Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Врбица – Радовањска брда – Етно село „Моравски Конаци“ 🙂

21. фебруара 08:00 - 21:00

РСД1.500

Врбица – Радовањска брда – Етно село Моравски конаци“ 🙂

Велика Плана – брдо Врбица – Радовањски валог Манастир Копорин – планинарски дом на Момајској коси – Радовањски Луг (црква Захвалница) – Манастир Покајница – Етно село Моравски Конаци

Стаза Карађорђевим стопама се налази на подручју Радовањских брда, југозападно од Велике Плане. Ову изузетно пријатну и едукативну брдску трасу је основао планинарски клуб Врбица из Велике Плане. Оснивање стазе посвећено је значајним годишњицама за Велику Плану (280 година од првог писаног помињања Велике Плане, 80 година од проглашења Велике Плане за варошицу и 200 година од почетка Првог српског устанка)

Брдска стаза Карађорђевим стопамаје мале надморске висине, није превише захтевна, са лепим видиковцима, делом пролази поред, пресеца и води уз више потока.

21. Фебруар 2021. – недеља (од 8 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Велику Плану. Правимо успутну паузу за јутарњу кафу, доручак и тоалет у McDonald’s™-u или у ресторану хотела Момент код Велике Плане. Затим улазимо у град, и пре него паркирамо наше возило на плато код базена, можемо застати крај одличне пекаре 🙂

Стаза полази са платоа код градског базена, улицом Балканском до изласка из насеља. Мало стрмијом ливадом излази на пољски пут који кривудајући води до коте Врбица – брда изнад Велике Плане са чијих падина се широко сагледавају долине Велике Мораве и Јасенице.

  

Са Врбице се лагано спуштамо у Радовањски валог, прелазимо Буковачки поток и стазом уз Копорински поток долазимо до „ИЗВОРА СВЕТЕ ВОДЕ“ и манастира Копорин (задужбина Деспота Стефана Лазаревића). Краћи одмор и обилазак манастирског комплекса и изложбе експоната из прошлог века. Код манастира можемо уточити изворску воду.

  

  

  

Настављамо ка Радовањском Лугу шумском стазом, прелазимо долину Рибник и стижемо до планинарског дома на Момајској коси.

  

Затим се сеоским путевима преко Момајске косе спуштамо у Радовањски валог и долазимо до места где је пре два века страдао вођа првог српског устанка у Радовањском Лугу. Српски народ, предвођен краљем, Вождовим потомком, у знак захвалности Карађорђу за подизање устанка против Турака је у близини тог места подигао цркву Захвалницу 1930-те године.

У цркви се налази велика Вождова слика чије вас очи прате где год да станете.

  

  

  

Брдска стаза којом ходамо није много захтевна, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара. Ходаћемо умерено са паузама и активно ћемо провести око шест сати у природи. Стаза је дуга 15,6 км са око 500 м кумулативног успона. У поласку за Београд обилазимо Етно село „Моравски Конаци“ у чијем ресторану можемо и вечерати 🙂 Затим се аутопутем враћамо за Београд.

  

Очекивано време доласка испред центра Сава“ је до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.500 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, додатно осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Место

Radovanjska brda
Velika Plana, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *