Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Слапови Белог Изворца – Мали Крш – врх Стража – Ваља Прераст

26. марта 2017. 06:00 - 22:00

РСД1.900

Слапови Белог Изворца – Мали Крш (врх Стража) – Ваља Прераст

Слапови, водопад и извор Белог Изворца – Мала и Козја пећина – Мали Крш (врх Стража 541м) – Ваља Прераст

26. Март 2017 – Недеља

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо две кратке паузе успут. Прва за куповину одличних сендвича и кафе за понети у продавници уз магистралу, а друга на пумпи недалеко за тоалет ако има потребе.

У центру Кучева традиционално правимо нову кратку паузу у Хомољским Мотивима“ због дужег пута а затим преко Нереснице, Благојевог Камена и Мајданпека коначно стижемо на почетак планинарске стазе у Белом Извору (село Близна) покрај пута и ушћа река.

Са домаћинима акције, нашим пријатељима из ПК Старица Мајданпек и другим планинарима, гостима на овој регионалној акцији полазимо на стазу од места где се планинска река Бели Изворац улива у Шашку реку.

Благим успоном кроз живописну шуму долазимо до мини бране и првих бигрених каскада Белог Изворца. Призор је очаравајућ и мами нас да наставимо даље до великог водопада висине 16 метара.

Изнад водопада наилазимо на нове слапове. Након 1,6 км стазе у успону долазимо до изворишта Белог Изворца у стени, испод којег се налази мала и лепа пећина. Извориште Белог Изворца се налази у подножју кречњачке литице Малог Крша.

  

  

Стаза нас даље води у десно преко краћег дела са сипарастим тереном до изласка на гребен Малог Крша и врха Стража 541м. Уз пут пролазимо поред Мале и Козје пећине у које ћемо ући, па је потребно понети чеоне или батеријске лампе за разгледање.

Излазимо на врх Стража са кога се изузетно лепо види цео гребен Малог Крша, Стол и Дели Јован.

Следи нам спуст шумским путем ка реци Прераст, чији ток пратимо низводно до јединственог споменика природе од изузетног значаја и под заштитом државе – Ваља Прераст (у народу познатије као шупља стена – природни камени мост). Висина до горње ивице лука износи 26 метара, а ширина речног корита на нивоу истоимене реке износи 9,7 метара.

Пролазимо кроз Ваља Прераст током реке, па је потребно имати дубоке планинарске ципеле или чизме (никако патике). Настављамо стазом кроз ретку шуму и прелазимо речицу чак пет пута на најплићим местима дуж трасе дуге 1,3 км.

  

  

 

Туру задовољства и уживања у природним лепотама завршавамо на ушћу реке Прераст у Шашку реку. Недалеко одатле нас чека наше возило којим се превозимо до места Рудна Глава, у чијем Дому културе нам наши домаћини спремају и дају ручак који је бесплатан за све госте акције.                               

Потребно је понети прибор за јело са собом.

Стаза је готово кружног облика. Укупна дужина стазе је око 8 км, са кумулативним успоном дуж стазе од око 400 м.

Изузетно је атрактивна и релаксирајућа. Кретаћемо се лагано, уживалачки и са задовољством је прећи за око пет и по сати са све паузама.

За Београд полазимо после ручка, а најкасније у 18 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети чеону или батеријску лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације на редовним Клупским састанцима: четвртком на састанку КП АВАНТУРИСТА Београд од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop и понедељком на састанку ПСК АВАЛА Београд, улица Мурска бр. 14 са почетком у 19 часова.

Цена акције: 1.900 динара

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

       063/11-357-99  Теленор мрежа

Детаљи

Датум:
26. марта 2017.
Време:
06:00 - 22:00
Цена:
РСД1.900
Догађај Category:
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Организатор

Борис Братић – Боки
Telefon:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
E-pošta:
instruktorboris@gmail.com
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Рудна Глава
Мајданпек, Srbija + Google Map
Telefon:
064/99-248-11
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *