Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Таорска Врела – када су најлепша 🙂

3. април 2016. 07:00 - 22:00

ТАОРСКА ВРЕЛА – када су најлепша 🙂

Радановци – Бели поток – Скрапеж – Доњи Таор – ТАОРСКА ВРЕЛА – Ћировина – Косјерић

 1. Април 2016 – НЕДЕЉА

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ибарском магистралом до Ћелија (на ОМВ пумпи правимо краћу успутну паузу за доручак и јутарњу кафу, имају и пристојан тоалет). Настављамо даље преко Лајковца и Диваца до раскрснице (обилазнице око Ваљева) за Косјерић. У Косјерићу скрећемо за село Радановци, а у Радановцима подно споменика Жикици Јовановићу Шпанцу, излазимо из минибуса и полазимо на пешачку акцију.

Недуго по поласку наилазимо на прелепи и моћни Бели поток, изнад кога се  шумском стазом крећемо ка ушћу у реку Скрапеж. Имамо и мањи каптирани извор успут. На пространој ливади око ушћа правимо краћу паузу за уживање. Даље, путем кроз шуму долазимо до широке долине са сеоским кућама и карактеристичног споменика од сиге. Недалеко од споменика, а близо ушћа Таорске реке у Скрапеж се налази величанствени водопад, чија количина воде вас неће оставити равнодушнима 😉

 У наставку кретања ка  главном изворишту Таорске реке из стене, следе бројни мањи и већи водопади и каскаде са воденицама од којих ни једна није у употреби, а ту су још увек и сведоче о давно прошлим временима.

Пауза на врелима је идеална за потпуно уживање уз фотографисање и мир који доносе слапови реке.

Релаксирани настављамо ка кући домаћина Луке Антонијевића и након освежења продужавамо ка сеоској продавници, школи. Колским путем, познатијим као Ћировина, затварамо круг и долазимо до раскрснице са које смо пошли у нашу авантуру прелепим крајолицима J  На овом путу, све време уживамо у видицима на Ваљевске планине и околне врхове.   

Укупна дужина стазе износи 14,5 км са успоном око 350 м и спустом од 260 м. Стаза највећим делом иде кроз шуму, ливадама и колским путем. Није тешка, а ни пуно кондиционо захтевна. На више места прелазимо потоке и реку, преко уређених мостића, и газимо по плитким каскадним врелима, због јединствених фотографија, само уколико то желимо. Имаћемо активан боравак у природи око 7 сати.

Планиран је одлазак у ресторан у Косјерићу на касни ручак/рану вечеру по завршетку пешачког дела акције, ако се сви договоримо и то по жељи.

Планирани полазак за Београд је до 19 часова, како би стигли испред центра Сава око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, одећа прилагођена временским приликама.

Цена акције: 1.300 динара

Акцију реализује Борис Братић

Тел: 064/99-248-11

 

Details

Date:
3. април 2016.
Time:
07:00 - 22:00

One thought on “Таорска Врела – када су најлепша :-)

 1. Neverovatno mesto za videti.

  Izvinjavam se što ću malo preporučiti rutu i za one koji sve vozikaju na četiri točka, a naročito za one koji ne žele mnogo da šetaju.
  Pomeni najlaganija ruta do damo je sledeća:
  Sakom bi preporučio da svrati i pogleda u rano proleće (mart ili april) jer tada tima dosta vode i prizor je odličan.
  Za one koji ne vole da pešače gotovo sim kolima se može doći do samog uliva u reku Skrapež (jedino možda jako niske limuzine.)
  Iz pravca Valjeva, ide se pored manastira Lelić, nastavlja samo pravo i nigde se ne skreće sa asvaltnog puta sve do Mravinjaca. Odatle Vas dobar makadamski put vod preko belih voda do skretanja za Donji Taor i Taorska vrela (Put levo i uzbrdo). Samo je taj kratki uspon u lošem stanju.
  https://www.google.c…=!3m1!1e3?hl=en
  nastavlja se pravo napred ka Donjem Taoru i drži se glavni put dok se ne stupi na asvalt i onda nizbrooooooooo.
  Postoji jedna PLAVA tabla sa putokazom „Taorska vrela 2km“. Laž 3,4km
  Spuštate se tim putem skroz do reke skrapež. Tu možete parkirati ako ste sa nekom limuzinom, a ostala podignuta kola mogu posle mostića skrenuti LEVO.
  https://www.google.c…=!3m1!1e3?hl=en

  Od tog mosta imate jedno 500 metara do samo uliva. Držite se desne strane nizvodno pored kamenorezca i par štala. kada dođete do kraja puta (Crvena kuća) parkirajte i to je to.
  https://www.google.c…=!3m1!1e3?hl=en
  Spustite se 15m do uliva. Kasnije putem ispod kuće možete ići do privih vodopada.
  za nekoga ko ne voli ekstremne sportove. Vratite se u nazad i seoskim putem polako uzbrdo do prve vodenice, odma potom do druge, treće, kamenoloma sige i pećine iz koje izvire voda.
  https://www.google.c…=!3m1!1e3?hl=en

  Još jednom se izvinjavam što kvarim bajkerske priče,
  ali moram jer na netu nema gotovo nikakva karta kako da se dođe do tog čarobnog mesta.

  Veliki pozdrav 🙂 :jee1: :jee1: :jee1: :jee1: :jee1:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *