Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

СРП Пештерско поље – Тројан – Сјеница – меандри Увца 🙂

21. октобар 2022. 16:00 - 23. октобар 2022. 22:00

РСД5.600

СРП Пештерско поље – Тројан – Сјеница – меандри Увца 🙂

2123. Октобар 2022. – (петак у 16 часова – недеља до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 16 часова у петак 21. Октобар 2022.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Сјеница је спој културе, традиције, истока и запада, природе и културно-историјских споменика, гастрономије и дивних људи,… ако сте љубитељи истинских и правих вредности, онда сте права особа за авантуру по Пештери – земљи господара прстенова. Зелена висораван којом ходају чудна бића и круже још чудније приче, опасана је са 7 гора! Кажу да је тамо некада било језеро у коме је живела троглава аждаја и да је то баш она коју је убио Свети Ђорђе, а кажу и да се под брдом Тројан налази закопано благо.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу (могућни успутни уласци) и аутопутем Милош Велики (пауза на пумпи код Прељине) до изласка Паковраће. Пролазимо Овчар бању, Пожегу, Ужице, Златибор, Нову Варош, и преко Златара стижемо у Сјеницу. Могућа успутна пауза у ресторану за вечеру. Размештамо се по собама у приватном смештају недалеко од центра Сјенице. Собе су углавном више креветне (тро и четворо креветне), чиста постељина, уредне, простране. Купатила су спратна. Слободне активности и ноћење.

Лепим фотографијама нашег домаћина ренџера СРП „Пештерско поље“ Сабахудина Абдагића и нашег планинара Бориса Братића смо илустровали план акције у наставку 🙂

Други дан субота 22. Октобар

Састанак наше групе испред смештаја у осам сати, и полазак на излет по Пештерском пољу. У склопу ове авантуре, обићи ћемо: Пештерске катуне, Пештерско језеро које се налази у близини села Карајукиће бунаре, реку Бороштицу где се у појединим деловима године може и организовати лов на шкољке.

Затим пењемо врх Тројан 1.340 мнв, тежина 4/10. Пешачка тура обухвата пешачење од локалног пута до завршног успона на врх Тројан, након чега се спуштамо до извора Ђурђевица где је према предању Свети Ђорђе убио аждају. Овде нас очекује краћа пауза.

Приликом ове посете имаћемо прилику да упознамо већи део Пештерске висоравни, начин живота локалних пештерских домаћина.

Са обода резервата ће се видети и најмањи резерват природе који се граничи са Пештерским пољем, СРП Гутавица у народу позната и као Уклета шума за који се веже легенда коју ћете чути за време обиласка од стручног водича Сабахудина.

Даље се наставља до села Ђерекаре где следи посета Усамљеном дрвету, најлепшем и најстаријем на Пештери, које према предању даје позитивну енергију и пуни батерије пред крај туре, а затим повратак до пута пештерском равницом.

Након повратка у Сјеницу, ручак у ресторану код Јукића где се могу пробати Сјенички специјалитети (сир, мантије, јагњетина,…) Имаћемо целодневни активни боравак у природи. Увече обилазак Сјенице, дружење и одмарање до одласка на спавање.

Трећи дан – недеља 23. Октобар

Устајемо, доручкујемо, припремамо се за акцију, и полазимо бусем у 8 сати ка најлепшем видиковцу на кањон Увца – видиковац Молитва.

Стаза је лагана, дуга око 10км и спада у рекреативне. Повратак у Сјеницу и облизак Себиљ, џамија Султан Валиде, црква Светих апостола Петра и Павла, као и излетиште врела, уколико нам време дозволи до поласка за Београд. Наше ствари остају у собама до поласка за Београд.

Пакујемо своје ствари у наш превоз и полазимо најкасније до 15 и 30 часова за Београд.

У повратку ка Београду (истом трасом доласка), правимо успутну паузу за ручак у одабраном ресторану.

Планирани повратак у Београд, на паркинг испред Центра Сава је око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (обавезно ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније јесење време на планини (вишој надморској висини) и пресвлака. Пиџама за ноћење, пешкир, тоалетни прибор, односно прибор за личну хигијену. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Пожељно је понети и штапове за ходање – планинарење.

Смештај није урачунат у износ котизације. Зависи од укупног броја свих нас и износи 1.200 динара за ноћ по особи-учеснику акције.

ХРАНА и Пиће: Из свог ранца. Можете купити храну и пиће у продавници у Новој Вароши или Сјеници у доласку у петак увече. У суботу и недељу имамо могућност доручка у пекари у Сјеници, односно ручка-вечере у провереном, одабраном ресторану.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 5.600 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације + смештај и исхрана за возача, путарине аутопутем Милош Велики и превоза током сва три дана, улазницу у СРП Пештерско поље. Не обухвата исхрану, смештај и ваше индивидуалне трошкове. Непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Уживајте у тренуцима за памћење са Авантуристима на Пештери 🙂

Venue

SRP Peštersko polje
Trojan, meandri Uvca
Sjenica, Srbija
+ Google Map

One thought on “СРП Пештерско поље – Тројан – Сјеница – меандри Увца :-)

  1. Da li će biti neko od turističkih vodiča sa vama, pošto pozivajući se na zakon o turizmu nisam primetio član gde grupu mora pratiti turistički vodič naravno sa licencom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *