Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Сретење на Столовима 🙂

15. фебруар 2022. 06:00 - 22:00

РСД 1.600

Сретење на Столовима 🙂

Столови – у сусрет полу дивљим коњима 🙂

15. Фебруар 2022. – Уторак (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ у Уторак на Сретење (савска страна – „Улаз А“) и полазимо тачно у 6 сати!

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу и Аутопутем Милош Велики у правцу Краљева и села Брезна уз успутну паузу по потреби. Згодно место је Етно кућа „Ерић“ на улазу у Мрчајевце за јутарњу кафу, брзи доручак и тоалет.

На успон ка врху Столова (Усовица 1.375м) полазимо од планинарског дома „Зорица Гиздавић“ у Брезни (680м) трасом – Дебело брдо – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица.

Уживаћемо у снежној белини и лепим видицима на околне планине а ако будемо имали добру видљивост можемо досегнути погледом и до врхова у Црној Гори 🙂

Лепоту ове зимске акције ће сигурно употпунити сусрет са полу дивљим коњима на Столовима, који се слободно крећу и бораве на планини током читаве године 🙂

Претходних година смо их хранили из руке шаргарепом, јабукама и коцкицама шећера 🙂 Лепо би било да и ове године исто поновимо, зато вас молим (ко жели и може) да понесе наведену храну.

Дужина стазе од дома до врха Усовица износи 11 км са око 700м кумулативног успона у једном смеру. Добро је маркирана и није много захтевна. Спада у средње тешке, прилагођена је свим категоријама планинара и љубитеља природе.

Уколико желите краћу стазу, имате више могућности, КТ – позиција где можете сачекати повратак групе са врха, стазе или се вратити истим путем назад у Дом уз претходни договор са водичем! Најлепше уређено одмориште „ГУСЛЕ“ кота „РАВНИ СТОЛ“ 1.000мнв, где најчешће долазе полу дивљи коњи, је згодно место за уживање у погледу, сусрет и храњење коња и сликање са њима 🙂

Повратак истом стазом до ДОМ-а у коме нас чекају љубазни домаћини – Краљевачки планинари, који ће за нас припремити обилат планинарски ручак по изузетно коректној цени 🙂

Ако због ситуације са вирусом Корона не будемо гости у ДОМ-у, или не буде ручка, можемо се спустити у село Каменица у повратку, и ручати у одабраном ресторану у Краљеву или Мрчајевцима по претходној најави и договору.

Лепа вест у међувремену! Дом ће бити отворен за нас. Наши добри домаћини спремају ручак: планински пасуљ са салатом од свежег купуса и хлеб по цени од 350 динара за оне који буду желели 🙂

Очекујем да се вратимо у Београд на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Дерезе нису услов, али су добро дошле у појединим клизавим, залеђеним деловима стазе, нарочито су корисне у спусту на углачаној стази. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.600 динара за 40 и више уплата

Свих претходних година смо ишли великим бусем, верујем и ове!

1.900 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Stolovi
Brezna
Kraljevo, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *