Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

VRMDŽILLA 2020 🙂

14. март 2020. 06:00 - 22:00

РСД2.300

VRMDŽILLA 2020. 🙂

– У част планинарске слободе и достојанства –

VII планинарска традиционална – локална акција у Врмџи

14. МартСУБОТА (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Гостујемо на традиционалној планинарској акцији домаћина ПД Оштра чука из Сокобање 🙂

Врмџа, село на северу сокобањске котлине у подножју планине Ртањ, представља право туристичко планинско насеље које сваке године привлачи велики број туриста из Србије и иностранства. Поред свог специфичног изгледа, Врмџа у својој непосредној околини има Врмџанско језеро, велики број стеновитих одсека који се у виду клифова издижу са плодних поља и воћњака. Врмџа је богата изворима, прелепим видиковцима са којих се види цела сокобањска котлина. Место је где је забележен пад првог метеорита на територији бивше СФРЈ.

Врмџа расте, велики број људи долази у Врмџу и управо то место бира за свој будући дом. Становници Врмџе су из Италије, Швајцарске, САД-а и Србије, сталне миграције становништа утичу да Врмџа наставља да живи и да се развија.

Путујемо аутопутем до изласка за Алексинац уз успутну паузу на пумпи за јутарњу кафу и тоалет. На путу према Сокобањи, пролазимо поред Бованског језера и стижемо у Врмџу, село у подножју планине Ртањ 🙂

ОПИС АКЦИЈЕ:

 • Пријава планинара је на брду Црковац (црква Св. Тројице) у 9.00 часова. За време пријаве акције планинари ће имати прилике да обиђу завичајни музеј у Врмџи, обиђу једну од најстаријих цркава у околини Сокобање и уживају на прелепом видиковцу непосредно близу музеја.
 • Отварање акције је у 9.30 часова испред музеја (поред цркве).За разлику од прошле године, стаза води северно од стартне позиције ка засеоку Горња мала.
 • У 10:15 часова је предвиђена краћа пауза од 15 минута а затим следи наставак пешачења ка северу и месту Паклеш где се прелази истоимени поток.
 • Око 11:30 часова се пристиже на Врмџанско језеро где је предвиђена пауза од 15 минута.
 • На језеру се група дели на планинаре који ће ићи лакшом и тежом стазом.

ВРМЏАРАСТА СТАЗА (краћа стаза)

 • Након паузе од 15 минута планинари крећу ка југу у правцу места „Врело“ где је у 12 часова предвиђана краћа пауза и обилазак Етно – воденице (пауза за кафу, ручак) око 45 минута
 • Око 12:45 часова је време за полазак од воденице даље ка врху Латин – град где је циљ акције.
 • У 13:15 часова је време за долазак на циљ (Латин – град) одакле планинари могу да уживају у лепом погледу са већ споменутог врха.

ВРМЏЕНА СТАЗА (дужа стаза)

 • Након паузе од 15 минута планинари крећу ка северу у правцу места Васиљевац а затим до највише тачке Облози где пристижу у 12:45 часова. На месту Облози је предвиђена пауза од 15 минута. Облози представљају највишу тачку планинарске стазе, место одакле се пружа поглед ка долини Црног Тимока и један од најлепших погледа ка планини Ртањ.
 • У 13 часова је предвиђен полазак
 • У 13:30 часова – Мирков поток (извор пијаће воде „Чисти кладанац“)
 • На врх Видиковац се пристиже око 14:15 часова одакле се пружа поглед ка селу Врмџа са северозапада – нема задржавања
 • У 14:30 часова се излази на асфалт (опција ко жели директно до Латин – града)
 • У 14:50 часова излазак на стену Соколовица (пауза 10 минута)
 • У 15 часова полазак са стене
 • У 15:20 часова пролазак кроз клисуру Девојачки камен
 • У 16 часова Латин – град

Дужина врмџарасте стазе износи 9 км док је врмџена стаза дугачка око 15 км. На стази ће бити водичи ПД „Оштра чука“ обележени флуоресцентним прслуцима. Стаза је обележена планинарским ознакама и намењена је свим старосним категоријама. Акција ће се одвијати лаганим темпом. Краћа (врмџараста) стаза има 213 м успона и 232 м силаска.

Дужа (врмџена) стаза има 389 м успона и 407 м силаска.

На локацији Латин – град је обезбеђен бесплатан ручак за све планинаре – посан пасуљ (обавезно понети прибор за ручак – чинија, кашика, тањирић за салату). За све планинаре је обезбеђен печат акције.

Пре доделе захвалница биће приређен културно – уметнички програм и едукација о лековитом биљу у организацији ПД „Преслап“ из Ниша.

Акција „Vrmdzilla 2020“ и ове године се бави хуманитарном акцијом „Чепенинг  где сакупљамо чепове за куповину инвалидских колица за малишане којима је тај вид помоћи неопходан. Акција се спроводи тако што ће сваки планинар платити пасуљ једним пластичним чепом.

Редари ПД „Оштра чука“ и Удружења младих ће бити видно обележени флуоресцентним прслуцима и налазиће се на улазу у село Врмџа.

Организатори акције су: ПД „Оштра чука“, Удружење младих „УМ“ из Сокобање и МЗ Врмџа.

За Београд полазимо најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 22 и 30 часова а вероватно, који минут и раније 🙂

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича 🙂

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час код Студентског града на Новом Београду Мој кутак Кафе бар

Цена акције: 1.700 рсд за 40 и више уплата (основна цена)

2.000 рсд до 40 уплата путујемо великим бусом

2.300 рсд – путујемо минибусом или комбијем

 (уплата се врши на редовним састанцима Клуба или на текући рачун)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99 

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Vrmdža
Latin grad, Vrmdžansko jezero
Sokobanja, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *