Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Соколска планина – Кањон Козловца – Соколске колибе 🙂

27. април 06:00 - 22:00

РСД2.700

Соколска планина – Кањон Козловца – Соколске колибе 🙂

Прослоп – Соколска планина – Соколске колибе – врх Рожањ 973м – кањон Козловца – (Римски мост – језерце у клисури Љубовиђе – уколико стигнемо)

27. Април 2024. – Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (уколико вам одговара, можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. На уласку у Ваљево правимо полусатну паузу код пекаре „ПЕТИЦА“ у месту Попучке за доручак, односно јутарњу кафу и тоалет у оближњој кафаници. Ако је група мања, пауза код „моста на Јадру“.  

Пут настављамо од Ваљева у правцу Осечине (преко Иве), Пецке и превоју Прослоп (662 м) са кога полазимо на нашу планинарско – рекреативно кањонску авантуру 🙂 У стазу, најпре колски пут, улазимо око 150 метара ниже од места изласка из возила на путном превоју Прослоп.

На великој ливади са одличним видиковцем, правимо паузу а затим валовитом стазом кроз прозрачну шуму и путем по широком гребену испод венца Соколске планине стижемо до ранча „Соколске колибе“ подно Рожња.

Са великим задовољством обилазимо „Соколске колибе“, смештене у потпуној дивљини и нетакнутој природи. Пре него заузмемо позиције на три терасе фантастичног видиковца крај бунара са чистом планинском водом, обићићемо аутентичне планинске колибе са намештајем и предметима из давних времена, шталу са аутохтоним српским расама животиња (брдски коњи, балкански магарци, пси торњаци, каракачанска и виторога овца, балканске козе). Ту су и сувенирница, бунгалов изграђен у стилу планинског катуна и камени амфитеатар.  Улазница се плаћа на лицу места и износила је 100 динара.

Настављамо у правцу врха Рожањ (973 м) највишег на Соколској планини, преко ливада, раније местимично кроз дивну високу папрат и кроз мешовите шуме лишћара и четинара. Имаћемо више краћих опуштајућих пауза на пространим ливадама дуж стазе.

Најлепша ће бити код дрвета „ЗАПИС“, где боси можемо прошетати по трави (када је лепо, топло време) Уживаћемо максимално у лепоти амбијента. Са врха Рожња, видимо као на длану Бобију, Јабланик, Медведник, Босанске планине: Удрч, Јавор и Јахорину ако је видљивост добра.

Недалеко од врха Рожањ се налази манастир Светог Василија Острошког. Манастирска црква је изграђена у Руском стилу и изузетно је лепа. У шуми на око 100 метара испод манастира се налази извор квалитетне воде за пиће, за коју кажу да је лековита и да садржи пуно селена. Посећујемо уколико буде било времена!

Са Рожња силазимо у клисуру а затим и кањон реке Козловац. Стаза је изузетно лепа због јесење палете боја до улаза у кањон, „via normale“ и прати плитку речицу. Не гази се кроз воду, осим на два места где прелазимо са једне на другу страну. Имаћемо пуно лепих призора на стази.

Пролазимо сувим коритом Козловца стазом преко крупнијег и ситног камења, а у зависности од висине водостаја можемо уживати у слаповима и малом водопаду крај воденице.

На изласку из кањона, код ушћа Козловца у Љубовиђу нас чека наш превоз, у ком ће сачекати они који не буду ишли до Римског моста„. Мост се налази на око 2,5 км у клисури Љубовиђе а недалеко је и лепо мало језерце са браном.

Римски мост се налази на реци Љубовиђи, потиче још из римског периода, а садашњи изглед је добио у турско време. Изграђен је у време Римљана, а и данас добро служи. Недавно је завршена обнова и сада је мост потпуно функционалан. Мост је грађен у облику лука, од камена, а уместо малтера упоребљено је растопљено олово узето у руднику који се налазио у близини места где је грађен мост. Римски мост познатији као „Латинска ћуприја“ налази се на некадашњем караванском путу према Ваљеву, у нетакнутој природи и чистој Љубовиђи.

Уколико нам пролазно време буде добро, можемо препешачити још око 1,5 км колског пута до малог, кратког а веома лепог мини кањона у клисури реке Љубовиђа.

Укупна дужина стазе је око 17 км са умереним кумулативним успоном око 550м и спустом око 650м. Стаза је средње тежине, успон није тежак а спуст је благ већим делом. Кроз кањон је потребна опрезност и спретност у ходу по облуцима и преко крупнијег камења. Стазу могу прећи и планинари са слабијом кондицијом, али не и они без искуства – „неупућени“. Планинарски активно боравимо у природи око седам сати.

Успут у повратку ка Београду, уколико нам пролазно време буде добро, вечерамо у одабраном ресторану („ПЛАТАНИ“ у Ваљеву – сигуран избор), храна по жељи и коректној цени, без пуно задржавања.

Радим на томе да обезбедим повољан а квалитетан домаћински ручак одмах по завршетку акције у Љубовији о чему вас благовремено обавештавам.

Очекујем да се на паркинг испред центра Сава“ вратимо најкасније до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, као и доручковати у пекари. По завршетку планинарског дела акције, уколико будемо имали добро пролазно време можемо свратити у ресторан Платани у Ваљеву на вечеру.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.700 динара

Приликом пријављивања за Акцију, уплаћује се износ котизације на текући рачун.

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Соколска планина – Кањон Козловца – Соколске колибе“ дана 27. Април 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Donja Orovica
kanjon reke Ljuboviđa
Ljubovija, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *