Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Каблар – меандри Западне Мораве – Овчар бања – „Wellness centar Kablar“ 🙂

5. децембар 2021. 07:00 - 22:00

РСД1.900

Каблар – меандри Западне Мораве – Овчар бања – „Wellness centar Kablar“ 🙂

Овчар бања (мотел Дом„) – успон на врх Каблара – меандри Западне Мораве – Дом ПД КАБЛАР – Манастир Никоље – висећи мост – „Wellness centar Kablar

5. Децембар 2021. – НЕДЕЉА (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна – Улаз А) у недељу 5. Децембар и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо према Обреновцу до укључења у аутопут Милош Велики. У Прељини настављамо магистралом до Овчар бање и мотела „ДОМ“, од кога полазимо на пешачку туру ка врху Каблара и прелепом видиковцу на меандре Западне Мораве 🙂 Имаћемо успутну паузу на пумпи „Леонардо“ у Чачку за доручак (пица, топли сендвичи, палачинке), јутарњу кафу и тоалет.

Опис стазе

Полазимо на стазу од мотела „Дом“ (290 мнв), благим успоном кроз шуму до раскрснице путева, од којих „ОБА“ воде до врха Каблара. Леви дужи и „лакши“, преко бачије Митровића а десни преко „испоснице Светог Саве“. У зависности од групе и благовременог договора, идемо једном или другом стазом. Ако идемо лакшом а дужом, најпре застајемо на видиковцу са кога се види цео бањски плато 🙂

Настављамо успон шумском стазом до изласка на седло (видиковац) и после краће паузе за предах, продужавамо до уређене, одржаване ливаде подно летње бачије Митровића.

  

  

  

Пролазимо Бачију (назив у употреби у планинским пределима, представља мале куће – колибе начињене од дрвене грађе са функцијом летње кућице чувара стада) и настављамо колско – шумским путем до подно врха Каблара. Излазимо на врх Каблара (885 мнв) код „јединственог путоказног стуба са мапом планинских врхова“, животно дело планинара Ратка Рабреновића, страственог љубитеља Каблара 🙂 На три минута хода од стуба, покрај репетитора, долазимо на „прелепи видиковац на меандре Западне Мораве“ и суседни Овчар, односно целокупну Овчарско – Кабларску клисуру, средњевековне манастире, Драгачевске атаре и чачанску котлину са градом Чачак 🙂

  

 

  

Налазимо се на једном од десет најлепших видиковаца у Србији 🙂 на коме је постављена платформа са оградом, ради лакшег приступа, квалитетнијег погледа и безбедности.

Успон до врха Каблара траје око три и по сата лаганог хода са паузама и висинском разликом од око 600 м. Са врха Каблара се спуштамо колским путем, шумском стазом крај засеока Чвркићи, старим „путем монаха“ до Дома ПД „КАБЛАР“ и у наставку до манастира Никоље.

Лаганим спустом нам треба мање од два сата до Дома ПД „КАБЛАР“, код кога се договарамо ко иде на купање и уживање у термалним водама „Wellness centra Kablar“ (температура воде 32°C) који ради до 17 часова, цена улазнице износи 600 рсд, односно обилазак манастира Никоље („Бор који доноси срећу“, манастирска Сувенирница), прелазак преко висећег моста изнад Западне Мораве до чесме и ручак у мотелу „ДОМ“ 🙂

  

  

  

Дужина основне стазе износи око 11 км и прелази се за око пет и по сати умереним ходом 🙂

За Београд полазимо након ручка, најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или трекинг патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније јесење време и пресвлака. Обавезно понети батеријску, најбоље чеону лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

За оне који желе купање: Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у термалним водама „Wellness centra Kablar у Овчар бањи 🙂

НАПОМЕНА: Цена улазнице за базен у „Wellness centru Kablar износи 600 динара и није урачуната у цену акције.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручак по жељи и јутарња кафа на пумпи „Леонардо“ у Чачку. Ручак по завршетку стазе, по жељи у провереном ресторану мотела „ДОМ“ или у ресторану „Wellness centar Kablar“

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.900 динара

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Kablar, meandri Zapadne Morave
Ovčarsko - Kablarska klisura
Ovčar banja, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *