Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Северни Кучај – Ракобарски вис – пећина Вртеч – водопади Шумећа – Мало Врело – Бурев 🙂

13. марта 07:00 - 22:00

РСД1.450

Северни Кучај – Ракобарски вис – пећина Вртеч – водопади Шумећа – Мало Врело – Бурев 🙂

Водопади и пећине Северног Кучаја

Северни Кучај – Врело и водопад Шумећа – извор и водопад Мало Врело – Ракобарски вис 691м – пећина Вртеч (Шевичка) – водопад Бурев 🙂

13. Март 2022. – Недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на „новој“ пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца и Раброва у правцу Кучева до Турије у којој посећујемо изузетно леп водопад Шумећа и извор-врело из стене истоимене речице. Затим настављамо бусем до Ракове Баре. Наша стаза полази из насеља колским путем ка Ракобарском вису 691м. На нашој стази, долазимо до бигреног каскадног водопада висине око 15 метара „Мало Врело“ а затим и до јаког крашког извора реке из стене. Стаза нас даље води ка Ракобарском вису, видиковцу, иначе најлепшем на Звишким планинама 🙂 Са видиковца се пружа поглед на околне планине Северног Кучаја и Хомоља.

Са виса се спуштамо лагано кроз лепу букову шуму у правцу села Шевица и ка пећини „Вртеч“ (Шевичкој пећини). Она није туристички уређена а изузетно је атрактивна 🙂 Пролазак пећинским каналима је врхунска авантура која захтева знање, спретност, сналажљивост и солидарност. Улаз у пећину је у једној долиници на локалитету Мали Вртеч, у атару села Шевица, по којем је и добила име.

Дном долинице тече маловодна речица, више поток Кржановића, који понире испод кречњачког одсека на улазу у Шевичку пећину. Истраживање Шевичке пећине је обавио тим Др Раденка Лазаревића у два наврата, крајем седамдесетих и крајем деведесетих година прошлог века. У пећини је издвојено неколико различитих целина: Улазна дворана, Црквени канал, Канал између два водопада, Језерски канал и Повратни канал. Наша група ће ући првих неколико десетина метара колико је потпуно безбедно и где није потребна посебна опрема.

Настављамо у правцу села Шевица, где на месту званом „Бурев“, Шевичка река (десна притока реке Пек) готово на самом извору ствара импозантан водопад 🙂 Након свега 50-так метара од извора, вода се рачва у више малих токова, који затим падају са бигреног платоа обраслог маховином ширине око 30 метара.

Спуштамо се у подножје водопада, да удахнемо лепоту призора 🙂

Стаза је дуга око 14,85 км са кумулативним успоном од око 860 м. Прелази се за око шест сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, заступљени су сви типови стаза и намењена је истинским љубитељима врхунске Авантуре 🙂 Одушевљени свим претходно виђеним и доживљеним а огладнели, полазимо за Кучево у чијем центру ручамо у одличном ресторану „Подрум“. Ручамо, односно вечерамо по слободном избору и жељи а затим полазимо за Београд.

За Београд полазимо најкасније у 19 и 30 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази можемо воду уточити на изворима-врелима) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Ручак – вечеру имамо у ресторану Подрум“ у Кучеву.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.450 динара за 40 и више уплата

1.750 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Vodopad Burev i Malo Vrelo
Pećina Vrteč
Rakova Bara, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.