Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Здравча – Чока Куругу – Чока Стрњак – Хомољска Потајница – Врело Млаве 🙂

6. април 06:00 - 22:00

РСД2.900

ЗдравчаЧока Куругу – Чока Стрњак – Хомољска Потајница – Врело Млаве 🙂

Лазница – „код Американца“ – Видиковац Здравча – Чока Куругу – Чока Њамци – Чока Стрњак – Хомољска Потајница – Селиште – Жагубица (врело Млаве)  

6. Април 2024. – Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу уз магистралу, за куповину више врста проверено добрих сендвича (повољније него да правите своје), воде, слаткиша у продавници „Јера“ код Љубичева и за понети. Кафу или Капућино из аутомата, добијамо на поклон од наших добрих домаћина у знак захвалности. Ако има потребе за тоалетом, може на пумпи преко пута.

Аутори фотографија су Душко Опачић – Дуки и Борис Братић – Боки

У наставку нашег пута пролазимо кроз Петровац на Млави, Ждрело, Горњачку клисуру, Крепољин, Жагубицу и Лазницу. Уживамо у погледу на пределе западног Хомоља, док се приближавамо источним, ређе посећеним а ништа мање лепим. У шта ће вас, надам се, уверити и ова акција.

На 8 км од Лазнице према Јасикову, „код Американца“ како локално становништво зове овај део околине, излазимо из нашег превоза и полазимо на стазу. Полако, благим успоном колским путем, а потом и стазом кроз букову шуму, пролазимо први од врхова Халта 802 мнв. Следе наизменично колски путеви, стазе и стазице кроз шуму, док не изађемо на гребен и прођемо више прелепих видиковаца пре главног платоа.

Врх Здравча је уникатан стеновит видиковац, прошаран травнатим тепихом са погледом у круг од 360 степени. Са Здравче се одлично виде врхови Хомоља и Кучајских планина, Бељаница, Велики крш, Борски стол и Дели Јован,… Одмах у близини је и сам врх са маркацијом Здравча 897м.

Затим силазимо кратко камењарем и напредујемо ка врху Чока Куругу 907м, највиша кота данашње Авантуре. Колски пут ће нас водити до успона кроз шуму и самог „Бодљикавог врха“, што одговара преводу са Влашког језика. Сам врх је омањи пропланак са кога ћемо поздравити Мајданпек и његову околину.

Убрзо „нападамо“ задњи врх нашег данашњег путешествија Чока Стрњак 839м и стазом кроз густу шуму се спуштамо до извора речице Ваља Мари. Пратећи низводно ток реке, долазимо до још једног Бисера прелепог Хомоља.

Хомољска Потајница је нестварни извор укљештен у испреплетаном корењу три дрвета, храста, букве и граба. Ово чудо природе представља једини интермитентни крашки извор у Источној Србији. Феномен функционисања Потајнице састоји се из две фазе: Прва фаза представља пуњење резервоара водом и у том периоду вода не истиче, док друга фаза представља пражњење резервоара, када из отвора истиче вода на површину. Активност Потајнице зависи од количине падавина. У кишнијем периоду су чешће ерупције воде, а пуњење траје краће, док се у сушнијем делу године може активирати и после више од 24 сата.

Од Потајнице имамо још око три километра стазе колским путем поред реке до места где ће нас чекати превоз у селу Селиште.

На завршетку још једне бајковите Авантуре, имаћемо договорен ручак-вечеру по вашем избору у провереном ресторану на самом врелу реке Млаве у Жагубици. Опчињени смарагдном бојом врела Млаве и пуни утисака након још једног дивно проведеног дана у природи, враћамо се кући.

 

Дужина ове изузетно лепе стазе износи око 16,5 км са кумулативним успоном од 450м и спустом око 600м.

Прелази се за око пет и по сати хода са успутним паузама за фото и друга уживања. Стаза није технички захтевна, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара. Највећим делом иде шумом (широким шумско – колским путевима) и преко ливада и пашњака кроз ониже растиње. Уколико на стази буде местимично зараслих деоница, имаћемо са собом потребан прибор за несметан пролазак наше групе. Могући „радови“ на стази нас могу мало успорити, уколико нисте трпељиви и спремни на исте, молим вас да се не пријављујете.

За Београд полазимо након ручка-вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током реализације акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо чесму са водом) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можете купити у доласку на првој паузи у продавници Јера, када добијамо кафу или капућино из аутомата по жељи. По завршетку планинско пешачког дела акције, имаћемо договорен ручак-вечеру у ресторану Врело у Жагубици.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.900 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „ЗдравчаЧока Куругу – Чока Стрњак – Хомољска Потајница – Врело Млаве“ дана 6. Април 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Здравча
Хомољска Потајница
Лазница, Селиште, Жагубица, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *