Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Три врха Рудника 🙂

26. фебруара 07:00 - 21:00

РСД1.350

Три врха Рудника 🙂

Манастир Благовештење шумадијско – врх Паљевине (споменик) – Банетов врх – Цвијићев врх (КРОВ ШУМАДИЈЕ) – Мали Штурац (прелеп видиковац) – Археолошки локалитет Прљуша – варошица Рудник

26. Фебруар 2022. – Субота (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до искључења Мали Пожаревац а затим обилазницом око Младеновца до варошице Топола. 

У Тополи правимо полусатну паузу за јутарњу кафу и доручак по жељи. Пут настављамо преко Винче, Доње Шаторње и Страгара до манастира Благовештење шумадијско који се налази на источним обронцима планине Рудник, највише шумадијске планине.

Разгледамо овај лепи манастир а затим полазимо на стазу. Од манастира се спуштамо до Светиње крај потока а затим пењемо широком проходном стазом кроз букову шуму 🙂

Пролазимо недалеко од врха Павитлија, и дужим а благим успоном долазимо до монументалног споменика Првој шумадијској бригади из 1943. године који се налази у шуми на врху Паљевине високом 1.062м.

На планини Рудник има једанаест врхова виших од 1.000 метара и сви они су део добро обележене трансверзале Рудничке Стазе“ 🙂

Након предаха код споменика, настављамо ка Банетовом врху 1.089м, названом по истакнутом Рудничком планинару, а затим широм гребенском стазом ка највишем врху на Руднику, КРОВ ШУМАДИЈЕ, названом по нашем најпознатијем географу Јовану Цвијићу –  Цвијићев врх  1.132м, некадашњи Велики Штурац. Данас се у зони врха налазе четири велика репетитора.

Спуштамо се до седла а затим пењемо на изванредан видиковац са кога се види пола Шумадије и омиљено је место за полетање параглајдера на врху Мали Штурац 1.115м некадашњи Средњи Штурац.

Односно са седла десном стазом у спусту идемо у правцу видиковца Градови и ДОМ-а искључиво у случају високог снега на стази.

Уколико буде сунчано време, уживаћемо на видиковцу „рају за наше очи“ 🙂 а затим се гребенском шумском стазом спуштамо ка Шумаревој кући, пролазимо поред Дома друштва „ПТТ“ из Београда до центра варошице Рудник крај хотела „Краљица“ где нас чека наш бус.

У спусту са Малог Штурца, наилазимо на Археолошки локалитет Прљуша, где можемо видети почетке рударења на овим просторима и окна праисторијског рудника.

Видећемо у даљини „лепо за око“ вештачко језеро – настало испирањем руде, у спусту са врха Мали Штурац ка варошици.

Возимо се свега пар километара из центра Рудника до одличног ресторана КОТА 555 у коме можемо ручати. Избор хране по жељи или још боље по претходном договору.

Укупна дужина стазе износи 15,4 км са кумулативним успоном од око 650 м.

 

Највећим делом стаза иде кроз проходну листопадну шуму, ширим колским путевима и гребеном 🙂 Прелази се за око 6 сати лаганим ходом са све паузама.

Идеална је зими и добра за стицање кондиције пред нове пролећне Авантуре 🙂

 

За Београд (ибарском магистралом) полазимо после ручка у ресторану, а најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.350 динара за 40 и више уплата

1.600 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Rudnik
Rudnik, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.