Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Водопади Старе планине 🙂

8. април 2022. 17:30 - 10. април 2022. 22:00

РСД11.200

Водопади Старе планине 🙂

Стара планина – Топли До Водопади: Крмољски – Чунгуљски – Куртулски – Киселички – Грујин скок – Калуђерски скокови

810. Април 2022. – (петак у 17 и 30 недеља до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред Центра „Сава“ (савска страна-Улаз А) и полазимо тачно у 17 и 30 часова у петак 8. Април 2022. године

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Стара планина или Балкан припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 км. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376м)

Ова планина представља део пространог планинског венца који се назива Карпатско – балкански планински лук. У Србији се налази само његов мањи западни део. Као морфолошка целина омеђена је долинама Белог и Трговишког Тимока, и Височице, а на истоку је омеђена државном границом Србије и Бугарске. У меридијанском правцу се пружа скоро 100 километара, док у упоредничком правцу пружања максимална дужина износи око 30 километара (Пиротска котлина Сребрна глава).

На северу масив Старе планине почиње од обронака Вршке чуке (692м)

Изразитији врхови Старе планине су: Црноглав (764м), Врх Баба (1787м), Бабин зуб (1758м), Тресак (1000м), Ветрен (1330м), Орлов камен (1737м), Свети Никола (врх) (1380м), Миџор (2169м), Три чуке (1937м), Тупанар (1727м) и Сребрна глава (1933м).

Често се Старој планини припаја и Видлич (1413м) чији планински венац припада горњем Понишављу, међутим то није потпуно тачно. Видлич представља просторну антиклиналу, која је навучена преко старопланинске зоне, те стога, и морфолошки и тектонски, представља једну засебну целину.

Највиша тачка Старе планине у Србији је врх Миџор са висином од 2169 м, а најнижа тачка је на излазу из долине Прлитског потока (132м). У Бугарској је највиши врх Ботев (2376м).

(преузето из Википедије, слободне енциклопедије)

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до Пирота (излаз Пирот запад) уз успутне паузе по потреби а затим преко Темске до Топлог Дола, где се смештамо у вишекреветне собе Апартманског типа у „Кућа Стојановића – Топли До“.

Смештај је одличан и нов! Сваки апартман има своју терасу, кухињу са комплетним прибором, ТВ, велико купатило 🙂 За нас који будемо желели, наши добри домаћини спремају вечеру по договору и коректној цени. Ноћење и одмор пред сутрашњу авантуру.

 Други дан, субота 9. Април

Устајемо око 7 сати, доручак почиње у 7 и 30 и траје око сат времена а затим се изнајмљеним теренским возилом (камионом марке ТАМ 150 у приколици са клупама) возимо у правцу најлепших водопада на Старој планини и Србији.

Возимо се око 6 км у трајању од око 30-45 минута и стижемо до састава Студеничке и Јаворске реке. Излазимо из камиона и полазимо на стазу која нас води од једног до другог водопада.

Обилазимо најлепше водопаде на Старој планини 🙂 Набројаћу их редоследом нашег приласка њима. Први нам је Крмољски доњи а покушаћемо да стигнемо и до горњег Крмољског водопада.

Затим прелепи Чунгуљски водопад. Следи Мали Куртулски (28м висок) а затим и Велики Куртулски водопад. Најудаљенији водопад до кога стижемо данас је лепи Киселички од кога се враћамо ка камиону и у повратку ка Топлом Долу за крај обилазимо Грујин скок 🙂

Возило нас чека и враћа у Топли До у наш смештај, на касни ручак – рану вечеру. Укупна дужина данашње стазе износи око 4 + 4 км и не спада у тешке али захтева спретност. Стаза иде широким колским, ливадским и шумским путевима дуж којих ћемо уживати у изузетно лепим пејзажима и водопадима 🙂 Са задовољством је могу проћи скоро све старосне и кондиционе групације планинара и љубитеља природе. Имаћемо целодневни активан боравак у природи 🙂

Након вечере, дружење и одмарање до одласка на спавање 🙂

Трећи дан, недеља 10. Април

Устајемо око 7 сати, доручак почиње у 7 и 30 и траје око сат времена а затим полазимо на данашњу стазу ка највишем водопаду у Србији 🙂 Каскадни водопад Калуђерски скокови (242м висок) је управо најлепши у рано пролеће 🙂

Укупна дужина данашње стазе износи око 7 + 7 км, и спада у уживалачке. Првих 4 км је сеоски колски пут, затим око 2,5 км кроз шуму и задњих око 500 метара је стеновит и стрмији пут. Уколико неко не жели да пређе целу стазу, у сваком тренутку се може вратити назад истим путем.

Враћамо се у Топли До на ручак, пакујемо своје ствари у возило и полазимо за Београд.

У повратку ка Београду, ако пролазно време буде добро, обилазимо манастир Свети Ђорђе у Темској, затим Тврђаву Кале (Пиротски град, Момчилов град) и наравно једемо врхунске колаче и пијемо бозу у посластичарници Пеливан крај Нишаве у лепом граду Пироту 🙂

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле обавезно. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније пролећно време на планини и пресвлака. Пиџама за ноћење и прибор за личну хигијену. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Пожељно је понети и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца на стазама у суботу и недељу. Доручак и вечера у суботу, као и доручак и ручак у недељу су обухваћени котизацијом а вечера у петак по нашем доласку у Топли До је по вашој жељи уз претходну најаву домаћинима и по одличној цени.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 11.200 динара

Број места је ограничен!

Котизација обухвата: превоз рентираним комбијем, мини или миди бусем, путарина Београд – Пирот – Београд аутопутем, смештај и храна за возача, два полупансиона за нас (два ноћења, два доручка, вечера и ручак), услуге локалног водича, превоз ангажованим теренским возилом (камионом) и трошкове организације акције

Котизација НЕ обухвата: евентуалну вечеру у петак, евентуалне улазнице и ваше индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Уживајте у сваком тренутку са Авантуристима на Старој планини!

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Vodopadi Stare planine
Čunguljski, Kurtulski, Kaluđerski skokovi
Topli Do, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *