Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Три врха Рудника 🙂

26. фебруар 2023. 07:00 - 21:00

РСД2.000

Три врха Рудника 🙂

Манастир Благовештење шумадијско – врх Паљевине (споменик) – Банетов врх – Цвијићев врх (КРОВ ШУМАДИЈЕ) – Мали Штурац (прелеп видиковац) – Археолошки локалитет Прљуша – варошица Рудник

26. Фебруар 2023. – Недеља (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до искључења Мали Пожаревац а затим обилазницом око Младеновца до варошице Топола. 

У Тополи правимо полусатну паузу за јутарњу кафу и доручак по жељи. Пут настављамо преко Винче, Доње Шаторње и Страгара до манастира Благовештење шумадијско који се налази на источним обронцима планине Рудник, највише шумадијске планине.

Разгледамо овај лепи манастир а затим полазимо на стазу. Од манастира се спуштамо до Светиње крај потока а затим пењемо широком проходном стазом кроз букову шуму 🙂

Пролазимо недалеко од врха Павитлија, и дужим а благим успоном долазимо до монументалног споменика Првој шумадијској бригади из 1943. године који се налази у шуми на врху Паљевине високом 1.062м.

На планини Рудник има једанаест врхова виших од 1.000 метара и сви они су део добро обележене трансверзале Рудничке Стазе“ 🙂

Након предаха код споменика, настављамо ка Банетовом врху 1.089м, названом по истакнутом Рудничком планинару, а затим широм гребенском стазом ка највишем врху на Руднику, КРОВ ШУМАДИЈЕ, названом по нашем најпознатијем географу Јовану Цвијићу –  Цвијићев врх  1.132м, некадашњи Велики Штурац. Данас се у зони врха налазе четири велика репетитора.

Спуштамо се до седла а затим пењемо на изванредан видиковац са кога се види пола Шумадије и омиљено је место за полетање параглајдера на врху Мали Штурац 1.115м некадашњи Средњи Штурац.

Односно са седла десном стазом у спусту идемо у правцу видиковца Градови и ДОМ-а искључиво у случају високог снега на стази.

Уколико буде сунчано време, уживаћемо на видиковцу „рају за наше очи“ 🙂 а затим се гребенском шумском стазом спуштамо ка Шумаревој кући, пролазимо поред Дома друштва „ПТТ“ из Београда до центра варошице Рудник крај хотела „Краљица“ где нас чека наш бус.

У спусту са Малог Штурца, наилазимо на Археолошки локалитет Прљуша, где можемо видети почетке рударења на овим просторима и окна праисторијског рудника.

Видећемо у даљини „лепо за око“ вештачко језеро – настало испирањем руде, у спусту са врха Мали Штурац ка варошици.

Возимо се свега пар километара из центра Рудника до одличног ресторана КОТА 555 у коме можемо ручати. Избор хране по жељи или још боље по претходном договору.

Укупна дужина стазе износи 15,4 км са кумулативним успоном од око 650 м.

 

Највећим делом стаза иде кроз проходну листопадну шуму, ширим колским путевима и гребеном 🙂 Прелази се за око 6 сати лаганим ходом са све паузама.

Идеална је зими и добра за стицање кондиције пред нове пролећне Авантуре 🙂

 

За Београд (ибарском магистралом) полазимо после ручка у ресторану, а најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције Три врха Рудника дана 26. Фебруар 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Rudnik
Rudnik, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *