Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Обредна места Влашке митологије 🙂

25. јун 2023. 06:00 - 22:00

РСД3.000

Обредна места Влашке митологије 🙂

Строги резерват природе Фељешана – Данилово врело – Гаура Урсули – врх Бреза – пећина Кршиор – Црна река

25. Јун 2023.Недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Пролазимо кроз Кучево и даље преко Нереснице и Благојевог Камена стижемо надомак Мајданпека, тачније у село Дебели Луг у коме нам се придружује наш данашњи домаћин и водич кроз „Обредна места Влашке митологије“ – Раде Стојковић – Мисирац 🙂

Ово је планинарска акција са обиласком обредних места која играју значајну улогу у Влашкој митологији! Укупна дужина стазе је око 16 км.

На стазу полазимо код скретања за Специјални резерват природе „Фељешана“, са локалног пута Дебели Луг – Јасиково. Крећемо се рутом: Фељешана – Данилово врело – прераст Гаура Урсули – (Медвеђи брлог) (природни камени мост) – врх Бреза 803м – пећина Кршиор (уклесани симбол) – кањон Црне реке.

Пре него се уђе у кањон Црне реке, иста се мора прелазити 5 пута. Последња олуја из јуна 2020. године је порушила сва брвна – тако да група планинара мора дејствовати сложно на изградњи сваког прелаза реке (постављањем камена и дебла у водоток). Река није наручито широка и дубока (ширина око 3 метра и дубина око 20 цм, на неким местима може бити и значајно ужа.

Водич ће током руте планинарима показати места на којима су се изводили и на којима се изводе ритуални обреди Влаха и описати исте (Мума Падури, Црна свадба, Везивање, Стрнџање…)

Кумулативни успон дуж стазе је око 450 метара. Потребно време за извођење акције: око 8 сати. Ова рута, акција је намењена планинарима и љубитељима природе свих узраста. Није нарочито напорна и захтевна.

Лепо планинарење и дружење крунишемо одласком у чувени ресторан „ПОДРУМ“ у Кучеву на касни ручак – рану вечеру, у коме можемо ручати по слободном избору и жељи, односно претходно уговореном менију 🙂

За Београд полазимо после ручка – вечере, а најкасније у 20 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници. Имамо најављен ручак – вечеру у Кучеву.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 3.000 динара

Котизација обухвата: превоз, услугу аниматора и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Debeli Lug
Majdanpek
Debeli Lug, Jasikovo, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *