Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Велики Врањ – Миуцића пећине и водопад – извори Комненске и Крепољинске реке 🙂

18. март 2023. 07:00 - 22:00

РСД2.100

Велики Врањ – Миуцића пећине и водопад – извори Комненске и Крепољинске реке 🙂

Крепољин – Гавранов камен – извор Комненске реке – Миуцића пећине – језерце и водопад – воденица – Велики Врањ – извор Крепољинске реке – Врањ

18. Март 2023. – Субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на „новој“ пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца и Петровца на Млави до Крепољина. Наша стаза полази недалеко од Гавранове стене, насеље Врањ, код ушћа Комненске у Крепољинску реку. Пратимо узводно Комненску реку све до њеног величанственог извора из стене крај једне од две Миуцића пећине.

Изузетна лепота природе кроз коју пролазимо изнад реке, хук воде, пој птичица, воденица, мали водопад и слапови се редом појављују и смењују све до пећине. У првој пећини језерце а у другој иза стене бучни водопад, прелепо 🙂

Благим и константним успоном преко салаша и два брда, кроз магичне шуме Хомоља, стижемо до врха Велики Врањ 884 м.

Вијугава стаза кроз букову шуму, природни амфитеатар и каменити терен пред сами врх ће употпунити задовољство успона. Поглед са врха се дуго памти јер се виде као на длану готово сви врхови Хомоља у круг.

  На самом врху је бетонска метарска печурка, рад Бојана Милошевића.

Спуштамо се маркираном стазом Хомољског маратона поред чобанске колибе у правцу извора Крепољинске реке на коме можете уточити воду одличног квалитета.

Колским путем недалеко од реке уз лепи хук слапова стижемо и до првих салаша а затим и до наше домаћице Миладе која за нас спрема богат Влашки ручак 🙂

Стаза је дуга око 15 км са успоном од око 580 м. Највећим делом иде изузетно лепом трасом изнад две реке, шумским путевима. Прелази се за око шест сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, заступљени су сви типови стаза и намењена је истинским Авантуристима 🙂 Врхунска је Акција!

За Београд полазимо најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Домаћински ручак, на Влашки начин имамо у насељу Врањ (резервна варијанта, проверен ресторан).

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.100 динара

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Veliki Vranj
Vranj, Miucića pećine
Krepoljin, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *