Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Тара и Златибор 🙂

17. новембар 2023. 17:00 - 19. новембар 2023. 21:00

РСД8.200

Тара и Златибор

1719. Новембар 2023. – (петак у 17 часова – недеља до 21 час)

Други данСУБОТА => Национални Парк ТАРА – Калуђерске Баре Булибановац – Добро Поље – Милошевац – Збориште (1.544 м) – Калуђерске Баре

Трећи данНЕДЕЉА=> Калуђерске Баре – Кремна (кућа Тарабића) – Златибор – врх Чукер 1.359 м (споменик Главуџа – Једини Бор)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 17 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ИБАРСКОМ магистралом до Ћелија (пауза у маркету ДИС за набавку) а затим кроз Лајковац и Ваљево до чувеног ресторана „ПЛАТАНИ“. У ресторану вечерамо, односно можете попити пиће.

Пут настављамо кроз живописне пределе преко Јабланице и Сушице (брана Стубо – Ровни), Дебелог Брда, Рогачице и Бајине Баште до Калуђерских Бара на Тари, где се смештамо у приватне куће. Собе су углавном дво и тро креветне. По смештају у собе се окупљамо (по жељи) у просторији за дружење у Радетовој кући. Слободне активности и ноћење.

Други дан субота 18. Новембар

Устајање, припрема за полазак на стазу, јутарња кафа по жељи код наших домаћина. У трпезарији можете доручковати, или спремити храну коју сте понели од куће или купили у хипермаркету „ДИС“ у петак.

Након доручка, спремни за полазак на стазу, испред комбија тачно у 8 сати од Радетове куће, преко Калуђерских Бара путујемо ка Булибановцу и Добром Пољу.

Напуштамо возило и крећемо живописним пределима преко ливада и шума наилазећи на дрвене колибе у којима током лета бораве мештани који своју стоку (благо) изводе на испашу.

По изласку из шуме отвара се поглед на врх Збориште који ће нас великим делом остатка пута пратити. Долазимо до Милошевца и одатле, кроз шуму, следи завршни успон ка врху Збориште.

Врх Збориште (1.544 м) је највиши врх планине Таре на територији Србије. Обрастао је шумом, али између дрвећа, стабала се могу видети Заовине и Заовинско језеро. Приликом успона и спуста са Зборишта, у једном делу стазе, отвара се јасан поглед на језеро.

Са Зборишта се спуштамо према Добром Пољу где нас чека наше возило. Укупна дужина данашње стазе износи око 13 км и није кондиционо захтевна. Стаза иде широким колским, ливадским и шумским путевима дуж којих ћемо уживати у изузетно лепим пејзажима и видиковцима.

Опијени лепотама планине Таре се враћамо на Калуђерске Баре у наш смештај, и одлазимо на уговорену вечеру у оближњи хотел „Тара“.

Са задовољством је могу проћи све старосне и кондиционе групације планинара и љубитеља природе. Имаћемо активан боравак у природи око седам сати.

Трећи дан – недеља 19. Новембар

Устајање, припрема за полазак на стазу, јутарња кафа по жељи код наших домаћина. У трпезарији можете доручковати, или спремити храну коју сте понели од куће или купили у хипермаркету „ДИС“ у петак.

Затим напуштамо смештај (најкасније у 8 сати код комбија спремни) са свим стварима и полазимо ка Златибору. У Кремнама обилазимо кућу пророка Тарабића. Настављамо пут преко Сушице и долазимо до језера на Златибору (Воде), успут у Чајетини можемо доручковати у пекари по жељи.

На пешачку стазу, полазимо од Језера, ка врху Главуџа 1.082м, на коме се налази монументални споменик из другог светског рата са исписаним порукама. Настављамо даље поред кућа насеља Гајеви ІІ стазом ка „Једином Бору“ и врху Чукер 1.359м који се налази на венцу Чиготе.

Са врха Чукер уживамо у прелепом панорамском погледу на цео венац Чиготе, Рибничко језеро, Овчар, Каблар и планине Републике Српске и Црне Горе.

У повратку са врха, истом стазом, обилазимо центар насеља Златибор (Воде) и ручамо у одабраном ресторану. За Београд се враћамо преко Ужица и Чачка, аутопутем Милош Велики.

Очекујем да се вратимо у Београд на велики паркинг испред центра „Сава“ око 21 час.

Укупна дужина пешачке стазе Језеро (Воде – Златибор) – врх Чукер је око 13 км са успоном од 390 м. Стаза је одлично уређена за посетиоце и добро маркирана. Са задовољством је могу проћи све старосне и кондиционе групације планинара и љубитеља природе. Имаћемо активан боравак у природи око 5 сати.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневне излете, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, резервна пресвлака. Имајте у виду могуће хладније време и јачи ветар на планини, користите заштиту од сунчевог зрачења на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу. Прибор за тоалет, пешкир, спаваћица (пиџама) за два ноћења.

ХРАНА: Из свог ранца. Можете купити храну и пиће по жељи у ДИС-у код Лазаревца у петак. У петак имамо вечеру у ресторану Платани у Ваљеву а у суботу вечера у хотелу на Калуђерским Барама.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 8.200 динара

Број места ограничен – путујемо комбијима

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, два ноћења на Тари, а не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције Тара и Златибор од 17 до 19. Новембра 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Organizer

Борис Братић – Боки
Phone:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Email:
instruktorboris@gmail.com
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Venue

НП Тара
Калуђерске Баре
Бајина Башта, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *