Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Нарцису у походе – планина Столови 🙂

12. мај 06:00 - 22:00

РСД2.600

Нарцису у походе – планина Столови 🙂

– У сусрет нарцисима и полудивљим коњима на Столовима –

Традиционална акција – домаћин акције ПСД „Гвоздац“ Краљево

12. Мај 2024. – Недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу и Аутопутем Милош Велики у правцу Краљева и села Брезна уз успутну паузу по потреби. На успон ка врху Столова (Усовица 1.375м) полазимо од планинарског дома „Зорица Гиздавић“ у Брезни (680м) трасом – Дебело брдо – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица.

Уживаћемо у лепим видицима на околне планине а ако будемо имали добру видљивост можемо досегнути погледом и до врхова у Црној Гори. Лепоту ове акције ће сигурно употпунити цветне ливаде пуне нарциса и сусрет са дивљим коњима на Столовима, који се слободно крећу и бораве на планини током читаве године 🙂 Претходних година смо их хранили из руке шаргарепом, јабукама и коцкицама шећера 🙂 Лепо би било да и ове године исто поновимо, зато вас молим (ко жели и може) да понесе наведену храну 🙂

Дужина стазе од ДОМ-а до врха Усовица износи 11 км са око 700м кумулативног успона у једном смеру. Добро је маркирана и није много захтевна. Спада у средње тешке, прилагођена је свим категоријама планинара и љубитеља природе.

Уколико желите краћу стазу, имате више места, КТ, позиција где можете сачекати повратак групе са врха. Најлепше одмориште „ГУСЛЕ“ кота „РАВНИ СТОЛ“ 1.000мнв, где најчешће долазе дивљи коњи, је згодно место за уживање у погледу, сусрет и храњење коња, сликање међу нарцисима 🙂

Повратак истом стазом до ДОМ-а у коме нас чекају љубазни домаћини – Краљевачки планинари. Домаћини Акције из ПСД „Гвоздац“ за нас обезбеђују Учесничку књижицу, печате акције и успутних врхова, захвалнице гостујућим клубовима и друштвима, као и ручак (пасуљ, купус салата + хлеб) за учеснике који дају донацију за одржавање Планинарског дома у износу од 400 динара. Обавезно понети свој прибор за јело!

Очекивано време повратка на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде, у ДОМ-у се може уточити) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу патике са Вибрам ђоном). Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, кишна кабаница) и пресвлака. Није неопходно а пожељно је имати штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручак је могућ у пекари у Мрчајевцима на првој паузи. Ручак имамо у планинарском дому по завршетку акције. Понети прибор за јело! Уколико не буде ручка у планинарском дому, можемо свратити у неки од успутних ресторана у повратку ка Београду.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.600 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Нарцису у походе – планина Столови“ дана 12. Мај 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

planina Stolovi kod Kraljeva
Kamenica
Brezna, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *