Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ГЛЕДИЋКЕ ПЛАНИНЕ – прелепи део Шумадије

10. септембра 2016. 06:00 - 21:00

РСД1.500

ГЛЕДИЋКЕ ПЛАНИНЕ – прелепи део Шумадије

ГЛЕДИЋКЕ ПЛАНИНЕ – Аџине Ливаде – Бајчетина – Дуленски Црни врх – Орловица – Трешњевачка река – Дрен – планинарски дом у Аџиним Ливадама

  1. 10.Септембар 2016 – субота

Републичка планинарска акција ГЛЕДИЋКА ТРАНСВЕРЗАЛА се реализује у организацији наших добрих домаћина и пријатеља ПД ЖЕЖЕЉ из Крагујевца и Планинарског Савеза Србије.

Акција се изводи на подручју Гледићких планина, са намером да се види и упозна овај прелепи и мало познати део Шумадије.

Гледићке планине се простиру јужно од Крагујевца, у правцу Трстеника и долине Западне Мораве у дужини од 35 км. Венац ових планина је широк  око 20 км и раздваја долину Груже на Западу од Левча на истоку.

После Рудника то су највише Шумадијске планине, које спадају у ред нижих планина испод 1.000м надморске висине. Највиши врх је Самар (922 м), а ту су и Јасеновита глава (906 м), Црни врх (897 м) и Шиљата Стена (868 м).

 

ПЛАН АКЦИЈЕ:

 

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 часова. Mолим вас, дођите 10-ак минута раније како би кренули на време.

Путујемо аутопутем до искључења Мали Пожаревац, затим преко Младеновца, Тополе и Крагујевца до села Аџине Ливаде. У Тополи правимо полусатну паузу за прву јутарњу кафу, доручак у пекари или краћи обилазак лепе варошице.

По доласку у село Аџине Ливаде, код планинарског дома, наши домаћини ПД Жежељ из Крагујевца свечано отварају акцију. Затим се нашим возилом превозимо око 4 км до села Бајчетина, на почетак наше лепе пешачке стазе.

Стаза креће из села Бајчетина ка Дуленском Црном врху (897м), затим спуст ка Орловици и Трешњевачкој реци, успон на Дрен и потом спуст ка планинарском дому у Аџиним Ливадама.

Стаза је динамична, крећемо се колским, шумским путевима, делимично коритом реке и преко чистих и лепих пространих ливада са дивним погледима на Шумадијске пределе и околне врхове.

Укупна дужина стазе је око 17 км, са успоном од 670 м и спустом од 780 м.

Постоји и краћа стаза укупне дужине 15 км за оне који желе мање пешачења. Домаћини акције обезбеђују водиче на обе стазе.

По доласку испред планинарског дома у Аџиним Ливадама, наши домаћини нам обезбеђују ручак по симболичној цени од 150 динара. Потребно је понети са собом прибор за јело (препорука: две пластичне посуде и кашика).

Наши добри домаћини током и након ручка приређују музички програм уживо (песма уз пратњу хармонике) и клупску захвалницу за учешће на акцији. Такође, учесници акције добијају пригодан беџ и дневник Гледићке трансверзале.

Око 18 и 30 се очекује затварање акције и наш полазак за Београд.

Испред центра Сава би требали бити до 21 час.

ОПРЕМА и ХРАНА: мали ранац са водом и храном за једнодневни излет – акцију, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном, уколико је суво време), одећа прилагођена временским приликама и пресвлака, планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална препорука водича.

ВАЖНА НАПОМЕНА: На овој лепој традиционалној (републичкој) акцији, домаћини нам спремају ручак по симболичној цени од 150 динара. Приликом пријављивања за акцију уједно се пријављујете и за ручак.

ПОТРЕБНО ЈЕ ПОНЕТИ СА СОБОМ ПРИБОР ЗА ЈЕЛО!

ПРИЈАВЕ за акцију и информације четвртком од 19 до 21 час на састанцима Клуба у Старом Меркатору, локал ПЛАНЕТА

Цена акције: 1.500 динара

 (путујемо одличним минибусом)

Акцију реализује

 Борис Братић

Тел:  064/99-248-11  МТС мрежа

   063/11-357-99 Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ АВАНТУРЕ!

 

Гледићке планине се пружају између реке Груже на западу, реке Лепенице на северу, реке Ждраљице и долине Левча на истоку и реке Западне Мораве на југу, у правцу север-југ, дужином од 35 км.

После Рудника то су највише Шумадијске планине, које спадају у ред нижих планина испод 1.000м надморске висине. Највиши врх је Самар (922 м), а ту су и Јасеновита глава (906 м), Црни врх (897 м) и Шиљата Стена (868 м).

Предео је таласасто испресецан, обилује шумама, ливадама и изворима. Насеља су сеоска, раштркана по долинама река и потока као и на нижим брдима.

Пешачка стаза, дужине 73,5 км, обухвата већи део планине, њене највише врхове, део насеља, кањон Дуленске реке и четири манастира.

Манастир Каленић – саграђен је између 1407 и 1413 године, налази се у Левчу, у шумовитој дубодолини Каленићке реке. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице.

Подигао га је пехарник са двора деспота Стефана Лазаревића. Пример је најраскошније декорације Моравског стила. Од 1815 године у манастиру се налазе мошти Стефана Првовенчаног.

Манастир Каменац – саграђен је почетком XV века и задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Посвећен је рођењу Пресвете Богородице, а налази се у селу Честин, окружен падинама Гледићких планина у уској долини Честинске реке.

Манастирак – сазидан је за време владавине деспота Стефана Лазаревића крајем XIV и почетком XV века од стране непознатог властелина. Смештен је у клисури Мочилске реке, недалеко од села Велика Крушевица. Манастир је посвећен преносу моштију Светог Николе.

Манастир Ралетинац – налази се у живописном делу клисуре Ралетиначког потока. Саграђен је у време деспота Стефана Лазаревића, почетком XV века. Према предању, три девојке, Рала, Дена и Сара, кћери српских племића који су погинули у Косовском боју, саградиле су три цркве на подручју данашњег села Велике Пчелице, које су по њима назване Ралетинац, Денковац и Саринац. Манастир Ралетинац посвећен је апостолима Петру и Павлу. Манастири Денковац и Саринац су недавно у потпуности обновљени.

 

 

 

Детаљи

Датум:
10. септембра 2016.
Време:
06:00 - 21:00
Цена:
РСД1.500
Догађај Category:

Организатор

Борис Братић – Боки
Telefon:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
E-pošta:
instruktorboris@gmail.com
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *