Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ЗАСАВИЦА 2022 + бања Јокин Граб 🙂

2. октобар 2022. 08:00 - 21:30

РСД1.800

Планинарску – трекинг акцију са ПАК „Чивија“ Шабац – организује

Клуб Планинара „АВАНТУРИСТА“ из Београда

Засавица 2022 + бања Јокин Граб 🙂

2. Октобар 2022. Недеља (од 8 до 21 и 30 часова)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Сремску Митровицу а затим до СРП „Засавица“ 🙂

Гостујемо на планинарској – трекинг акцији клуба домаћина ПАК „Чивија“ из Шапца.

Акција се изводи у СРП Засавица, живописним пределима и селу Равње са обиласком музеја 🙂

Специјални резерват природе Засавица се налази у северној Мачви. Засавица је и назив за напуштено речно корито, око доње Дрине, некада је била корито Саве, па Дрине, а данас је ван хидрографске функције, фосилно речно корито. Засавица је царство птица мочварица и старих раса домаћих животиња – подолско говече огромних рогова, виторога коза, балкански магарац, головрата кокош, и чувена мангулица, карактеристична по месу са ниским садржајем холестерола. Заштитни знак резервата је ретка риба Умбра, познатија као пас који плива.

Визиторски центар представља централно туристичко место резервата. Изграђена је дрвена грађевина са торњем висине 18 м са кога се пружа поглед ка пашњаку од 300 ха и најширем и најлепшем делу тока Засавице. У овом објекту налази се трафика за продају сувенира. Испред је дрвени док који води до чамаца и туристичког брода Умбра којим посетиоци обилазе резерват.

Поред дрвеног објекта налази се долап као туристичка атракција. Од присутних објеката ту су: Бирцуз код дабра и етно-соба са надстрешницом као етнографско-историјска поставка старих кућних и пољопривредних предмета и алата са краја 19 и почетка 20 века.

ОПИС АКЦИЈЕ:

Окупљање учесника у резервату Засавица до 10 сати, затим са водичем полазак на стазу.

10:30 – Полазак на пешачку туру. Стаза је рекреативна, доступна свима, укупне дужине око 15 км

Од „старта“ идемо ка КТ1 затим ка КТ4 – шанац Зеке Буљубаше – музеј у Равњу.

Улаз у СРП „Засавица“ као и у музеј у Равњу је бесплатан за учеснике Акције!

Учесницима су на располагању сви садржаји које нуди СРП Засавица.

15:00 – Ручак. 16:00 – Додела захвалница и признања друштвима, клубовима и појединцима.

Напомене: Обезбеђен је ручак, пасуљ са сланином од мангулице, салата и хлеб по цени од 400 динара у СРП Засавица. Посуђе и прибор су такође обезбеђени.

Стазе су већим делом на отвореном терену, те је потребно имати адекватну заштиту, зависно од временских услова! Понети довољну количину воде и хране до ручка.

Подаци о стази – Успон: занемарљив 🙂 Планирано време пешачења: око четири сата. Тежина стаза: Лака, за све узрасте планинара.

Додатак акцији је одлазак у Богатић, тачније речено у бању „Јокин Граб“ на купање, освежење, бањање у термалним водама температуре 39 степени у трајању око један и по сат (улазница се плаћа 300 динара по особи).

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра до 21 и 30 часова.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Понети опрему за купање у бањи Јокин Граб! Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца, кише, ветра.

ХРАНА и Пиће: Из свог ранца. Кафу можемо наручити, као и сендвич по доласку у Засавицу у ресторану, а пре поласка на стазу. Ручак имамо по завршетку стазе у ресторану СРП Засавица.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 1.800 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Засавица 2022 + бања Јокин Граб“ дана 2. Октобар 2022. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Zasavica
Zasavica, Jokin Grab
Sremska Mitrovica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *