Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

IN HONOR OF MY DONOR – Uspon na vrh Tupižnice 🙂

23. септембар 2023. 05:30 - 22:30

RSD3.000

IN HONOR OF MY DONOR – Uspon na Tupižnicu 🙂

23. Septembar 2023. – SUBOTA (od 5 i 30 do 22 i 30 časova)

POLAZAK: Okupljamo se na parkingu ispred centraSava“ (savska strana) i polazimo tačno u 5 i 30 časova.

Molim vas, dođite 10-ak minuta ranije kako bi smo krenuli na vreme!

PLAN AKCIJE

Putujemo autoputem do izlaza za Paraćin a zatim magistralnim putem do Boljevca i sela Bučje uz usputne pauze po potrebi 🙂

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (27) organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom „IN HONOR OF MY DONOR“ na Tupižnici, kod Knjaževca. Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s’ obzirom na predrasude i strhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa. Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja. Ove godine akcija će se održati 6-ti put.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter. Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi. Humanitarni – jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“ organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca i „Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije“ iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“.

Pozivamo Vas da zajedno odamo počast osobi čijim plućima Sandra diše i na taj način širimo svest o značaju zaveštanja organa.

Plan i program – Subota 23. Septembar 2023. godine:

05:30 Polazak sa parkinga ispred Sava centra (savska strana)

08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju
09:00 Pozdravna reč domaćina
09:15 Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja
09:30 Govor transplantirane osobe
09:45 Polazak na akciju
09:55 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. 18:30 – Polazak za Beograd.

22:30 – Očekivano vreme dolaska ispred Sava centra.

Staza je kružna, dugačka 12,4 km sa usponom od 650 m. Prelazi se za oko 7,5 sati umerenim hodom.

Očekujem da se na parking ispred centra „Sava“ vratimo najkasnije do 22 i 30 časova 🙂

OPREMA: Mali ranac sa vodom i hranom za jednodnevni izlet, planinarske cipele (mogu i patike sa vibram đonom). Odeća prilagođena vremenskim prilikama i presvlaka. Planinarski štapovi nisu obavezni, ali jesu stalna i dobronamerna preporuka vodiča 🙂

PRIJAVA za akciju kod vodiča – Boris Bratić, pozivom na broj 064 99 248 11 ili SMS, preko Viber-a na broj 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

Na akciju se ide, realizovaće se bez obzira na vremensku prognozu!

Iznos Kotizacije: 3.000 dinara (mala grupa – rentiranim kombijem)

Kotizacija za akciju obuhvata realne troškove organizacije i prevoza, ne obuhvata ishranu, ulaznice i individualne troškove, neprofitnog je karaktera i zavisi od više elemenata. Uplata za akciju je obavezna prilikom prijave.

DOBRO DOŠLI na plemenitu i humanitarnu akciju!

Vaš Klub planinara „AVANTURISTA“

VAŽNE NAPOMENE: Učesnici humanitarne akcije „IN HONOR OF MY DONOR – Uspon na Tupižnicu“ dana 23. Septembar 2023. planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije.

Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje (za jednodnevne izlete – akcije, putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vodič zadržava pravo izmene plana ili otkazivanja akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti, odnosno nedovoljnog broja prijavljenih učesnika. Prilikom prijave za akciju, obavezna je uplata iznosa kotizacije u celosti, ako je ostalo manje od 10 dana do realizacije akcije. U slučaju odustajanja, naći adekvatnu zamenu, u suprotnom uplaćeni novac se ne vraća, niti prenosi na naredne akcije.

Venue

Bučje
Tupižnica, Boljevac, Knjaževac
Bučje, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *