилнику Клуба, у случају одустајања, уплаћена аконтација се враћа искључиво ако се обезбеди замена (од стране учесника, или Клуба ако постоји листа чекања)

– Уколико узимате, ваше индивидуално осигурање треба бити спортско за планинарске активности

– Обавезно понети са собом важећу личну карту или пасош на дан почетка акције! За улазак у БиХ довољна је лична карта Републике Србије.

Смештај је у вишекреветним собама са заједничким купатилом у хостелу Уна Роса. Собе су уредне са чистом постељином, топле воде за туширање има за све. Хостел је на самој обали реке Уне и на само пар минута хода од центра Бихаћа. Обзиром на наш целодневни боравак у природи, у хостелу само преноћимо и обавимо хигијенске потребе. Верујем да нама планинарима није на првом месту комфор у смештају, већ лепоте природе које посећујемо и треба да доживимо!

– Улазнице за НП Уна се плаћају на лицу места и нису урачунате у износ котизације.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 90 евра

Котизација обухвата: превоз, два ноћења у хостелу у Бихаћу и трошкове организације акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице у НП Уна, додатно осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата котизације за акцију и чланарина се врши на текући рачун благовремено или најкасније на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Nacionalni park Una
Japodski otoci, Martin Brod, Štrbački buk
Bihać, Bosnia and Herzegovina
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.