Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лазарев кањон 🙂

10. септембар 2022. 06:00 - 23:00

РСД2.500

ЛАЗАРЕВ КАЊОН 🙂

Злот – Лазарева пећина – кањон Лазареве реке – Чаброви – видиковци изнад Лазаревог кањона – „Крши Сатули“ – Мустецић 🙂

10. Септембар 2022. – Субота (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати. 

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Kањон Лазареве реке, познатији као Лазарев кањон, дужине до 9 километара и висине између 300 и 500 метара је најдубљи и најдужи кањон источне Србије.

Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Kучај, и кроз њега протиче истоимена река. Са свих страна је заклоњен стеновитим гребенима: са југа и југоистока уздиже се Малиник (1.087 м), са севера Стрњак (720 м) и Kорњет (696 м), а са запада Погара (883 м) и Микуља (1.022 м).

Литице кањона су вертикалне и равне, а на најужем делу ширина кањона износи мање од 7 метара. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан.

Kањон је познат по многобројним пећинама и јамама. Најпознатије су Лазарева пећина (позната и као Злотска), Верникица и Дубашничка јама у народу знане под именом „Злотске пећине“.

Споменик природе „Лазарев кањон“ налази се под заштитом државе, а због своје јединствене лепоте, као и богате флоре и фауне, представља изазов планинарима, љубитељима нетакнуте природе и дивљине 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин а затим магистралним путем у правцу Бора и Зајечара, до села Злот и Лазареве пећине, уз успутне паузе по потреби. Споменик природе „Лазарев кањон“ је удаљен око четири км од центра села Злот. Добродошлица и послужење са Влашким специјалитетом ПЛАШЋИНТЕ (по цени од 150 рсд комад) на уласку у Злот. Возимо се до испред Лазареве пећине.

Посећујемо Лазареву пећину, уређеном стазом кроз прелепе пећинске канале у дужини око 900 метара, у трајању од око 40 минута (цена улазнице је 300 динара).

НАПОМЕНА: Плаћањем улазнице за Лазереву пећину, уједно измирујемо таксу за обилазак Споменика природе „Лазарев кањон“.

Они, који не желе да иду у Лазареву пећину, могу прећи висећи мост над реком и провести време до повратка групе, на тераси мотела „Злотске пећине“. Попити кафу или неко освежавајуће пиће по жељи или само уживати у бајковитом амбијенту 🙂

Потом се спуштамо стазом у величанствени Лазарев кањон и сувим коритом реке напредујемо до „ЧАБРОВА“, места где обрушена стена „не да даље“ 🙂 Враћамо се истим путем до Лазареве пећине у укупној дужини 5,9 км скоро по равном терену, могу проћи сви.

Затим полазимо уређеном (бетонском стазом) од Лазареве у правцу пећине Верњикице ка два фантастична видиковца на Лазарев кањон 🙂 Први, пре Верњикице са „обезбеђене стене“ а други изнад ње планинском стазом кроз прозрачну шуму. Дужина стазе у оба правца износи 4,6 км са умереним успоном.

У завршници данашњег планинарења је обилазак „Крши Сатули“ (Сеоски крш на Влашком), јединствене (обредне) стене необичног изгледа са које се пружа фантастичан видиковац 360 степени на Злот и околину 🙂

На путу ка Крши Сатули, изузетан призор, стари храст – споменик природе, старости око 400 година, заштићен законом. Стаза полази и завршава у центру Злота, и дугачка је у оба правца 3,9 км.

 

Укупна дужина данашњих стаза износи 14,4 км. Можете их комбиновати, са чекањем групе код Лазареве пећине, у центру Злота, односно у дворишту код Мустецића. Стазе нису много захтевне, умерене су тежине и погодују свим узрастима планинара и љубитеља природе 🙂

Након дивно проведеног дана у Лазаревом кањону, пријаће нам Влашки специјалитет – ручак наших домаћина, породице Мустецић. На свом имању, на ливади, или у породичном дворишту на Палилули у Злоту, за нас спремају и сервирају комплет ручак, који садржи главно јело месо са поврћем испод сача, домаћи хлеб, сезонска салата и десерт (врућа крофна пуњена са џемом). Све ово за 1.000 динара по особи, уколико желите. Очекујемо лепо време и пријатну атмосферу за ручак на отвореном, односно у великој сали у њиховој кући.

Преподне по доласку у Злот, у бус нам доносе топле плашћинте (уштипци са сиром и јајима), Влашки специјалитет по цени од 150 динара комад.

За Београд полазимо након вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо до 23 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од УВ зрачења сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можете купити на пумпи у доласку на првој паузи, као и топле Плашћинте у Злоту. По завршетку планинско – кањонско пешачког дела акције, имамо договорен ручак – вечеру у домаћинству Мустецић.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

 ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Лазарев кањон“ дана 10. септембар 2022. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Spomenik prirode „Lazarev kanjon“
Lazarev kanjon
Zlot, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *