Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Делиблатска пешчара – Брацина стаза + Сланинијада у Качареву 🙂

17. фебруар 08:00 - 19:00

РСД2.100

Трекинг Акцију организује

Клуб Планинара „АВАНТУРИСТА“ из Београда

Делиблатска пешчара – Брацина стаза + Сланинијада у Качареву 🙂

17. Фебруар 2024. Субота (од 8 до 19 часова)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Делиблатска пешчара (Делиблатски песак) или Банатска пешчара (Банатски песак), јединствена је пешчара у Европи, а налази се у југоисточном делу Српске покрајине Војводине, у јужном Банату.
Ова пространа област површине од око 300 км², чије су главне пешчане масе елипсоидног облика окружене плодним лесним пољоприврдним површинама, протеже се између Дунава и југозападних падина Карпата.
Овај споменик историје природе Панонске низије једно је од ретких прибежишта за многе специфичне врсте флоре и фауне, које у европским и светским размерама представљају природне реткости. Пешчара представља геоморфолошки и еколошко-биогеографски феномен не само Панонске низије, већ и читаве Европе. Специјални резерват природе Делиблатска пешчара је проглашен 1977. године.
Специјални резерват природе се простире на површини од 34.829 ха, у четири општине: Ковин, Алибунар, Бела Црква и Вршац. Резервату припада и Ада Жилава (92 ха) и део акваторије Дунава. Простире се на север од Дунава, у правцу југоисток-северозапад, око 35 км у дужину и око 9 до 12 км у ширину. Рељеф је настао на лесној валовитој заравни наношењем слојева песка и наноса Дунава и околних река које су се потом деловањем ветра (Кошава) обликовале у дине. Највиши врхови су Плуц (198 м) и Црни врх (192 м). Дебљина песка се креће од 5 до 30 м у ниском песку који је најближи Дунаву и где су надморске висине између 75 и 85 м, па све до 20–100 м у областима високог песка где су надморске висине од 100 до 135 м.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева и Долова ка Делиблатској пешчари. У Долову правимо успутну паузу за доручак (пекара „Арена“) и јутарњу кафу (два кафића у центру), куповину у продавници ДИС.

Настављамо преко Мраморка и Делиблата ка едукативном центру „Чардак“ а затим и школско – рекреативном центру „Делиблатска пешчара“ познатијем као Омладинско насеље „Чардак“ у шумовитом делу пешчаре, одакле полазимо на нашу пешачку стазу по бајковитим пределима Специјалног резервата природе.

Од „Чардака“ се крећемо „НОВОМ“ маркираном стазом број 7 названом „БРАЦИНА СТАЗА“. Назив стазе је дат у част дугогодишњег члана ПД „Јеленак“ из Панчева, друштва које је маркирало стазе у околини Чардака. Пешачка стаза је кружна, у дужини од око 12 км са занемарљивом (кумулативно око 50 м) висинском разликом.

Акција је намењена свим категоријама планинара и истинским љубитељима природе 🙂

Опис стазе: Стаза полази од Чардака ка шумарској кући – лугарници на Врелима. Великим делом пролазећи кроз четинарску шуму, што даје изузетан доживљај, нарочито зими. Благим успонима – валовито стаза пролази кроз карактеристичне ливадске и степске пределе. Ходамо лагано кроз разбацане шумарке борова и бреза, праћени мноштвом трагова дивљих животиња. Изузетно лепе, бајковите стазе нас воде до скривених ливада, лепих пејзажа и чаробних видиковаца 🙂

Кружно се враћамо до платоа испред Чардака, након четири сата хода са све успутним паузама.

Благо уморни а јако задовољни полазимо нашим возилом ка Качареву на чувену манифестацију Сланинијада. Разгледамо, пробамо, купимо неки од пикантних производа, по жељи ручамо и најкасније у 18 часова полазимо кући.

Ова акција се дуго памти, јер бајковити зимски призори у пешчари, никога не остављају равнодушним.

Очекивано време повратка на паркинг испред центра Сава“ је око 19 часова.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или трекинг патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у пекари и продавници. На стази нема извора воде!

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.100 динара (мала група-комбијем)

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ ТРЕКИНГ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Делиблатска пешчара – Брацина стаза + Сланинијада у Качареву“ дана 17. Фебруар 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Deliblatska peščara
Dolovo - Čardak
Kačarevo, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *