Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Подбукови (Миља) – Кањон Црне реке за свакога – да сви будемо задовољни 🙂

23. јун 07:00 - 22:00

РСД2.500

Подбукови (Миља) – Кањон Црне реке за свакога – да сви будемо задовољни 🙂

Кањон Црне реке – Подбукови (домаћинство Миље Обрадовић)

 23. Јун 2024. – Недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (уколико вам одговара, можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу, затим брзом саобраћајницом ка Ваљеву. На уласку у Ваљево правимо полусатну паузу код пекаре „ПЕТИЦА“ у месту Попучке за доручак, односно јутарњу кафу и тоалет у оближњој кафаници „Србија“.

Настављамо вожњу, још око 40 минута и стижемо у Подбукове у Етно домаћинство Миље Обрадовић. Миљина кућа је најближа улазу у кањон Црне реке и полазно место наше акције. Акција проласка и повратка кањоном Црне реке од Миљине куће је намењена свим генерацијама планинара од почетника до оних са добром менталном и физичком кондицијом (кањон је за рекреативце, није екстреман!). Стаза је линијска што значи да се њоме и враћамо назад.

Пролазимо најлепши део кањона, од мостића код ушћа Црне у Буковску реку до великог водопада. Идемо коритом кањона, обазриво „са камена на камен“ и на моменте, по потреби стазом „мало изнад реке“. Ходамо полако, пажљиво по камењу крупном и ситном, које може бити при вишем водостају клизаво. Сваки метар, свака окука коју пролазимо и базенчић на који наилазимо је нова авантура 🙂 Кањонска стаза којом пролазимо је дугачка 7,6 км у једном смеру. Идете колико желите (целу стазу кроз кањон Црне реке до водопада и назад, или само део), купате се, уживате или само пролазите кањоном.  

Приликом свог првог проласка кањоном Црне реке сам избројао чак 14 удубљења у стени – Четири већа и десет малих базенчића у којима се можемо окупати и у њима уживати 🙂 Треба рачунати на квашење и пролазак кроз плитку воду. Они који никако не желе да се смоче или купају, већ само да прођу кањон, могу на деловима кањона где су базенчићи да се издигну у стрму литицу стазицом и напредују ка водопаду, односно у повратку ка кући Миље Обрадовић у Подбуковима.

  

  

Наглашавам да сте дошли да уживате у кањону, пратите, ослушкујте себе, не претерујте, не будите нереални. Ако сте вешти, спремни, способни проћи ће те са својим водичем 7,6 + 7,6 км од Миљине куће до водопада и назад, ако пак нисте спремни, утренирани идете колико желите и истом стазом се враћате код Миље. У кањон улазимо око 10 и 30 а очекивано време изласка за оне који иду до водопада и назад је око 17 и 30 часова.

  

  

Важно је да пратите и слушате свог водича (сарађујете) и сви ћете бити 100% задовољни, гарантујем 🙂

  

Иако смо цео дан око воде, у води, једина два места где можемо уточити воду за пиће је чесма у Миљином дворишту, односно извор код велике ливаде за камповање на мање од 1 км од Миљине куће.

  

Акцију завршавамо у пријатном амбијенту домаћинства Обрадовић, где за нас спрема врхунски ручак наша домаћица Миља о чијим специјалитетима испод сача се прича на далеко 🙂 Ручак обухвата: предјело (сир, кајмак), домаћа чорба, Миљин специјалитет испод сача (гриловано поврће, кромпир и две врсте меса (пилеће и свињско), сезонска салата, пројице и домаћи хлеб. Једете колико желите и можете, и све ово за 1.000 динара по особи. Постоји могућност договора са домаћицом уколико желите посан оброк. Уплате за ручак ће бити у нашем превозу на дан акције, ради тачног броја оброка. Молим за солидарност при доласку код Обрадовића, односно да сачекамо једни друге по изласку из кањона и заједно уживамо у изврсном ручку кога топлог пред нас износи домаћица Миља.

Након ручка, односно ране вечере и окрепљења код Миље крећемо пут Београда.

Ако све иде по плану, и за Београд пођемо у 20 часова, стижемо на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Ова акција је изузетно лепа, али није лака. Пролазак кањоном Црне реке „није само шетња кроз кањон“, већ захтева добру физичку кондицију и менталну спремност. Припремите себе пре уласка у кањон, како би уживали у сваком тренутку акције!

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (препорука 2 литре, јер нема извора пијаће воде у кањону) и храном за једнодневни излет. Планинарске ципеле (гојзерице) обавезно или трекинг патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (капа или шешир за главу) и пресвлака. Користити крему са УВ фактором као заштиту за откривене делове тела од јарког сунца. Препоручује се кретање кањоном у кратком шорцу, најбоље бициклистичке панталонице до изнад колена или купаћем костиму, никако у панталонама. Ко жели да уђе у воду и окупа се, понети мали пешкир и одећу за купање.

ХРАНА: Из свог ранца. Ујутро имамо доручак и кафу у одличној пекари „ПЕТИЦА“ а увече „Домаћински ручак-вечера“ као и врхунске домаће производе код Миље Обрадовић.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба/друштва чији сте члан.

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.500 динара

Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације у износу од 2.500 динара на текући рачун приликом пријављивања.

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Подбукови (Миља) – Кањон Црне реке за свакога – да сви будемо задовољни“ дана 23. Јун 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Domaćinstvo Mila Obradovića
Podbukovi
Divčibare, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *