Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Велики Субјел – Росића језеро – водопад Скакавци 🙂

5. фебруар 2023. 07:00 - 21:00

РСД2.000

Велики Субјел – Росића језеро – водопад Скакавци 🙂

Скакавци – водопад Котлине – Етно село Гостољубљеврх Велики Субјел 924 м – Росића језеро – домаћинство Лазовићи

5. Фебруар 2023. – Недеља (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати. 

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. На уласку у Ваљево правимо полусатну паузу код пекаре „Петица – бивша НАНА“ у месту Попучке за доручак, односно јутарњу кафу и тоалет у оближњој кафаници.

  

Право је уживање возити се деоницом пута – обилазницом око Ваљева ка Косјерићу преко Каоне, због прелепих пејсажа 🙂 На изласку из Ражане, скрећемо за Скакавце и петнаестак минута касније стижемо надомак изузетно лепог водопада у чијој близини се сваке године одржавају чувени „Чобански дани“.

 

Водопад Котлине на речици у Скакавцима, село је добило име по „водопадима који скакућу“, је један од најлепших у Златиборском округу. Уживамо у лепоти призора и сликамо се крај водопада, а потом полазимо на стазу која нас води до малог планинског „Росића“ језера, вештачкој акумулацији на брзој реци и камене преливне бране. Одморићемо крај језера, а затим поћи на пешачку туру ка врху Велики Субјел 924 м.

Пролазимо поред етно села Гостољубље„. Уз пут ћемо видети аутентичне брвнаре и вајате а касније и домаћинство Милогошће“ у селу Мионица. Видици, широка стаза и доминантно купасти облик Великог Субјела испред нас, коме се приближавамо ствара јак утисак 🙂

Од последњих кућа у селу, стаза кружи око врха Велики Субјел. У завршном делу успона крај пута, мештани су каптирали један извор пијаће воде. На самом врху се налази репетитор и печат на стубу.

Са врха се види Козомор, Кик и врхови суседног Маљена, Црни врх и Паљба. Ако нам пролазно време буде добро, пењемо и врх Мали Субјел 877м. Са врха се спуштамо означеном гребенском стазом до пута којим смо дошли у подножје Великог Субјела, а затим истим путем у повратку долазимо до куће Миша и Драгице Лазовић, наших добрих домаћина. Лазовићи за нас припремају топлу добродошлицу и врхунски ручак.

Дужина ове изузетно лепе планинске стазе износи око 12,5 км. Прелази се за око пет и по сата хода са малим успутним паузама за фото и друга уживања. Није много захтевна, средње је тежине, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара. Одлична је за стицање кондиције и увод у нове пролећне Авантуре 🙂

За Београд полазимо након ручка, а најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче можете купити, као и доручковати у пекари „Петица – бивша Нана“ а јутарњу кафу попити у  оближњој кафаници у месту Попучке крај Ваљева. По завршетку планинско – пешачког дела акције, код наших домаћина у Скакавцима добијамо комплетан ручак по коректној цени а можете купити и њихове производе са села, за понети.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Велики Субјел – Росића језеро – водопад Скакавци“ дана 5. Фебруар 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Skakavci
Kosjerić, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *