Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Драгуљи Шумадије – Рамаћки висови + Опленачка берба 2023 🙂

7. октобар 2023. 07:00 - 22:00

РСД2.300

Драгуљи Шумадије – Рамаћки висови + Опленачка берба 2023 🙂

Страгари – Манастир Вољавча – Рамаћки висови Топола – Опленачка берба 🙂

7. Октобар 2023.Субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Мали Пожаревац. Преко Тополе и Доње Шаторње стижемо у Страгаре. У варошици Страгари имамо паузу за доручак и јутарњу кафу (продавница, пекара, кафана Кум), или у Тополи на Опленачкој берби 🙂 Потом се возимо до манастира Вољавча.

Манастир је имао запажену улогу у Првом српском устанку. У њему је формирана Прва српска влада 1805 године а често је боравио и Вожд Карађорђе. Обилазимо манастир (са црквом Светих Архангела Михаила и Гаврила) и музеј Првог Правитељствујушћег Совјета на чијем је челу био Прота Матија Ненадовић (аутентична поставка из тог периода) 🙂

Од манастира полазимо на успон, крај Вољавачког потока кроз мешовиту листопадну шуму у којој доминира буква. Из шуме излазимо пред крај успона.

 Колским путевима, поред и преко пространих ливада у наставку стазе пролазимо крај Ловачке кућице и Бојића засеока, где годинама уназад правимо паузу код старе крушке. Ова стаза је најлепша у рану јесен 🙂

Уз пут, на стази, пролазимо кроз мању четинарску шуму, што целој причи даје посебну драж 🙂

Напредујемо ка селу Рамаћа, шумадијском селу које се налази на источним падинама планине Рудник. Изнад села доминирају два брда, која су по имену села добила име Рамаћки висови 🙂

Наилазимо на запуштени стари вагон који је некада служио ловцима, и од њега благим успоном колским путем кроз ретку шуму стижемо до вишег од два врха (814 м) са кога „пуца поглед на шумадијска брда“, према Вујану и Гледићким планинама а види се у даљини и Гружанско језеро 🙂

Затим следи спуст ка селу Угљаревац, односно старој парохијској цркви Куманица у селу Рамаћа.

Сматра се да је име добила по цркви Куманици на Ибру одакле је било досељавање у ове крајеве. На основу архитектуре и фрески верује се да је цркву посвећену Светом Николи подигла непозната властелинска породица крајем XIV века непосредно после Косовске битке.

Возило нас чека на платоу изнад цркве. Дужина стазе износи 15,7 км са кумулативним успоном око 680м. Некада добро маркирана, прелази се за око 6 сати лаганим ходом са све паузама. Стаза иде кроз шуму, крај и преко ливада, и широким земљаним колским путевима. Стаза је умерене тежине, задовољава потребе јачих и спремнијих, као и почетника, односно оних са слабијом кондицијом. Ходаћемо лагано уз пуно кратких пауза.

У повратку ка Београду стајемо у Тополи, присуствујемо манифестацији „Опленачка берба 2023“. Можемо купити грожђе и вино, као и вечерати чувени Опленачки свадбарски купус или печење по жељи и избору 🙂

Више од четири деценије у Тополи се одржава Опленачка берба у славу грожђа, вина, винограда и винара. Током три дана славља одржавају се изложбе такмичарског карактера сточарства, пољопривреде, воћа, грожђа и вина. Богато наслеђе овог краја приказано је кроз изложбу старих заната и рукотворина. Од скора у програм је увршћена и изложба сувенира такмичарског карактера. Опленачка берба се одвија у центру Тополе, дуж главних улица, од Винског трга преко Винске улице до Карађорђевог града до Опленца. Целом Тополом протежу се етно штандови препуни грожђа и вина, воћа, сувенира и производа старих заната.

За Београд полазимо након заједничке вечере, најкасније у пола девет, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручкујемо, а можемо и попити кафу у Страгарима. По завршетку планинско – пешачког дела акције, имамо вечеру (свадбарски купус) у ресторану у Тополи 🙂

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.300 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Драгуљи Шумадије – Рамаћки висови + Опленачка берба“ дана 7. Октобар 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Ramaćki visovi
Ramaća, Stragari
Voljavča, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *