Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Кањон реке Беу и реке Нера у Румунији 🙂

20. април 06:00 - 22:30

РСД2.500

Кањон реке Беу и реке Нера у Румунији 🙂

Поток – каскаде Беу и врело Ochiul Beiului – водопад Беушница – рибњак (камп) – водопад Вајоага – ушће Беу у Неру – уклесани тунели у кањону Нере – висећи мост – Саска Романа

20. Април 2024. – Субота (од 6 до 22 и 30 часова)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева, Ковина и Беле Цркве до граничног прелаза Калуђерово – Најдаш са Румунијом, без успутних пауза. По преласку границе, за мање од сата вожње (27 км) стижемо до села Поток, полазне тачке наше пешачке акције. Код последњих кућа, на изласку из села Поток, на путу према ушћу реке Беу у Неру, полази наша стаза.

  

Ходамо изузетно лепим, валовитим и живописним пределима, углавном колским путем (око 6 км) и у благом спусту кроз шуму, стижемо до реке Беу. Пратимо реку узводно колским путем, стазом до бајковитих бигрених каскада и оближњег крашког врела речице Ochiul Beiului, познатије као Бегово око (мало крашко језеро)

  

Уживаћемо у јединственим призорима малог језерца врела Ochiul Beiului смарагдне боје са једне и обиљем воде у бигреним каскадама реке Беушнице са друге стране. Изнад језерца, стаза нас води још око 1,5 км до величанственог водопада Беушница, споменика природе нестварне лепоте који крије и једну малу пећину. Идеално место за фоткање, дивљење и уживање 🙂

  

Враћамо се истим путем до језерца и даље до тачке где смо се спустили кроз шуму ка реци Беу у доласку, па настављамо колским путем низводно у правцу Кампа и великог пастрмског рибњака. Код кућице уз рибњак у кампу правимо паузу за предах и освежење. Могуће је купити пастрмке са роштиља, раније је било и пљескавица, сендвича, као и попити нешто од пића, кафу, капућино (Румуни примају, понесите ситне евре).

  

У наставку, на око 2 км низводно од рибњака се налази прелепи бигрени водопад „Вајоага“, висок око 8 метара а затим и више водених каскада крај којих пролазимо на путу дугом око 2,5 км до моста и ушћа реке Беу у Неру.

  

Непосредно пре ушћа почиње врхунска авантура (други део стазе) проласка стазом уклесаном у самој литици изнад кањона реке Нере и кроз шест уских тунела, тик уз реку и високо изнад ње. Овај део стазе је дуг око 4,5 км и води у центар села Саска Романа. Пред уласком у село нас чека атракција преласка реке Нере висећим дрвеним мостом обезбеђеним сајлама. У селу, недалеко од Крста, чесме и продавнице нас чека бус.

Планирани полазак за Београд је око 18 и 30 часова.

  

Укупна дужина стазе износи око 21 км са кумулативним успоном од 420м и спустом од 580м. Прелази се за око шест и по сати умереним ходом. Стаза највећим делом иде кроз шуму, ливадама и колским путем. Нигде се не гази река, осим малог и плитког потока на почетку стазе који се прескаче. Цела стаза је одлично уређена за планинаре и љубитеље природе, спада у лакше, уживалачке (не сматра се тешком). Могу учествовати сви од малог детета до старије особе.

Уколико пођемо из Саска Романе за Београд у 18 и 30 часова, а на обе границе не изгубимо више од сат времена, могли би стићи око 22 часа и 30 минута испред центра Сава. Идеја је да нам успутне паузе буду што краће, с тога не би свраћали у ресторан у повратку, па вас молим, понесите довољно хране, односно по вашим дневним потребама за једнодневни излет.

НАПОМЕНА: Обавезно понесите пасош за прелазак Државне границе са Румунијом!

Уколико наиђемо на ренџера Националног парка Нера – Беушница током боравка у истом и кретања на стази, свако плаћа улазницу (карту) за себе или ће ваш водич тада прикупити од свих вас уплате за карте у име групе. Цена улазнице у Национални парк је износила око 250 динара.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет (целодневни боравак у природи), планинарске ципеле (могу патике са Вибрам ђоном). Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, кабаница, имајте у виду могуће хладније време и пресвлака. Понети батеријску лампу (најбоље чеону) за пролазак кроз тунелчиће а можете и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. „Постоји могућност“ куповине хране и пића у Кампу код великог рибњака и на крају стазе у продавници у селу Саска Романа. Понесите ситне евре.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице у НП Нера – Беушница и ваше индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Кањон реке Беу и реке Нера у Румунији“ дана 20. Април 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita
Sasca Romana, Rumunija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *