Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Северни Кучај – водопад Бурев – пећина Вртеч – Ракобарски вис – водопад Мало врело 🙂

20. марта 07:00 - 22:00

РСД1.600

Северни Кучај – водопад Бурев – пећина Вртеч – Ракобарски вис – водопад Мало врело 🙂

Водопади и пећине Северног Кучаја

20. Март 2021. – субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца и Турије до Ракове Баре. Наша стаза полази из насеља колским путем ка Ракобарском вису 691м. Са овог видиковца, иначе најлепшег на Звишким планинама, пружа се поглед на околне планине Северног Кучаја и Хомоља 🙂 Затим се спуштамо до водопада „Мало Врело“. Прво посећујемо јак крашки извор из стене а затим и бигрени каскадни водопад висине око 15 метара.

Стаза нас води у наставку ка селу Шевица и прелепој пећини „Вртеч“. Она није туристички уређена а изузетно је атрактивна 🙂 Пролазак пећинским каналима је врхунска авантура која захтева знање, спретност, сналажљивост и солидарност 🙂 Улаз у пећину је у једној долиници на локалитету Мали Вртеч, у атару села Шевица, по којем је и добила име 🙂 Дном долинице тече маловодна речица, више поток Кржановића, који понире испод кречњачког одсека на улазу у Шевичку пећину. Истраживање Шевичке пећине је обавио тим Др Раденка Лазаревића. У пећини је издвојено неколико различитих целина: Улазна дворана, Црквени канал, Канал између два водопада, Језерски канал и Повратни канал.

Недалеко од центра села Шевица, на месту званом „Бурев“, Шевичка река (десна притока реке Пек) готово на самом извору ствара импозантан водопад 🙂 Након свега 50-так метара од извора, вода се рачва у више малих токова, који затим падају са бигреног платоа обраслог маховином ширине око 30 метара 🙂

Спуштамо се у подножје водопада, да удахнемо лепоту призора 🙂

Стаза је дуга око 15 км са кумулативним успоном од око 550 м. Прелази се за око шест сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, заступљени су сви типови стаза и намењена је истинским љубитељима врхунске Авантуре 🙂

За Београд полазимо најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду још увек хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници.

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.600 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99 

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Место

Vodopad Burev i Malo Vrelo
Pećina Vrteč
Rakova Bara, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *