Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Прераст у Пакљама – Сандаљ – Стрмна гора – Видиковац Маркова столица 🙂

14. април 07:00 - 21:00

РСД2.300

Прераст у Пакљама Сандаљ – Стрмна гора – Видиковац Маркова столица 🙂

Пакље – Ормановића брдо – Сандаљ Стрмна гора – Романовићи видиковац Прека њива – Бобије Седло Велике Бобије – видиковац Маркова столица – спомен парк Видрак – ресторан Платани

14. Април 2024. Недеља (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (уколико вам одговара, можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. На уласку у Ваљево правимо полусатну паузу код пекаре „ПЕТИЦА“ у месту Попучке за доручак, односно јутарњу кафу и тоалет у оближњој кафаници. Ако је група мања, пауза код „моста на Јадру“.

Аутор лепих фотографија у наставку је Александар – Аца Тубић

 

У наставку се возимо кроз Ваљево и скрећемо на пут према брани Стубно – Ровни. На десетом километру излазимо из нашег превоза и крећемо на још једну бајковиту Авантуру по Ваљевским планинама.

Одмах ту, гвозденим мостићем прелазимо реку Јабланицу и крећемо узбрдо према прерасти у Пакљама. Једним ретко посећеним драгуљем Ваљевског краја. Пролазимо кроз прераст (што је једино мало захтевнији део стазе) и даље узбрдо шумском стазицом излазимо на Ормановића брдо (458 мнв). Затим се спуштамо према засеоку Сандаљ одакле креће успон на нашу највишу коту данашње акције 565 мнв, одакле ћемо моћи да поздравимо Повлен, Јабланик, врхове изнад Таора, итд. После краће паузе крећемо према Стрмној гори и засеоку Романовића где нас чека још један бисер Ваљевског краја, Видиковац Прека њива где ћемо направити мало дужу паузу да би уживали у панорами Ваљева. Док ћемо се у даљини дивити нашим велелепним планинама Авали, Космају, Букуљи, Руднику, Дивчибарама, итд. Рељефу Шумадије!

У наставку се спуштамо према Ваљеву, пролазимо засеок Лекиће, врхове Бобије 454 мнв, Седло  352 мнв, Велике Бобије 319 мнв и Попарским путем долазимо до још једног видиковца Маркове столице. Одмах ту нам је и споменик Стјепану – Стево Филиповић и спомен парк Видрак. На крају још једне авантуре са Авантуристима, се спуштамо шумском стазицом, како смо јутрос и почели, до ресторана Платани на заслужени ручак, односно вечеру.  Опчињени лепотом природе око нас и пуни утисака након још једног дивно проведеног дана у природи, враћамо се кући.

Данашња авантура је дужине нешто мање од 17 км и са кумулативним успоном 550м и спустом око 600м. Крећемо са висине око 300 мнв , пењемо се највише на 565 мнв и спуштамо на 240 мнв. Стаза иде кроз шуме, ливаде, засеоке, са видиковцима који ће вам надам се дочарати сву лепоту Ваљевског краја.

Прелази се за око пет и по сати хода са успутним паузама за фото и друга уживања. Стаза није технички захтевна, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара. Највећим делом иде шумом (широким шумско – колским путевима) и преко ливада и пашњака кроз ониже растиње. Уколико на стази буде местимично зараслих деоница, имаћемо са собом потребан прибор за несметан пролазак наше групе.

За Београд полазимо након ручка-вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током реализације акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо око 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо чесму са водом) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можете купити у доласку на првој паузи у пекари или продавници у Ваљеву. По завршетку планинско пешачког дела акције, имаћемо ручак-вечеру у ресторану Платани.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.300 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Прераст у Пакљама Сандаљ – Стрмна Гора – Видиковац Маркова столица“ дана 14. Април 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Пакље
Брана Стубо - Ровни
Ваљево, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *