Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Жарачка планина – врх Бандера 1.051м 🙂

29. октобра 06:00 - 23:00

РСД2.600

Жарачка планина – врх Бандера 1.051м

Жарачка планина се налази у централној Србији, у Копаоничко – Ибарском крају, простире се лево од варошице Ушће, уз реку Ибар, до села Гокчаница на југу и Попова Река на северу. Са те стране се наслања на Студену планину. Припада групи Копаоничких планина. Највиши врх се зове Бандера 1.051 мнв.

Са врха Бандера се пружа величанствен поглед на Ибарску Долину, од Маглича па све до Рашке. Виде се сви значајнији врхови: Усовица на Столовима, Гусарица на Чемерну, Кривача на Радочелу и Јанков Камен на Голији. Види се и Рудњанска висораван, обронци Рогозне на Косову и Метохији, Копаоник, Жељин, Студена планина као и цела Ушћанска долина према Студеници.

Лепим фотографијама нашег планинара Милијана Јовановића смо илустровали план акције у наставку 🙂

29. Октобар 2022. Субота (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу (могућни успутни уласци) и аутопутем Милош Велики до излаза код Прељине (пауза на Газпром пумпи), затим у правцу Краљева до места Ушће у долини Ибра. На успон ка врху Жарачке планине, Бандера 1.051м, полазимо од железничке станице Ушће.

Опис стазе:

Најпре благим успоном, стазом преко брда до изласка из борове шуме, долазимо на травнати плато гребена Жарачке планине. Са гребена се пружа изузетан панорамски поглед на околне Копаоничке и Рашке планине са друге стране Ибра: Радочело, Чемерно, Голија,…

Уживаћемо ходајући травнатим стазама прошараним клекама, крај старих храстова, четинара, и других многобројних биљних врста. Излазимо на врх Бандера и правимо паузу за фотографисање, разгледање, опуштање,…

Са врха се спуштамо другом страном планине, најпре гребенском стазом, местимично и кроз густу борову шуму, трасом Жарачке планинарске трансверзале. Повратак у Ушће преко јужних падина планине, према реци Гокчаници. Кружно затварамо стазу и стижемо до места где нас чека наш бус. Дужина кружне стазе је око 16 км са успоном и спустом од око 800м.

Спада у средње тешке, није много захтевна, прилагођена је свим категоријама планинара и љубитеља природе. Уколико нам добро пролазно време на стази дозволи, по завршетку планинарења је могућ одлазак у ресторан на унапред договорени ручак. Након ручка-вечере повратак за Београд, истим путем и аутопутем Милош Велики.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, резервна пресвлака. Имајте у виду могуће хладније време и јачи ветар на планини, користите заштиту од сунчевог зрачења на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручкујемо своју понету храну а кафу можете купити на пумпи. По завршетку планинско – пешачког дела акције, можемо имати ручак-вечеру у ресторану.

Очекујем да се вратимо у Београд на велики паркинг испред центра Сава око 23 часа.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.600 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Жарачка планина“ дана 29. Октобар 2022. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Žaračka planina
Dolina Ibra, Ušće
Ušće, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *