Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Видин – Врачански Балкан – Белоградчик – пећина Магура – Бугарска 🙂

1. мај 06:00 - 3. мај 23:30

РСД7.500

Видин – Враца – Врачански Балкан – Белоградчик – пећина Магура – Бугарска 🙂

1 – 3. Мај 2024. ~ Среда у 6 сати – Петак око поноћи!

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време! Дуг је пут до Видина и Врачанског Балкана 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Први дан, Среда 1. Мај Београд – ВидинВраца

Путујемо аутопутем до Параћина (успутна пауза на већој пумпи), потом магистралом до Зајечара и до граничног прелаза Вршка Чука. По преласку границе, на кратко застајемо на првој пумпи ради куповине обавезне Бугарске вињете а затим пут настављамо ка Видину.

Autori lepih gotografija iz Vidina su: Time 2 Travel with Ivko i Emil Lazarov

Прошетаћемо градом и разгледати културно – историјске знаменитости са акцентом на главном симболу – Тврђава Баба Вида из 14-ог века на самој обали Дунава. Заменићемо евре за леве у мењачници, ручати у одабраном ресторану и наставити вожњу аутопутем ка Монтани и Враци.

Коначно стижемо у град Враца и одмах се смештамо у наше собе. Смештај је проверен и комфоран. По жељи и договору, индивидуално или групно разгледање места, вечера у одабраној Механи или ресторану са националном кухињом. Слободне активности, одмор и спавање.

         Други дан, Четвртак 2. Мај Природен парк „ВРАЧАНСКИ БАЛКАН“

Враца – Згориград – кањон реке Лева – водопад Боров камък – хижа Пършевица – пећина Леденика – прераст БОЖИЯ МОСТ

(целодневни активни боравак у природи)

Устајање, кафа по жељи, доручак (у сопственој режији). Недалеко од хотела у центру Враце имамо пекаре и продавнице, као и ресторан брзе хране. Возимо се до насеља Згориград из кога полази наша стаза дуж кањона реке Лева.

Возимо се до насеља Згориград и почетка наше данашње стазе. Атрактивна стаза (Врачанска Екоптека) иде све време узводно кроз кањон реке Лева, пролази преко шест дрвених мостова и мостића, дрвеним степеницама са оградама у успону до величанственог водопада Боров камен (висина водопада 63 м)

   

Уживаћемо у призору под стехом крај водопада а затим уклесаном стазом у стени и преко стотинак дрвених степеница стижемо до изнад водопада 🙂

   

Шумском стазом излазимо у долину реке Лева (прекрасна пољана) и код кућице (заслон) прелазимо реку преко мостића и ходамо ка хижи Пршевица, где нас чека наш бус. Стаза углавном иде листопадном шумом дуж реке и траје око четири сата. Или друга дужа варијанта у зависности од расположења групе, да се планинарење настави до врха Бук а затим спуст ка хижи Пршевица.

У наставку дана имамо више могућност – опција. Договор ће бити на лицу места у зависности од пролазног времена и жеље већине. Прва – возимо се до пећине Леденика и посећујемо ову изузетно лепу пећину, богату пећинским накитом: сталактитима, сталагмитима, драперијама и бигреним кадама, у зависности да ли стижемо до времена затварања пећине.

                                     

  Друга – возимо се у село Љиљаче где обилазимо природни феномен – прераст „Божји мост“ и остатке оближње тврђаве (Борованска хумка) из Римског периода. Трећа – возимо се до почетка стазе и пешачимо до подножја прелепог водопада Скакля (висина водопада 141м) У смирај дана, пред вече имамо слободно време за обилазак лепог градића Враца. Вечерамо у одабраној Механи или ресторану са националном кухињом, дружимо се, купујемо сувенире и ноћимо у нашем комфорном смештају.

Трећи дан, Петак 3. Мај Белоградчик – Пећина Магура

(вишесатни активни боравак у природи до поласка за Београд)

 Враца – Монтана – Белоградчик – Белоградчишки скали и крепост (Калето) – Рабиша – Пећина Магура – Србија – Београд

Устајемо у 6 сати. Напуштамо наш хотел и са свим стварима у 6 и 30 полазимо за Белоградчик. У Белоградчику доручкујемо и пијемо јутарњу кафу. Потом обилазимо тврђаву Калето, симбол града и читавог краја. Тврђаву су саградили Римљани а током прошлости је служила разним народима (Словени, Турци, Бугари) и њиховим војскама.

Направићемо туру задовољства – шетња стазом крај стена уз разгледање јединствених магалита – карактеристичних остењака – камених фигура које су знамење Белоградчика и овог предела.

 

Тврђава Калето и стене Белоградчика се налазе на листи UNESCO-а.

 

А својевремено су биле и Бугарски предлог за осмо светско чудо.

Полазимо за село Рабиша у коме се налази најлепша и најдужа пећина у Бугарској, са праисторијским цртежима неолитског човека – пећина Магура. Са задовољством обилазимо овај драгуљ Бугарске.

 

На једној страни брда улазимо у пећину а на другој излазимо из ње и угледамо лепо језеро Рабиша. Ту је и туристички возић уколико желите да се возите назад до полазне тачке испред пећине Магура.

 

 

Сат и по вожње од Магуре нас дели до државне границе и Србије. По преласку граничног прелаза Вршка Чука путујемо преко Зајечара, магистралом до Параћина, где се укључујемо у аутопут ка Београду.

 

По преласку границе можемо застати крај успутног ресторана да вечерамо или директно идемо за Београд. 

Повратак у Београд на паркинг испред центра Сава око поноћи.

ОПРЕМА и ИСХРАНА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете (дневна пешачења), планинарске ципеле (гојзерице), могу и патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, пресвлака, пиџама за ноћење, лична апотека. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича. Храна је у сопственој режији, односно на пуно места имамо проверено добру и повољну ресторанску исхрану.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба/друштва чији сте члан.

 – Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације од 7.500 динара приликом пријављивања (динарски део) а уплата у еврима на дан пута у нашем превозу.

– Број места за акцију је ограничен! Рок за пријављивање је до 25. Априла, односно до попуне слободних места! По Правилнику Клуба, у случају одустајања из било ког разлога, уплаћена аконтација се враћа искључиво ако се обезбеди замена (од стране учесника, или Клуба ако постоји листа чекања)

-Уколико узимате, ваше индивидуално осигурање треба бити спортско за планинарске активности

– Обавезно понети са собом важећу личну карту и пасош на дан почетка акције! За улазак у Бугарску, неопходан је пасош Републике Србије.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 7.500 динара + 50 евра

Котизација обухвата: превоз, путарине и вињету, два ноћења у одличном смештају (хотелу или мотелу) у Враци, трошкове ноћења и хране за возача и трошкове организације акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице за пећине Магура и Леденика, улазница за тврђаву Калето у Белоградчику и храна која је у Бугарској повољнија него у Србији, путно-здравствено осигурање, ваше индивидуалне трошкове

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Обавезно понети пасош и лична документа. У Зајечару или Видину, по најповољнијем курсу мењамо евре за леве! Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације од 50 евра приликом пријављивања. Број места је ограничен!

-или уплата котизације за Акцију (динарски део у целости) и чланарина се врши на текући рачун благовремено, приликом пријављивања за Акцију, остатак на дан пута-

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције „Видин – Врачански Балкан – Белоградчик – пећина Магура – Бугарска“ од 1 до 3. Маја 2024. планинаре, учествују на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

vratsa
vratsa, Bugarska + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *