Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Дурмитор са Авантуристима – Међед и Боботов Кук 🙂

29. јула 2021. 17:00 - 1. августа 2021. 23:00

РСД6.500

Дурмитор са Авантуристима 🙂

НП ДУРМИТОР – Међед – Боботов кук – Црно и Змиње језеро – Ђурђевића Тара „ZIP LINE“ – кањон Милешевке – Савина испосница

29. Јул – 1. Август 2021. ~ четвртак у 17 – недеља до 23 часа

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) у четвртак 29. Јул и полазимо тачно у 17 часова.

Молим вас, дођите 15-ак минута раније како би смо кренули на време!

 ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу и аутопутем Милош Велики до Прељине, а затим преко Чачка, Пожеге, Ужица, Златибора, Нове Вароши, Пријепоља и Јабуке до уласка у Црну Гору (гранични прелаз РС Јабука – ЦГ Ранче). По изласку са аутопута, на пумпи „Леонардо“ у Чачку правимо паузу за освежење 🙂

Могућа је друга пауза од највише пола сата у месту Бела Земља за вечеру по жељи 🙂 По уласку у Црну Гору путујемо преко Пљеваља и Ђурђевића Таре до нашег смештаја у Жабљаку. Око један сат иза поноћи би требало да стигнемо у Жабљак. Смештај је у приватним вишекреветним (2-3-4) собама. Цена смештаја за три ноћи је 30 € и плаћа се на лицу места домаћину!

Други дан, петак  30. Јул – Жабљак 1.450м – Инђини долови 1.750м – Кљештина – Мали Међед 2.223м – Гребенски прелаз до Великог Међеда 2.287м – Жабљак

Устајање, доручак и јутарња кафа по жељи у сопственој режији и полазак возилом тачно у осам сати од смештаја. Код рампе за Црно језеро купујемо тродневне улазнице за НП Дурмитор у износу од 6 €.

 

Полазимо на успон од Црног језера 1.416м, преко платоа Милинског потока, кроз шуму на стази за Боботов Кук и спуштамо се у Инђине долове. Од „велике стене“ пратимо пут за Мали Међед преко Кљештине. Са превоја и оба врха Малог Међеда отвара се предиван поглед и плава боја Великог и Малог Црног језера. Уморни од успона а јако задовољни, одлучујемо да ли се враћамо и купамо, одмарамо на Црном језеру или настављамо до Северног врха Великог Међеда.

Имаћемо целодневни активни боравак на планини 🙂 Дужина стазе од око 11 км и висинску разлику од око 1.800 м. Истом стазом се спуштамо до Црног језера, одмарамо и враћамо у наш смештај. Слободно време за шетњу по Жабљаку, вечера у одабраном ресторану, дружење и одлазак на спавање 🙂

  

 

Трећи дан, субота  31. Јул – Жабљак 1.450м – Седло 1.907м – Увита греда – језеро Зелени вир – БОБОТОВ КУК 2.523м – Катун Локвице – Црно језеро – Жабљак   (ПРЕЧЕЊЕ ДУРМИТОРА)

Устајање, доручак и јутарња кафа по жељи у сопственој режији и полазак возилом тачно у осам сати од смештаја. Након полу часовне вожње излазимо из возила на путном превоју Седло, највиши путни превој у Црној Гори. Ренџерима Националног парка „Дурмитор“ показујемо на увид плаћену улазницу (обавезно носити са собом улазницу) и полазимо на стазу 🙂

Успон на Боботов кук 2.523м вршимо од „Седла“, преко „Увите греде“ и језера „Зелени вир“ до подно самог врха (превој, седло), одакле имамо још око пола сата стрмог успона, око и у стени, обезбеђеног сајлом, уз помоћ које излазимо на сам врх.

Жеља нам је да „ПРЕЧИМО Дурмитор“, те спуст вршимо преко катуна Локвице на Црно језеро, где нам следи заслужени одмор и евентуално купање на уређеном делу језера – плажи, уколико временске и атмосферске прилике то дозволе 🙂

Уколико пак НЕ пречимо, односно неко из групе жели да се врати, враћа се истом стазом где га на Седлу чека превоз. Затим се наше возило пребацује до Црног језера, тачније до рампе на прилазу језеру где се сви скупљамо 🙂

Правимо лепу шетњу око језера уз могућност купања, односно ако смо пречивши Дурмитор се спустили на Црно језеро, враћамо бусем који је дошао по нас у смештај на заслужени одмор.

Успона имамо тачно 616м, односно кумулативно око 750м а спуста  више од 1.200м. Имамо целодневни активни боравак на планини. Ко не може или не жели да пење врх (односно његов завршни део – КУК), има алтернативу да сачека већи део групе на седлу подно кука (одличан видиковац и амбијент) или код Зеленог вира, до кога сви идемо заједно.

Ко би евентуално остао у кампу, може се прошетати током дана до Жабљака (само 3км) а затим и провести време у лепој шетњи око Црног језера уз могућност купања. Повратак у смештај, дружење и слободне активности до одласка на спавање 🙂

Четврти дан, недеља 1. Август – Жабљак – Црно језеро – Змиње језеро – Жабљак – Ђурђевића Тара – МОСТ – ZIP LINE – (гранични прелаз ЦГ Ранче – РС Јабука) – Пријепоље – Манастир Милешева – кањон Милешевке – Етно ресторан КАЊОН – Савина испосница – Џамија у Хисарџику – Средњовековни град Милешевац

  

  

Устајање, доручак и јутарња кафа по жељи у сопственој режији и полазак возилом тачно у седам сати од смештаја са све стварима (не враћамо се!). Идемо од рампе путем ка Црном језеру а затим поред Партизанског споменика ка величанственом Змињем језеру. Лепа и лагана шетња око Змињег језера у уређеном полупрашумском амбијенту. Стаза је релаксирајућа и дуга око 8,2км. Након обиласка Змињег језера полазимо ка Србији и Београду. Успут обилазимо атрактивни и грандиозни мост на Ђурђевића Тари, којим пешачимо са једне на другу страну а ко буде желео може пробати „највећи ZIP LINE у Европи“.

  

По уласку у Србију и Пријепоље обилазимо прелепи манастир Милешева и ризницу, затим се возимо до паркинга испред Етно ресторана „КАЊОН“. Група која руча остаје у ресторану а која пешачи полази ка Савиним испосницама у стени, опционо посећује џамију у Хисарџику и по жељи и расположивом времену ОПЦИОНО може се попети стрмом стазом на врх средњовековног града Милешевца. Наглашавам да нам је ранијих година због богатог програма недостајало времена!

  

  

 

Након ручка у изузетном амбијенту ресторана у кањону Милешевке и повратка групе која ОПЦИОНО обилази Савине испоснице, настављамо пут ка Београду. Успутна пауза на одличној пумпи „Кнежевић“ у месту Бела Земља недалеко од Ужица.

Планирани повратак у Београд, испред центра Сава је око 23 часа.

ОПРЕМА и ИСХРАНА: мали ранац са водом и храном за једнодневне излете (дневна пешачења), планинарске ципеле (гојзерице). Одећа прилагођена временским приликама, пресвлака, пиџама. Добра заштита од сунца (крема са УВ фактором), ветра (танка капа, летње рукавице) и евентуалних падавина (на већим висинама, време се може мењати врло динамично), лична апотека. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича 🙂 За завршни успон на Боботов Кук, ради безбедности, потребно је имати кацигу. Храна је у сопственој режији, може се купити у продавници на Жабљаку, односно на пуно места имамо проверено добру и повољну ресторанску исхрану.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Обавезно понети личну карту или пасош за прелазак границе!

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 6.500 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: смештај, исхрану, улазнице у НП Дурмитор, додатно осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун или на дан пута)

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба чији сте члан (уплаћена чланарина за 2021.)

– Резервација места за акцију се врши уплатом целокупног износа котизације приликом пријављивања. Уплатом обезбеђујете себи место на овој акцији.

– Број места за акцију је ограничен! Рок за пријављивање је до 25. Јула, односно до попуне слободних места! По Правилнику Клуба, у случају одустајања, уплаћена котизација се враћа искључиво ако се обезбеди замена (од стране учесника, или Клуба ако постоји листа чекања)

– Уколико узимате, ваше индивидуално осигурање треба бити спортско за планинарске активности

– Обавезно понети са собом важећи пасош и лична документа на дан почетка акције!

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Nacionalni park DURMITOR
Žabljak, Crna Gora + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.