Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Сесалац – Тумба – Сесалачка пећина – Извор реке Моравице 🙂

17. априла 06:00 - 22:00

РСД2.500

Сесалац – Тумба – Сесалачка пећина – Извор реке Моравице 🙂

– регионална планинарска акција ПСТР –

СЕСАЛАЦ (430мнв) – БЕЗДАН – ТУМБА (842мнв) – КЛИСУРА МАЂАРСКЕ РЕКЕ (480мнв) – ВИДИКОВАЦ ОРЛИ СКОК (570мнв) – ГРЕБЕН СТУБЛИНЕ (650мнв) – СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА (630мнв) – СЕСАЛАЦ (430мнв)

17. Април 2021. – субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Гостујемо на регионалној планинарској акцији ПСТР и клуба домаћина ПК „Озрен“ из Сокобање 🙂

Путујемо аутопутем до изласка за Алексиначке руднике уз успутну паузу на ЕКО пумпи код Ћуприје за јутарњу кафу и тоалет. На путу према Сокобањи и кроз њу, пролазимо поред прелепог Бованског језера 🙂 Напослетку стижемо у село Сесалац испред локалног Дома културе, одакле полази наша стаза 🙂

ОПИС АКЦИЈЕ:

Велика стаза – дужина стазе: око 14,5 км. Успон: 730 м, планирано време пешачења: око 6 сати. СЕСАЛАЦ (430мнв) – БЕЗДАН – ТУМБА (842мнв) – КЛИСУРА МАЂАРСКЕ РЕКЕ (480мнв) – ВИДИКОВАЦ ОРЛИ СКОК (570мнв) – ГРЕБЕН СТУБЛИНЕ (650мнв) – СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА (630мнв) – СЕСАЛАЦ (430мнв). Тежина стазе: Средње захтевна, умерене тежине.

Мала стаза – дужина стазе: око 10 км. Успон: 360 м, планирано време пешачења: 4 сата. Иста рута, као велика стаза, осим што се не пење врх Тумба. Тежина стазе: Лака, за све узрасте планинара и уживаоца природе.

Опис стаза: Полазна тачка је село Сесалац (надморска висина 430м), одакле се колским путем иде према пределу Бездан. Затим се излази на Рујишки пут и код моста преко Мађарске реке се одваја велика стаза. Мала стаза – наставља путем и пролази кроз Клисуру Мађарске реке и затим скреће удесно. После краћег успона долази се до одвајања за видиковац Орли скок. Након обиласка видиковца наставља се успон до гребена Стублине одакле се пружа леп поглед на Ртањ са југоисточне стране. Наставља се стеновитим гребеном, а затим се скреће улево и након краћег времена се излази на колски пут који води до Сесалачке пећине. Велика стаза – прелази се мост и иде према Сињем виру, и брзо се одваја улево. Прати се колска стаза са нешто јачим успоном. Затим се излази на равнији део, где се улази у шумску стазу. Стаза води кроз шуму поред каменитог гребена. Затим се излази на чистину, одакле следи краћи и јачи успон на сам врх Тумбе (842 мнв). Са врха се пружа леп поглед на све околне планине. Повратак је истом стазом до места раздвајања од мале стазе. Затим се наставља трасом мале стазе до Сеселачке пећине. Улазак и обилазак ове лепе пећине са нашим лампама.

Окупљање и полазна тачка акције – село Сесалац (удаљено од Сокобање 16 км, на 10км од Сокобање у правцу Књажевца скретање према селу Сесалац, и 6 км до села) код Дома. Организатор (клуб домаћин акције) ће обезбедити ручак на отвореном, на локалитету код Сесалачке пећине.

Након ручка се возимо до села Врело у коме се налази прелепи извор реке Моравице. Недалеко од извора се налази црква Светог Илије, задужбина кнегиње Персиде Карађорђевић а у порти поред споменика и дрво Бора старо неколико стотина година. Извор реке Моравице се налази у подножју планине Девица, вода је одличног квалитета и користи се за пиће. Недалеко је и пећина са два отвора до које води обележена стаза.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, додатно осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99 

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Место

Sesalačka pećina
Sesalac
Sokobanja, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *