Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ЈЕШЕВАЦ и БОРАЧКИ КРШ – Рапај брдо – брдо Клик – Јешевачки Црни врх (902м) – Борачки крш

8. мај 2016. 07:00 - 22:30

РСД1.400

ЈЕШЕВАЦ и БОРАЧКИ КРШ – Рапај брдо – брдо Клик – Јешевачки Црни врх (902м) – Борачки крш

  1. 8. Мај 2016 – НЕДЕЉА

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до изласка Мали Пожаревац, затим преко Младеновца, Тополе, Винче и Шаторње до варошице Рудник и укључења на Ибарску магистралу. Направићемо паузу пола сата на врху рудничког превоја у ресторану „Руднички брег“ за прву јутарњу кафу, чај и доручак (служе одличне лепиње са кајмаком).

Настављамо магистралом, и пре Горњег Милановца „код тенка“ скрећемо ка селу Грабовица. Пешачење започињемо из села Грабовица, излазимо на брдо Клик (722 м) и даље стазом долазимо до Јешевачког Црног врха (902 м) одакле се пружа предиван поглед на Рудник, Овчар и Каблар, Гледићке планине, Столове, Западну Србију, Златибор и Тару. Први део стазе је дугачак око 4 км.

На врху, на основу могућности и кондиције учесника доносимо одлуку ко иде надаље краћом и лакшом стазом и спушта се у село Доња Врбава са водичем, потом превозом стиже у село Борач – затим излази на Борачки крш са целом групом (укупна дужина стазе 12 км). Друга, јача група од врха иде преко Зелене баре до манастира Јешевац ( односно остатака манастира из XIV века) на локалитету Црквина. Затим настављамо стазом ка Борачком кршу и пењемо до крста, дивног  видиковца са кога се види Гружанско језеро и цела Гружа (укупна дужина стазе 17 + 3 км).  У селу Борач у подножју Борачког крша посећујемо цркву из доба Немањића (подигнута 1359 године) са јединственим иконостасом и занимљивим фрескама. У близини цркве налази се изузетно ретко сачувано старо сеоско гробље, на којем неки од споменика и стећака (има их преко хиљаду) потичу још из средњег века. По завршетку пешачке туре, а пре поласка за Београд одлазимо у Етно домаћинство породице Милошевић у Борачу на вечеру по жељи учесника акције.

Планирани повратак испред центра Сава најкасније до 22 и 30 часова, а можда и мало раније. У повратку за Београд путујемо ибарском магистралом.

Храна из ранца, а по завршетку пешачења касни ручак у Етно домаћинству у Борачу.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, одећа прилагођена временским приликама.

Цена акције: 1.400 динара

Акцију реализује Борис Братић

Тел: 064/99-248-11

 

Details

Date:
8. мај 2016.
Time:
07:00 - 22:30
Cost:
РСД1.400

Organizer

Борис Братић – Боки
Phone:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Email:
instruktorboris@gmail.com
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *