Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Трнско Ждрело – кањон реке Ерма – подељена кућа у селу Банкја – Јабланишко Ждрело – Бугарска

14. мај 2016. 16:00 - 15. мај 2016. 23:30

РСД4.800

Аутор ове фотографије је планинар Мирослав Докман из Ниша, страствени заљубљеник у природу и одличан познавалац Бугарских планина.

Трнско Ждрело – кањон реке Ерма – подељена кућа у селу Банкја – Јабланишко Ждрело – Бугарска

14-15. Мај 2016 – субота и недеља

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо у суботу тачно у 16 часова. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем преко Ниша и Дољевца, затим преко Предејана и Владичиног Хана до Сурдулице и Власинског језера. Имаћемо више успутних пауза пре доласка на Власинско језеро и смештаја у хотелу Нарцис.

Дан други 15. Мај – недеља

Устајање у пет сати. Пола сата касније, полазимо нашим минибусем на сусрет са планинарима из Ниша код мотела Промаја. Заједно се крећемо ка граничном прелазу Стрезимировци. У селу Клисура обилазимо место где настаје река Јерма, спајањем два потока: Вучје реке и Грубине реке.

Прелазимо границу и улазимо у Бугарску. Обилазимо параклис Свете Петке у Трну (црква у стени на улазу у град). У овом параклису боравила је велика светица – Света Петка почетком XI века, и у њему се могу видети окамењена погача Свете Петке и њени трагови у камену.

Долазимо до улаза у Трнско ждрело и полазимо на стазу маршрутом ТРЪНСКЕ ЕКОПЪТЕКЕ. Правац кретања: Трнско ждрело – велики пешачки тунел – мали пешачки тунел – подељено село Петачинци (Богојна) – река Јабланица – подељена кућа у селу Банкја – извори лековите воде у селу Банкја – Јабланишко ждрело. Истом стазом се враћамо, изузев поновног свраћања у Петачинце (Богојну).

По повратку са стазе одлазимо у планинарски дом Хижа Ерма код Трна, на освежење и ручак по жељи.  Након ручка крећемо ка Београду. Очекујем да ћемо мало пре поноћи стићи на велики паркинг испред центра Сава.

ОПРЕМА: мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном). Одећа прилагођена временским приликама. Обзиром да се по Јабланишком ждрелу крећемо преко ограђених степеница и мостића, штапови нису потребни (сметају приликом кретања по стеновитом терену и по висећим мостовима и степеницама).

 

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Обавезно понети пасош за прелазак границе. На стази имамо воде, а лековите воде има у селу Банкја.


Цена акције: 4.800 динара путујемо минибусом

У цену акције је урачунат превоз, путарине, вињета у Бугарској и ноћење у хотелу на Власинском језеру.

Акцију реализују Борис Братић и Мирослав Докман

Пријаве на број телефона: 064/99-248-11 Борис Братић

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ АВАНТУРЕ!

 

 

Details

Start:
14. мај 2016. 16:00
End:
15. мај 2016. 23:30
Cost:
РСД4.800

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *