Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ТАРА – Авантура на Предовом Крсту + Јањач 🙂

14. јул 2023. 17:00 - 16. јул 2023. 22:00

РСД7.200

ТАРА – Авантура на Предовом Крсту + Јањач 🙂

14 – 16. Јул 2023. – (петак у 17 часова недеља до 22 часа)

Други дан – СУБОТА => Национални Парк ТАРА – Калуђерске Баре – Бајина Башта – Перућац – ПРЕДОВ КРСТ – Чехова кућа – Јагоштица – Тадићи – „ВЕЛИКИ КРАЈ“ – Жута кућа – Мирзини видиковци – Калуђерске Баре

Трећи дан – НЕДЕЉА=> Калуђерске Баре – видиковци Соколарица и Ослуша – Заовинско језеро – врх Јањач – Митровац на Тари – (Тепих ливада) – Перућац – Врело (река година) – „кућица на Дрини“

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 17 часова у Петак 14. Јул 2023. године

Молим вас, дођите 15-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ИБАРСКОМ магистралом до Ћелија (пауза у маркету ДИС за набавку) а затим кроз Лајковац и Ваљево, стижемо до чувеног ресторана „ПЛАТАНИ“. У ресторану ручамо (вечерамо), уколико не желите јести, можете наручити и попити пиће или кафу по жељи 🙂

Пут настављамо кроз живописне пределе преко Јабланице и Сушице (брана Стубо – Ровни), Дебелог Брда, Рогачице и Бајине Баште до Калуђерских Бара на Тари, где се смештамо у приватне куће. Собе су углавном дво и тро креветне, купатила су спратна. По смештају у собе се окупљамо (по жељи) у просторији за дружење у Радетовој кући. Слободне активности и одмор – ноћење.

Други дан – Субота 15. Јул

Устајање у 6 сати (дуг је пут до Предовог Крста) 🙂 По жељи јутарња кафа код наших домаћина 🙂 У 6 и 30 полазимо возилом за Бајину Башту, где правимо паузу за доручак у пекари. Након доручка, настављамо пут поред Перућачког језера, крај ушћа реке Дервенте у Дрину и клисуром Дервенте, преко Растишта се пењемо до Предовог Крста.

Из возила излазимо код Чехове куће у Јагоштици и полазимо на стазу колским путем ка центру најзападнијег села у Србији. Долазимо до засеока Тадићи и Кнезови и преко бајковитих ливада и кроз густу шуму (прашумског изгледа) излазимо на величанствене видиковце изнад кањона Дрине у „ВЕЛИКОМ КРАЈУ“.

Спуштамо се изузетно лепом стазом кроз шуму и у засеоку Матићи излазимо на ливаду – плато за памћење 🙂 Лево и десно од „Жуте куће“ се налази чак пет изузетних видиковаца под именом „Мирзини видиковци“ са фасцинантним погледом на кањон Дрине и острвце у Дрини под Оштрељом 🙂

Укупна дужина данашње стазе износи 16,3 км. Стаза иде широким колским, ливадским и шумским путевима дуж којих ћемо уживати у изузетно лепим пејзажима и видиковцима 🙂

Са задовољством је могу проћи све старосне и кондиционе групације планинара и љубитеља природе. Имаћемо активан боравак у природи око девет сати.

Са заласком сунца и у први сумрак напуштамо Предов Крст и враћамо се на Калуђерске Баре.

По први пут имамо договорену хотелску вечеру око 20 часова по коректној цени. Након вечере, дружење и одмарање до одласка на спавање.

Трећи дан – Недеља 16. Јул

Устајање у 7 а полазак у 8 сати. По жељи јутарња кафа код наших домаћина 🙂 У трпезарији можете доручковати храну коју сте понели од куће, купили у маркету „ДИС“ у петак у доласку, односно у продавници на Тари. Постоји могућност и да се купи пециво у оближњој пекари на „Платоу“ Калуђерских Бара ако тада буде радила.

Информацију о раду пекаре добијате током пута. Затим напуштамо смештај са свим стварима и полазимо ка Митровцу на Тари.

Уз пут застајемо, како би обишли три позиције видиковца „Соколарица“ плус видиковац Ослуша 🙂 Ови видиковци се налазе изнад кањона реке Раче и са њих се обрушавају стрме стене окићене високим стаблима борова. Уз хук воде који се чује из кањона, шири се поглед према Рачанској Шљивовици а са друге стране ка археолошком локалитету „Градина“, видиковцу Црњесково и усеку који се спушта према манастиру Рача. Они који буду желели мало више адреналина могу се упутити према врху стене најдаљег видиковца до кога се стиже потпуно безбедно, имајући у виду да је постављена сајла.

Са видиковаца настављамо путем преко Митровца на Тари до Заовинског језера и бране Лазићи 870 мнв. Недалеко од бране се налази локалитет „Вис“ са видиковцем, одакле се пружа поглед на мало језеро Спајићи и Панчићеве оморике, које је августа 1875. године открио ботаничар др Јосиф Панчић.

Од бране настављамо путем до села Доње Караклије, места одакле полазимо на успон ка граничном врху Јањач 1.473 мнв. Пешачимо кроз живописне пределе ка Горњим Караклијама, преко велике ливаде, шумском стазом и широким гребеном до врха са кога се пружа панорамски поглед са једне стране на Вишеград и стари мост „На Дрини Ћуприја“ а са друге на језеро Заовине.

Са врха Јањач се враћамо до нашег возила (кружна стаза) и одлазимо на Митровац, где опционо обилазимо резерват природе Црвени Поток (шума тресава – прашумског типа) у коме ћемо видети јединствену Тепих ливаду, односно уживамо на тераси ресторана „Качара“ на Митровцу.

Укупна дужина стазе Доње Караклије – врх Јањач је око 10 км са висинском разликом од око 380 м, у успону. Стаза иде колским, ливадским, шумским и пространим гребенским путем дуж којих ћемо уживати у изузетно лепим пејзажима и видиковцима 🙂

Затим се спуштамо до Перућца, где уживамо ходајући дуж јединствене реке Врело, познатије под називом „Река година“ 🙂 Река је дугачка тачно 365 метара 🙂 Пратићемо цео њен ток, од снажног извора – врела, до величанственог водопада – ушћа у смарагдно зелену Дрину 🙂

На изласку из Бајине Баште застајемо крај ресторана Студенац како би фотографисали јединствену „кућицу на Дрини“ 🙂

Путујемо преко Дебелог Брда а паузу за вечеру правимо у ресторану „ПЛАТАНИ“.

 Планирани повратак у Београд, на паркинг испред Центра Сава је око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле. Прибор за тоалет, пешкир, спаваћица (пиџама). Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Можете купити храну и пиће по жељи у маркету „ДИС“ код Лазаревца у петак. У петак и недељу имамо вечеру у ресторану Платани у Ваљеву а у суботу вечера у хотелу на Калуђерским Барама.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 7.200 динара

Број места за акцију је ограничен – путујемо комбијима!

Котизација обухвата: превоз током трајања акције, два ноћења на Тари у приватном смештају и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције ТАРА – Авантура на Предовом Крсту + Јањач у периоду од 14 – 16. Јул 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије. На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Tara – Kaluđerske Bare
Tara - Kaluđerske Bare
Bajina Bašta, Srbija
+ Google Map
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *