Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Студена планина – Цветалица – Кавгалија 🙂

26. март 2022. 06:00 - 22:00

РСД1.600

Студена планина – Цветалица – Кавгалија 🙂

Студена планина се налази двадесетак километара јужно од Краљева. Мање је позната, али не и мање лепа, од Гоча и Столова. Име је добила по томе што овде и лети дува ветар, па је свеже, а током зимских месеци напада дубок снег и доста је хладно. Студену планину од Столова одваја Гвоздачка река, која од села Брезне постаје Брезјанска река. Западна граница је река Ибар, док се на југу обронци ове планине спуштају до села Гокчаница. Са источне стране Велика ливада раздваја Студену од Равне планине, а северо-источно налази се Гоч. Највиши врх је Кавгалија 1355м, а затим следе Зли чукар 1245м, Планинички чукар 1243м, Цветалица 1055м,...

26. Март 2022. Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – улаз А) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу и Аутопутем Милош Велики у правцу Краљева и села Брезна уз успутну паузу по потреби. Згодно место је пумпа у Прељини за јутарњу кафу и тоалет (по изласку са аутопута). На успон ка врху Студене планине, Кавгалија 1.355м, полазимо од планинарског дома „Зорица Гиздавић“ у Брезни 680м.

Опис стазе:

Од Планинарског дома у Брезни, па поред Реџове чесме излази се на врх Цветалица. Одатле се већ пружа изванредан поглед на Ибарску долину, Чемерно, Радочело, Троглав, Столове, Гледићке планине,… Пут према Кавгалији даље води гребеном и само на једном делу се нешто стрмије пење према врху.

Све време поглед на околину је јако занимљив. Испод врха је млада борова шума, а сам врх је ливада са које се види „пола Србије“. Поред поменутих планина одавде се виде Жељин, Копаоник, Голија и друге.

У повратку идемо стазом која са Кавгалије води источно према врху Зли чукар, а затим скреће северно и преко Боровите косе силази до лугарске куће која је од хотела Добра вода удаљена пет км. Скоро целом дужином ова стаза пролази кроз борову шуму.

Код лугарске куће сачекаће нас возило и превести до Планинарског дома у Брезни, око два и по км.

Стаза од Брезне до Кавгалије прелази се за три до четири сата хода, а нешто мање је потребно за повратак преко Боровите косе. Дужина стазе је око 14 км са успоном и спустом од око 1000м.

Спада у средње тешке, није много захтевна, прилагођена је свим категоријама планинара и љубитеља природе. По повратку у Брезну, у ДОМ-у нас чекају љубазни домаћини – Краљевачки планинари, који ће за нас припремити обилат планинарски ручак по изузетно коректној цени 🙂

Након ручка полазимо за Београд, аутопутем Милош Велики.

Очекујем да се вратимо у Београд на велики паркинг испред центра Сава око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду могуће хладније време и јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.600 динара за 40 и више уплата

1.900 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПРОЛЕЋНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Studena planina
Dom na Brezni
Cvetalica, Kavgalija, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *